Song van het Jaar 2005: de keuze van Spinvis

"Deng deng deng met een mooi refrein: dat is toch de hoofdprijs"

Deze week verscheen het tweede album van Spinvis getiteld Dagen Van Gras, Dagen Van Stro,. Daarop vind je de single Het Voordeel Van Video, die ook in de lijst van 200 tracks van De Song Van Het Jaar terug te vinden is. Erik de Jong, de man achter Spinvis, checkt de concurrentie en kiest zijn vijf favorieten.

"Deng deng deng met een mooi refrein: dat is toch de hoofdprijs"

1. Teenage Fanclub: It's All in My Mind
"Altijd fan van deze band geweest. Ik heb Bandwagonesque heel veel gedraaid. Dit is ook weer zo'n goed eenvoudig liedje: heel simpel met het beste refrein aller tijden. Het is moeilijk om rechtdoor te spelen: deng deng deng deng. En dan zit er ook nog zo'n mooi refrein in verstopt. Als je liedjes maakt is dat toch de hoofdprijs. En dan hebben ze ook nog die mooie lijzige stemmen. Mooie popmuziek."


2. Gorillaz: Feel Good Inc.
"Vind ik goed maar moet ik ook wel kiezen vanwege mijn zoontje Tibor; die draait het de hele dag. Dan leer je zo'n plaat meer waarderen. Het album is minder dan de eerste cd. Nu hoor je meer dan 'een mannetje' alleen. De stem is nu een beetje weg. Er zitten veel meer lagen in en dat is heel slim gedaan. Maar dat stemmetje in het midden mis je. Er moet toch eigenlijk gewoon iemand tegen je aan praten. Ik vind het ook leuk dat het zo'n succes is en niet wordt afgedaan als experimenteel of arty. Dat geeft hoop. Mensen kunnen blijkbaar heel veel aan."


3. My Morning Jacket: Gideon
"Ik hoorde het laatst pas voor het eerst en ik ben heel blij dat dit soort muziek nog gemaakt wordt. Ze nemen de tijd nog om iets moois op te bouwen. De zang is dramatisch maar niet overdreven. Het klinkt authentiek."


4. LCD Soundsystem: Daft Punk is Playing at My House
"Het klinkt alsof het een bandje is in de oefenruimte, maar het is heel precies geproduceerd. Ik hoorde het nummer in de auto en ik viel meteen voor dat hele vieze crashbekken. Goed refrein ook. De sleutel tussen dansmuziek en de rockkick wordt al langer gezocht. The Talking Heads slaagden daar de vorige eeuw in. Maar LCD heeft ook een manier om daar te komen."


5. Raymzter: Zeg Ja!!
"Gaat veel verder dan wat ik van Nederhop ken. Het is heel positief. Hij zingt 'zeg ja, jonge ouders, zeg ja' en hij meent het ook. De muziek is heel goed en hij is heel goed te verstaan. Ik ben welliswaar een oude man, maar van de Jeugd van Tegenwoordig versta ik de helft niet. Bij Raymzter wel. Dat maakt het heel dwingend."