3voor12 presenteert de enige echte Pokémon GO soundtrack

Met o.a. Volbeat, Gengahr, Rustie en Smosh

Atze de Vrieze ,

Het kan je niet ontgaan zijn. Van de ene op de andere dag kun je niet meer over straat zonder overal speurende mensen met telefoons te zien. Het spelletje Pokémon GO is een wereldwijde rage die zijn weerga niet kent. Natuurlijk was Pokémon al veel langer een inspiratiebron voor een hele hoop muzikanten, zeker als ze opgroeiden vanaf de tweede helft van de 90s. 3voor12 presenteert de ideale soundtrack bij Pokémon GO.

Pokémon - Pokémon Theme

De muzikale Pokémon-tour begint natuurlijk bij de thema-tune van de tv-serie. Een zinderende powerballad met de inspirerende openingszin: ‘I wanna be the very best, like no one ever was!’ Dat de tekst niet altijd hout snijdt maakte de Japanse animators blijkbaar niet uit, en terecht. Rond de eeuwwisseling werd het nummer op elk schoolplein woord voor woord meegebruld.

Rustie - Inside Pikachu’s Cunt

De Schotse bliepjeskoning Rustie wordt logischerwijs nogal vaak in verband gebracht met videogames: hij is overduidelijk dol op de 8 bit geluidjes uit 90s games en gebruikt ze als tegenwicht voor zijn belachelijk harde bassen. Hij verdiende zijn ultieme nerd-diploma met deze ondeugende Pikachu-ode, die op Warp compilatie 2010 verscheen.

Braxton Burks - Battle! Vs Wild Pokémon

Braxton Burks is meer fan van Pokémon dan jij. Want jij mag dan stad, land en zelfs de spoorbaan aflopen op zoek naar de magische beestjes, Braxton Burks ging sowieso verder: hij begon in 2011 een Kickstarter campagne om zijn ultieme droom te realiseren: de muziek van de game door een orkest laten uitvoeren. Dat lukte, en inmiddels weet Burks van geen ophouden. 

Smosh – Pokémon Them Song Revenge

We gaan terug naar 2005. YouTube is zo nieuw dat het woord ‘YouTubers’ nog niet eens bedacht is, als daar ineens twee jonge Amerikanen zijn die zich Smosh noemen. Hun claim to fame: een lipsynch van het Pokémon thema. Ze worden er razend populair mee, vooral als ze daarna allerlei sketches gaan maken. Dit expres intens slechte liedje gaat over hoe hun populaire video van YouTube gegooid werd vanwege auteursrechtenschending.

Flume - Pika

Op het nieuwe album van Flume, dat net uit is, staat een track die ‘Pika’ heet. Afkorting voor Pikachu, toch? Nou ja, de Australische producer heeft er zelf nog niets over gezegd. We weten alleen dat ‘ie de track in Mexico gemaakt heeft en dat hij flink geëxperimenteerd heeft met distortion. Flume is wel van de Pokémon generatie: hij werd geboren in 1991, en was dus rijp voor de rage toen die rond de eeuwwisseling op zijn piek was.

Gengahr - Powder

Je vindt vooral elektronische producties die geïnspireerd zijn door Pokémon. Logisch misschien, omdat gamers en producers allebei van computers houden. Maar ook deze Britse gitaarband vernoemde zich naar een paars explosief Pokémon personage. Powder staat op hun debuutalbum uit 2015.

Oliver Heldens - Pikachu

Terug naar de dance, want Spinnin’ Records’ goudhaantje Oliver Heldens maakte in 2014 een deephouse stamper vol met schattige Pikachu geluidjes. Zoals gezegd, er is heel veel elektronische muziek met Pokémon verwijzingen. Op Spotify vind je o.a. een dubstep-blaastune van Grim en een hardstyle track van High Level.

Volbeat - Still Counting

Ooit geweten dat ook de Deense hardrockband Volbeat zijn naam dankt aan de Pokémon serie? En nee, het is geen gespierde Pokémon met een lange, woeste baard. Volbeat is een soort vuurvlieg-Pokémon, paars met zwart-gele strepen. Hij ziet er schattig uit, maar ook op deze kleine schat moet je je vooral niet verkijken.

MEW - Special

De Deense progrockband MEW heeft dezelfde naam als een zuurstokroze figuurtje uit de Pokémon-serie. Hij duikt voor het eerst op in de computerspellen Pokémon Red en Blue, die in Europa voor het eerst te krijgen was in 1999. MEW is een zeldzaam maar populair figuurtje dat met rugnummer 151 door het leven gaat. Die arme jongens van MEW waren zich overigens van geen kwaad bewust. Zij beweerden de naam al verzonnen te hebben voor het computerfiguurtje opdook, en worden zo langzamerhand natuurlijk knettergek van alle Pokémon-vragen.

Micachu & The Shapes - Golden Phone

Micachu? Mica Levi dus, een zangeres uit Londen die om de een of andere reden door een paar bevriende rappers ineens Micachu genoemd werd. Gewoon omdat het lekker klonk. De zangeres, die bekend staat om haar tegendraadse, elektronische liedjes, had net als MEW werkelijk geen idee wie het poppetje was. En toch, zo vertelde ze in een interview met DIY Mag: ‘Hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik realiseer dat we met elkaar gemeen hebben.’

Bonus: Pokérap

Ja, het Pokémon Theme kende iedereen uit zijn hoofd, dat was niet meer dan normaal. Je was pas echt next level als je ook de Pokérap beheerste. Gotta catch ‘em all, en in de Pokérap hoorde je ALLE 150 namen van de toen bestaande Pokémon langs vliegen. ‘At least 150 or more to see. To be a Pokémon Master is my destiny.’