3VOOR12 Hotspot: VOLTT outdoor biedt 100% drooggarantie

Bart Skils: "Bij ons is muziek de belangrijkste drijfveer"

Met het motto VOLTT Loves Summer zoekt het elektronische dancefestival VOLTT dit weekend voor het eerst de buitenlucht op. Op de NDSM-werf in Amsterdam worden 3000 liefhebbers van underground techno en elektronica verwacht, die zich bij slecht weer ook nog kunnen verschansen in de monumentale scheepshal. Organisator Bart Skils: "Doordat er maar één stage is, heeft iedereen dezelfde muzikale beleving."

Bart Skils: "Bij ons is muziek de belangrijkste drijfveer"

Als dance-liefhebber kun je veel kanten op komend weekend. Naast het grote Mysteryland is er ook het kleinere, meer experimentele VOLTT. Onder het motto VOLTT Loves Summer vindt het festival dit jaar voor het eerst buiten plaats, op 27 augustus op de monumentale NDSM-scheepswerf in Amsterdam.

Voor organisator en deejay Bart Skils komt een wens die al lang bestaat uit: "Het idee om een kleinschalig festival buiten te organiseren hadden we al veel langer. Dat zou dan met één stage zijn, zoals ze op Duitse evenementen vaak doen, zodat iedereen dezelfde muzikale beleving heeft." Het verschil tussen het organiseren van een indoor en een outdoor festival hebben de mensen achter VOLTT ook al ondervonden, zegt Skils: "Het is heel anders als in een club, want je moet alles 'from scratch' opbouwen. Je hebt eigen apparatuur nodig en een eigen bar, met eigen barpersoneel. Gelukkig hebben we daarvoor al een leuke samenwerking met personeel van onze homebase Paradiso. Maar er zijn heel veel meer details om in de gaten te houden dan anders."

Bij de naam VOLTT weet de liefhebber steeds beter wat hij kan verwachten en waar het 'merk' voor staat, vindt ook de organisator: "De afgelopen jaren heeft VOLTT zich muzikaal ontwikkeld. Bij ons is de muziek de belangrijkste drijfveer. We kijken naar wat we zelf goed vinden, maar de deejays komen vooral uit de meer experimentele, vooruitstrevende hoek. We proberen onze eigen standaard te vinden om de scene levendig te houden." Volgens Skils vertaalt die invalshoek zich in het programma: "Aan het begin van de dag starten we met diepe, experimentele beats. Ik draai zelf als eerste dit jaar, met een vrij dubby set. Daarna bouwen we de intensiteit op met Jeff Milligan uit Canada en André Galluzzi uit Berlijn, en we eindigen met de funky techno van Marco Carola."

Dat Mysteryland ook op de 27e plaatsvindt, heeft voor de kaartverkoop van VOLTT geen gevolgen. Skils: "Wij hebben een heel ander publiek als Mysteryland en je hebt ook genoeg mensen die naar allebei gaan. VOLTT is echt een laagdrempelig ééndagsfestival. Het gaat heel goed met onze kaartverkoop, maar we houden ook een paar honderd tickets achter om op de dag zelf aan de kassa te verkopen." Uiteindelijk worden er 3000 bezoekers verwacht, of dat nu binnen of buiten is. De weersvooruitzichten voor dit weekend zijn namelijk nogal verontrustend, maar een oplossing lag al klaar: "Als het moet, kunnen we alles naar binnen verplaatsen, de scheepshal in. Daar zijn we al voor een deel mee bezig, want er staat voor zondag negentig procent kans op regen. We worden dan een indoor- én outdoorfestival."

Uiteindelijk is deze versie van VOLTT in de buitenlucht vooral bedoeld als pilotaflevering, zegt Skils: "Maar vooralsnog ziet het er heel goed uit. Ik denk dat VOLTT outdoor best een jaarlijks terugkerend iets kan worden. Ik heb er ongelooflijk veel zin in!"