Koers dancegigant SFX in vrije val

Gevolgen voor o.a. Welcome to the Future, Buiten Westen nog onbekend

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Herrie in de internationale dancewereld: de aandelenkoers van mega-organisatie SFX is ingestort. De organisatie van Robbert Sillerman was de afgelopen jaren hier vooral in het nieuws door de miljoenenovernames van o.a Paylogic en Nederlandse dancebedrijven als ID&T (verantwoordelijk voor o.a. Sensation White en Welcome to the Future), Awakenings en Air (verantwoordelijk voor o.a. Amsterdam Open Air, Buiten Westen). Wat dit betekent voor de Nederlandse festivals is nog niet bekend.

Het rammelt al langer bij SFX. Toen het bedrijf in 2013 naar de beurs ging waren er berichten dat het bedrijf zwaar overgewaardeerd zou zijn. De aandelen werden ingestoken op 13 dollar, en het bedrijf zou zo'n miljard dollar waard zijn. Al snel werd er gesproken van een dance-bubbel. Toch werden er sindsdien nog steeds grote partijen opgekocht door de gigant.

In mei van dit jaar gaf Robert Sillerman toe dat de beursgang van het bedrijf was mislukt. De beurs zou nog niet klaar zijn voor een dancebedrijf, hij zou zelf talloze fouten gemaakt hebben en hij kondigde een bod aan waarmee het bedrijf van de beurs kon worden gehaald. Die hele operatie had nogal wat voeten in de aarde. Zoals altijd bij dergelijke biedingen moest het bod door alle betrokken partijen tegen het licht worden gehouden, om te kijken of het wel een realistisch bod was, en in dit geval Zimmerman niet voor een schijntje de hele club kon terugkopen. 

Die hele operatie om het bedrijf weer in eigen handen te krijgen werd vervolgens gebruikt als argument om het betalingsdebacle van Beatport, eveneens onderdeel van SFX, goed te praten. In augustus stuurde de dienst een mail naar alle klanten die tracks aanbieden (labels en producers), waarin simpelweg werd mede gedeeld dat er de komende weken niet uitbetaald kon worden, vanwege de geplande omvormingen binnen het bedrijf. Een rare manier van doen, zeker toen uitlekte dat de grote labels wel werden uitbetaald. De kleine labels, die vaak juist meer om de wekelijkse betalingen verlegen zitten, werden vooral gedupeerd.

Omdat sinds het bod in mei de koers nog verder is ingezakt, is het deze maand weer ingetrokken. Met die terugtrekking werd ook een nieuw bod aangekondigd, en bekend gemaakt dat SFX nog altijd zoekt naar partners. Ondertussen blijft de koers maar verder zakken, en schijnen de cashreserves door het mismanagment en het alsmaar schuiven op de balansen bijna opgedroogd. 

Wat het betekent voor de Nederlandse partijen die zijn opgenomen, en de festivals die zij in Nederland organiseren, is nog onbekend. Vooralsnog zijn de betrokken partijen niet bereikbaar voor commentaar.