Goud Graven: Foo Fighters, Queens Of The Stone Age en Millionaire

Fotograaf Kees Tabak stelt eigen concertavond samen uit het 3VOOR12-archief

Afgelopen week opende Kees Tabak de expositie Dutch Music in de Amsterdamse Melkweg. Een 68-gangen tellend voorproefje voor het 244 pagina's tellende fotoboek Dutch Music dat op 25 oktober uitkomt. Vandaag stelt Tabak de menukaart samen voor zijn favoriete concertavondje.

Fotograaf Kees Tabak stelt eigen concertavond samen uit het 3VOOR12-archief

Op 25 oktober komt het fotoboek Dutch Music van Kees Tabak uit. Tweehonderdvijftig foto's van artiesten en bands die ertoe doen volgens Tabak. De meeste schoot hij speciaal voor dit boek. Van Bettie Serveert, Ellen Ten Damme, Golden Earring en Peter Pan Speedrock, via Solex naar Voicst. Alllemaal staan ze erin, uitverkoren door Tabak. Wij vroegen de man die kennelijk goed kan kiezen om naast het perfecte fotoboek een perfecte concertavond te leggen, met het 3VOOR12 concertarchief als uitgangpunt.

Tabak gaat ook nu hij niet meer als popfotograaf overal naartoe moet nog regelmatig naar concerten. "Zondag nog naar Ellen Ten Damme geweest." Al moet hij toegeven dat het lastiger is: "Regelmatig is het uitverkocht als ik me meld. Dat komt door mijn verleden. Vroeger kwam ik als popfotograaf natuurlijk overal voor niks naar binnen. Dat heeft me zo verwend dat ik nu altijd te laat besef dat ik een kaartje moet kopen. Want ik ga niet bedelen bij mijn oude connecties. Als ik er niet hoef te zijn, heb ik daar geen recht op vind ik." Toch wist Tabak uit het 3VOOR12 archief met gemak zes te kiezen:

1. Foo Fighters live op Lowlands 2005
"Ik volg de band al vanaf het begin en vond het laatste album eerlijk gezegd iets minder. Maar live staat het als geen andere band. Goede melodieuze rock, met een bijna klassiek geluid als je daar in de rock al van kan spreken. De precieze balans tussen keihard rocken en ingetogen spelen."

2. Franz Ferdinand live op Lowlands 2004
"De meest frisse band van het jaar. Heel knap om wel bekend, maar niet gedateerd te klinken. In de jaren zestig had je het als band toch een stuk makkelijker: je speelde drie akkoorden en je had al iets nieuws. Misschien een beetje kort door de bocht. Maar nu, in een tijd dat alles al is gedaan, is het echt een stuk lastiger. Toch kan Franz Ferdinand het!"

3. Queens Of The Stone Age live op Lowlands 2005
"Valt voor mij in dezelfde categorie als Foo Fighters. En ook bij hen viel het laatste album me een beetje tegen, maar maken ze het live meer dan waar."

4. dEUS live bij 3VOOR12, Desmet Amsterdam, 11-9-2005
"Het vorig album, The Ideal Crash vind ik echt heel mooi, maar het laatste album heb ik nog niet gehoord. Dit optreden met veel nieuwe nummers vult dat gat."

5. Voicst live op Lowlands 2005
Ook Voicst staat in het boek Dutch Music. Maar niet alleen omdat ze er goed uitzien. Tabak: "Het is de leukste nieuwe band van dit moment."

6. Millionaire op Lowlands 2005
"Ik ben echt een bandliefhebber. Ik geloof in de magie van de som van bandleden die meer is dan de afzonderlijke artiesten. En ik geloof in het bandgevoel dat alles overleeft. De opkomst van de dance, de bloeiende hiphop, het is allemaal enorm boeiend en interessant voor muziekliefhebbers, maar het kan het bandgevoel niet wegdrukken. Luister maar!"