Meld je nu aan voor een Human Rights Tattoo

20 juni mensenrechtenspecial in 3voor12radio

  • 10 juni 2013
  • Tomas Delsing
uitvergroten

Ik heb het nooit overwogen. Geen enkele behoefte. Niets voor mij. Toch ga ik volgende week een tattoo laten zetten. Dezelfde als 6773 andere mensen over de hele wereld: een letter uit de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. De tattoo is mijn handtekening onder de verklaring. En een belofte aan mezelf dat ik iedere dag, hoe klein dan ook, zal proberen zo goed mogelijk te zijn voor iedereen om mij heen.

De Verklaring voor de Rechten van de Mens is van toepassing op grote en kleine zaken. Het document beschermt inwoners van sloppenwijken tegen vernieling van hun golfplatenhuis door grote projectontwikkelaars die plannen hebben voor luxe appartementencomplexen (artikel 17). De verklaring voorkomt dat je zonder reden opgesloten kan worden in een gevangenis (artikel 9). Maar de Rechten van de Mens beschrijven ook dat je niet iemand zonder meer kunt beledigen op bijvoorbeeld social media (artikel 12)

Er zijn 30 Rechten van de Mens, lang niet alle worden overal ter wereld nageleefd. In Rusland is de band Pussy Riot opgesloten omdat ze hun mening gaven. Het homohuwelijk is controversieel in eigenlijk alle landen behalve Nederland. In China is kinderarbeid aan de orde van de dag. De Verklaring is dan ook vooral een document over het zou moeten zijn.

De organisatie Human Rights Tattoo, initiatiefnemers van de tatoeage-actie zegt het mooi: “Iedereen zou iedere dag opnieuw herinnerd moeten worden aan zijn of haar rechten.” Om je te beseffen dat er hulp voor je mogelijk is, of om je te beseffen hoe goed je het hebt getroffen. Omdat ik geloof dat iedereen, net als ik, zou moeten leven in vrijheid en veiligheid, laat ik volgende week een letter uit de verklaring op mijn arm zetten. Jij kunt dat ook. Je komt Human Rights Tatoo komend festivalseizoen overal tegen. Maar je kunt ook volgende donderdag 20 juni naar de 3FM studio komen en tegelijkertijd met mij een tattoo zetten.

- Roosmarijn

Op donderdag 20 juni is Human Rights Tattoo tussen 22 en 01 uur met een team van professionele tattoeerders aanwezig in de 3FM studio. Ook jij kunt je aanmelden voor zo'n tatoeage, door je hieronder op te geven. Er wordt gewerkt volgens een 'pay-what-you-want' systeem, dus de kosten heb je geheel in eigen hand.

AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK. WEGENS HET GROTE ANIMO ZAL HELAAS NIET IEDEREEN AANWEZIG KUNNEN ZIJN. ALS JE JE HEBT AANGEMELD ZUL JE HIER ZO SNEL MOGELIJK BERICHT OVER KRIJGEN.

reacties