Entertainment advocaat Hans Bousie: “Het instinct om voor iemand op te komen bleek ik toch te hebben”

Nieuwe 3VOOR12 columnist in Ziel & Zaligheid

Hans Bousie is sinds kort columnist bij 3VOOR12, maar zijn dagelijkse werk is entertainment advocaat. Dat hij ooit advocaat zou worden had hij niet gedacht. “Eigenlijk wilde ik rechter worden: hoog gezeten een moreel oordeel vellen. Dan ben je dicht bij God.” Bousie was te gast bij Leonieke Daalder in Ziel & Zaligheid.

Nieuwe 3VOOR12 columnist in Ziel & Zaligheid

Hans Bousie is entertainment advocaat. Wat zo’n advocaat doet? “Vooral achter een bureau zitten en bezig zijn met dans, muziek en entertainment. In ieder geval geven we vaker advies dan dat we procederen.” Procederen hoeft maar eens in de twee maanden, soms één keer per maand. “Procederen is wel leuk maar ondergeschikt. Wij doen het als klanten tegen hun wil, in de pers worden afgebeeld.” Het werk van Bousie is vaak pionierswerk. “Het is net of we op de maan zijn geland en alles zelf maar moeten uitvinden. Wij doen bijvoorbeeld ook veel zaken die met auteursrecht te maken hebben. Dan ben je echt aan de frontlinie bezig. Dan vraagt een downloadplatform of we ‘even’ wat willen uitzoeken. Maar dat is echt heel veel werk. Wie is bijvoorbeeld de rechthebbende bij downloads?” Bousie was vroeger niet echt van plan een eigen bedrijf te beginnen. Nu heeft hij twaalf mensen in dienst. “Het instinct om voor iemand op te komen bleek ik toch te hebben, maar eigenlijk wilde ik rechter worden: hoog gezeten een moreel oordeel vellen. Dan ben je dicht bij God. Omdat ik te laat met mijn studie begon, kon ik alleen nog advocaat worden. Maar vroeger vond ik advocaten een soort mensen waar je niets mee te maken moet hebben.” Vader Bousie werkte bij de Post Cheque en Giro Dienst, maar wat hij daar deed weet zoon Hans niet helemaal. Wel dat pa agressief was. Af en toe kreeg hij een flinke dreun. “Op mijn negende gingen mijn ouders uit elkaar.” Moeder pakte Hans en zijn drie zusjes onder de arm en verliet het huis. “Er was genoeg voedsel in de koelkast voor drie dagen. Ze liet ook nog een briefje achter.” Luister naar het hele interview met Hans Bousie in Ziel & Zaligheid 14-4-2004