Sessie: The Ex in een zwevende bak in de NDSM-loods

(behind) closed doors - af en toe krijg je een zak meel voor je kop

In july speelde The Ex samen met d'Electrique het theaterstuk A Clockwork Orange op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. En omdat de band tijdens deze voorstelling in een zwevende bak door de hele loods wordt verplaatst, zag 3VOOR12 een mooie aanleiding voor een liftsessie.

(behind) closed doors - af en toe krijg je een zak meel voor je kop

Oude vrienden slaan de handen ineen: in july speelt The Ex samen met d'Electrique -voorheen Alex d' Electrique- de voorstelling A Clockwork Orange. Als locatie voor het spektakel theaterstuk is gekozen voor een oude loods op de NDSM-werf. De reeks voorstellingen vond plaats in het kader van Het Over Het IJ festival. Terwijl de eerste juichende recensies over de premiere in de krant verschijnen zoekt 3VOOR12 The Ex op in de zwevende bak waar ze de gehele voorstelling in speelt.

14-7-2005

18.00 uur
Een directe verbinding van de pont brengt mij naar Het Over Het IJ festivalterrein in Amsterdam Noord. Alle lege pakhuizen en loodsen worden deze maand voor diverse voorstellingen gebruikt en na wat gepuzzel en flink doorlopen, weet ik waar ik moet zijn: in de grootste loods. The Ex komt mooi op tijd. Helaas is de decorman die de enorme bak van 15x15x15 meter door de loods kan laten bewegen, verhinderd. Helaas, dan maar filmen in een stilstaande bak. Gelukkig heeft de band een geluidstechnicus meegenomen waardoor de sessie vanaf de mengtafel kan worden opgenomen.

19.00 uur
The Ex, zonder bassist, heeft de instrumenten in de houten bak opgesteld en gesoundcheckt. Alles doet het en Terrie en Andy sluiten de houten panelen aan in de achterkant van de grote doos waarin wij allemaal staan. De sessie begint. 'Tallewatten!' De band speelt drie nummers: twee uit de voorstelling en als aangenaam toetje ook nog Sister van de laatste cd Turn.

15-7-2005
Bij het inladen van de videoband in de computer en het overschrijven van de audio, kom ik erachter dat er iets mis is gegaan. Na het eerste nummer heeft iemand aan een verkeerde stekker getrokken en zo de input uit mijn recorder, achter in de loods, getrokken. Zonde. Maar na het aanvankelijke getreur om wat er niet is, komt de blijdschap om wat er wel is: een prachtig nummer op een bijzondere manier gefilmd. 'Tallewatten!'