Taxi to the Ocean op tour met 'Living Legends' The Stranglers

Zullen de heren hun naam nu veranderen in Cab to the Canal?

Taxi To The Ocean, de Utrechtse rockband met meer noten op hun zang dan baarden op hun kin, zijn door een Engelse boeker gevraagd om het voorprogramma te komen verzorgen voor The Stranglers tijdens een tour door het Verenigd Koninkrijk. Bassist Joost Oskamp: "Eerst dachten wij ook: huh, bestaan die nog? Maar ze zijn jarenlang doorgegaan. Het zijn toch living legends, wij vinden het te gek om hen te supporten."

Zullen de heren hun naam nu veranderen in Cab to the Canal?

 

Waar een optreden op Eurosonic/Noorderslag 2005 goed voor kan zijn. Na afloop van de show van Taxi To The Ocean bleek een Engelse boeker immers zeer enthousiast over de rockband uit Utrecht en besloot de heren in te zetten als supportact voor The Stranglers. Vanaf 23 september tot en met 14 oktober reist Taxi To The Ocean mee met The Stranglers door Engeland.

Met hits als Always The Sun, Golden Brown en No More Heroes zijn The Stranglers samen met Blondie onbetwist de hoeders van de radio 2-vriendelijke new wave, met het hoogtepunt in de carrière de jaren ’80, maar dat mag de pret niet drukken. Tenminste, een deel van de pret. Anno 2006 is de officiële zanger van The Stranglers immers al lang van het toneel verdwenen. Tot 1990 was Hugh Cornwell de zanger, vanaf 1990 was het Paul Roberts en nu doet sinds een paar maanden ene Baz Warne de leadzang. Het Van Halen / Toto-effect, zeg maar. Toch is de naam The Stranglers nog altijd verbonden aan een groot publiek en een fanschare en mag Taxi To The Ocean zich verheugen op een intensieve tour.
 
Eerder deed de band al tours in Duitsland en Tsjechië. TTTO-bassist Joost Oskamp: “Veel van onze muzikale helden komen uit Engeland. Het is het land van de hypes, maar wij zullen geen geforceerde act op het podium neerzetten om de aandacht te trekken, we doen gewoon ons ding.” Een voorprogramma bij The Stranglers is natuurlijk leuk, maar roept ook enige vraagtekens op. “Eerst dachten wij ook: huh, bestaan die nog? Maar ze zijn jarenlang doorgegaan. Het zijn toch living legends, wij vinden het te gek om hen te supporten,” aldus Oskamp. “Het is een essentiële eerste stap om meer in het buitenland terecht te kunnen.”
In een voorprogramma spelen is voor een buitenstaander altijd een beetje vreemd. Hangen de bandleden van de supportact ook rond met de hoofdact? Oskamp: “Toen we in Utrecht het voorprogramma deden van The Tragically Hip kwam zanger Gordon Downie nog naar ons toe om te zeggen dat hij het leuk vond. Ik weet niet hoe het zal gaan met The Stranglers, maar het leukste zou zijn als je gaandeweg meer contact zou krijgen met die bandleden.” Maar in dezelfde bussen en hotels verblijft Taxi To The Ocean niet: “Wij gaan zoveel mogelijk Bed & Breakfasts af en rijden met ons busje achter die van hun aan. Het moet natuurlijk wel allemaal low-key om de kosten te drukken.”

Maar misschien is die low-key aanpak voor Taxi To The Ocean wel goed genoeg. “Dit wordt een echte clubtour met zalen die een capaciteit hebben van 1000 tot 2000 personen. Gisteren was ik naar Pearl Jam in de Gelredome, daar stond Wolfmother in het voorprogramma. Wolfmother is een dampende rockband voor echte muziekliefhebbers, en dat komt eigenlijk niet zo goed tot zijn recht voor 30.000 man. In zo’n groot stadion zit niet iedereen daar op te wachten. Voor een kleiner publiek dat jou nog niet kent, is het makkelijker om het intiem te houden.”
 
Voor 3VOOR12 zal de band een tourdagboek bijhouden, te lezen vanaf 22 september.