3voor12 Checklist (week 27): o.a. Róisín Murphy, Vince Staples en Miguel

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Uiteraard veel Down The Rabbit Hole in de Checklist deze week, maar de geweldige discoshow van voormalig Moloko-zangeres Róisín Murphy is de absolute topper. Daarnaast is er veel toffe nieuwe hiphop en R&B: het nieuwe album van Miguel is Album van de Week, Vince Staples komt binnen op drie, Kendrick en Kanye maken hun opwachting en Ty Dolla $ign is lijstduwer.

1. (-) Róisín Murphy live op Down The Rabbit Hole (video)
Er waren veel sterke optredens op Down The Rabbit Hole afgelopen weekend, maar onze absolute nummer één is discokoningin Róisín Murphy. Niet alleen maakte ze er een gemaskerd kostuumbal van, ook kwamen al die fraaie geraffineerde songs van haar laatste plaat Hairless Toys voorbij. Een eigenzinnige keuze om hits als ‘Overpowered’ over te slaan, maar minder hadden we van miss Murphy niet verwacht.

2. (-) Vince Staples – Summertime ’06 (album)
Het is alweer tijd voor het Tilburgse hiphopfestival Woo Hah! komend weekend, en met een temperatuurvoorspelling van rond de 38 graden belooft het nu al het heetste festival van het jaar te worden. Gelukkig kunnen bezoekers onder meer waterpistolen en smeermeisjes verwachten. Eén van de heetste namen op het affiche is Vince Staples. De Californische rapper werkte eerder al met onder meer Earl Sweatshirt en dropte vorig jaar de sterke EP Hell Can Wait. Nu komt hij met een dubbelalbum als debuut. Ambitieus, maar Vince Staples slaagt glorieus.

3. (-) The War On Drugs op Down The Rabbit Hole (concert)
Het was het eerste echte headlinerslot voor The War On Drugs afgelopen zondagavond. Misschien verklaart dat wel waarom de Amerikanen onder leiding van Adam Granduciel meer gefocust dan ooit op het podium stonden. Ze speelden een vele malen strakkere show dan vorig jaar op onder meer Best Kept Secret en Le Guess Who? Mayday. In combinatie met de ondergaande zon was The War On Drugs de gedroomde afsluiter in de fraaie setting van de Groene Heuvels. Helaas niet on demand beschikbaar, kijk wel de tv-uitzending van zondag terug voor The War On Drugs.

4. (6) Miguel – Wildheart (album)
R&B-crooner Miguel maakte het nieuwe Album van de Week. Wat we al kunnen horen klinkt goed: zijn stem is zoals altijd boterzacht, maar muzikaal zijn er ook wat spannende onverwachte randjes. Luister maar eens naar die Lenny Kravitz-gitaarsolo op 'Face the Sun', of die tachtiger jaren neonlampen-langs-de-snelweg-sound van 'Coffee'.


5. (-) Oscar and the Wolf op Down The Rabbit Hole (video)
Ook onze favoriete zwoele Belgen van Oscar and the Wolf maakten weer eens veel indruk op Down The Rabbit Hole. Sterker nog, Oscar and The Wolf was een sensueel hoogtepunt van het konijnenhol. Dat lag niet in het minst aan het charisma van frontman Max Colombie, “die met een sexy heupbeweging en een traan in zijn oog hele volksstammen om zijn vinger windt.”


6. (-) King Gizzard and the Lizard Wizard op Down The Rabbit Hole (concert)
Geen idee wat het verschil is tussen de konijnenrassen Hotot, Teddy Widder en Fuzzy Lop. Ongetwijfeld heeft de laatste de best passende naam voor het bijbehorende podium op Down The Rabbit Hole, met daarop bands als King Gizzard and the Lizard Wizard. “Twee synchroon spelende drummers vooraan op het podium, een mondharmonica-baas, orgel, bas en drie gitaristen. Meet King Gizzard, zeven Australische smeerkezen die psychgarage in de geest van Thee Oh Sees spelen, maar dan op een trashy blues-wijze.”

7. (-) Kanye West op Glastonbury (concert)
Sommigen van ons waren afgelopen weekend even heel ergens anders met hun hoofd dan in Beuningen: de livestream van Kanye Wests show als afsluiter van Glastonbury was immers bezig. In een indrukwekkende sci-fi-setting kreeg hij het in zijn eentje voor elkaar dat gigantische podium ten volle te gebruiken. En dan zagen we hem ook nog in een hijskraan getakeld worden en kwistig gebruik maken van de auto-tune, ondertussen zijn handelsmerk in tracks als ‘Only One’. De haters zullen hem alleen maar meer haten –zeker vanwege ‘Bohemian Rhapsody’ - maar so be it.


8. (-) Kendrick Lamar – Alright (video)
Ook in Nederland zijn er rellen uitgebroken wegens al dan niet racistisch politiegeweld, in de VS is dit natuurlijk al veel langer aan de gang. Kendrick Lamar toont zich op zijn laatste plaat van zijn meest maatschappijkritische kant en zet nog maar eens een statement neer in de kunstzinnige nieuwe zwart-wit-video voor Alright. Live bij de BET Awards deed hij er nog maar een schepje bovenop met twee politieauto’s op het podium.

9. (-) Beach House – Sparks (single)
Met een overstuurde shoegazegitaar is Beach House terug. Het dreampopduo beloofde dat nieuwe plaat Depression Cherry terug naar de basis zou gaan. De sound is misschien inderdaad iets minder toegankelijk dan op voorganger Bloom, verder is Beach House vooral vormvast. Hoe dan ook is ‘Sparks’ een sterke, stevige song die benieuwd maakt naar het nieuwe album.

10. (-) Pharrell Williams – Freedom (single)
Pharrell presenteerde zijn nieuwe single ‘Freedom’ bij de lancering van Apple Music en op Pinkpop kregen we meteen een dubbele live-première van de song. Pharrell was namelijk zo slim zijn nieuwe track zowel aan het begin als eind te stoppen. Een krachtig nummer, wat minder zorgeloos dan Pharrells laatste hits als ‘Happy’. “Freedom!’ gilt hij in het refrein als ware gospelzanger, terwijl een aanstekelijke pianomelodie het nummer draagt.

11. (3) LA Priest – Inji (album)
We waren al fan van LA Priest's single Oino: iedere keer als Roosmarijn 'm draait in 3voor12 Radio is het moeilijk om niet even je balpen en koffiekopje te gebruiken als improvisatiekoebel. Nu staat het hele album van Sam Dust, de voormalig frontman van Late Of The Pier, op de Luisterpaal. Wij benoemden Inji tot album van de week vanwege z'n laidback funky vibes, stuiterende bassen en onvervalste jaren '80 synths. Inji is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

12 (-) Ty Dolla $ign - Blasé (track)
Rapper Ty Dolla $ign haalt collega’s Future en Rae Sremmurd van stal voor zijn nieuwe single: een langzame trapbeat waarop het woord ‘blasé’ een uitstekende hook blijkt en bovendien rijmt op Maserati. Intussen wordt het goede leven berapt: ‘Still with the shit, I'm young and I'm rich, young and I'm rich / I got hoes nigga, I got hoes in different area codes’.

De Checklist van deze week is samengesteld door Timo Pisart, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer, Tomas Delsing, Silvy Broeren, Ralph-Hermen Huiskamp, Derek van Winsen, René Passet, Menno Visser, Norbert Pek en Sjoerd Huismans.