Sessie: Tom Barman op zijn kamer in het Banks Mansion Hotel

(behind) closed doors - dEUS zanger houdt niet van liften

Na een lange dag vol interviews haalt Tom Barman, frontman van het Vlaamse dEUS, zijn gitaar uit de koffer voor een 3VOOR12-liftsessie. Maar Barman is naar eigen zeggen geen clown die zijn ziel in een liftschacht blootlegt terwijl hotelbezoekers in- en uitlopen. En dus heeft 3VOOR12 een primeur: de eerste liftsessie zonder lift.

(behind) closed doors - dEUS zanger houdt niet van liften

30 Augustus 16.30 uur Banks Mansion Hotel (hoek Vijzelstraat / Herengracht)
De persdag van dEUS blijkt elders gehouden te worden en dus is Barman, die wel in het hotel verblijft, in geen velden of wegen te bekennen.

16.50 uur
Een telefoontje van de platenmaatschappij: de interviews met Barman lopen uit, maar hij kan er ieder moment aan komen.

17.15 uur
Barman arriveert onder begeleiding van zijn platenmaatschappij. De Vlaming stormt naar het penthouse op de bovenste verdieping waar hij zijn gitaar uit de koffer haalt. Ik leg uit wat de liftsessie inhoudt: twee tot drie nummers in de lift van het hotel spelen. "Het maakt niet uit als er mensen in- en uitlopen en het hotel is akkoord", voeg ik er aan toe. Barman kijkt de vertegenwoordiger van de platenmaatschappij, dan mij en weer terug. "Als ik had geweten dat ik in een lift zou moeten spelen, had ik hiermee nooit ingestemd. Ik ben geen clown die je in een lift kan zetten om te spelen."

Ik stel voor de sessie in de kamer op te nemen en te 'faken' of het een lift is. Barman wil niks 'faken'. Hij stelt voor om toch in de lift te filmen. "Mits er niemand binnen komt." Dat is onhaalbaar. We kiezen voor een korte sessie in het penthouse. Barman schenkt frisdrank in voor iedereen -want binnen bloedheet- en stemt zijn gitaar.

17.25 uur
"We zijn hier in het Banks Mansion Hotel, ergens tussen de vierde en vierentwintigste verdieping", zegt Barman. Toch 'faken'?

Hij speelt twee nummers. Als eerste speelt hij Coupe de Ville van Neil Youngs album This Notes For You. "Dit is één van de drie mooie nummers van dat album. Het viel tussen de groeven van de tijd." Barman zegt graag covers te spelen. "Vroeger speelde ik vaak op straat. Toen had ik er vijftig, zestig in mijn kop. Inmiddels zijn er daar weer veertig, vijftig van verdwenen."

"Dan stel ik nu voor om een nummer van het nieuwe album te spelen." Het is de tweede keer dat Barman dit nummer in zijn eentje akoestisch gaat spelen. "Het is het eerste nummer van de plaat en heet Bad Timing."

Het album Pocket Revolution van dEUS verschijnt maandag 12 september