De 90s van Sandeman in 3voor12 Radio

In vier uur door Turn Up The Bass, Jungle, UK Garage, met Song van de '90s in remix als grande finale

Tim van der Steen ,

In het kader van de 90s week op 3FM heeft 3voor12's eigen dj Sandeman, vier mixen van een uur afgeleverd. Van maandag 29 september tot en met donderdag 2 oktober draait Roosmarijn deze in het laatste uur van 3voor12 Radio, daarna zetten we de mixen ook op de luisterpaal. In vier sets, met elke dag een ander thema, brengt Sandeman zijn jaren '90 tot leven.

Turn Up The Bass
De eerste drie dagen schept hij een tijdsbeeld van de dansvloer in de jaren 90. In 1989 verscheen het eerste deel van de verzamelserie Turn Up The Bass. De Nederlandse serie, die zou uitgroeien tot in totaal 52 delen, werd uitgegeven door Arcade. "Platenbaas en latere minister Herman Heinsbroek heeft er waarschijnlijk een leuk vakantiehuis aan overgehouden, want de verzamelaars waren razend populair. Net op het juiste moment haakte Turn Up The Bass in op de house explosie van eind jaren ’80 en begin jaren '90. Ik heb de cd’s zelf ook stukgedraaid.”

“Je kunt de ontwikkeling van de Nederlandse house ook goed aflezen aan de serie. Dat er een hoop geweldige platen, maar ook een hoop bagger gemaakt is. Van James Brown is Dead tot James Brown is Still Alive en van De Rode Schoentjes tot De Stukgedanste Schoentjes. Er zat heel veel humor in de muziek en je kon er echt aan afhoren dat producers volop aan het experimenten waren. De Turn Up The Bass 90s Request mix verzamelt mijn favorieten vanaf deel 5 uit 1990, met hier en daar nog een house of rave classic die niet op de verzamelaars staan.”

Luister de set hier terug, de volledige tracklist vind je onderaan dit artikel.

Jungle
“Op dinsdag een flashback naar de hoogtijdagen van de jungle en drum n' bass. Waar je maandag in het staartje van de mix al wat flarden rave van onder meer The Prodigy hoorde, daar ontwikkelde deze Britse scene zich verder naar waar grote jongens als Noisia en Nymfo de mosterd haalden: drum 'n bass. Van Adam F en Jonny L tot Roni Size en Aphrodite, een uur lang de grootste hits uit het genre aan en door elkaar gemixt.”

“Waar voor veel mensen house de eerste kennismaking met dansmuziek in de clubs is geweest, is dat voor mij drum n’ bass. Ik studeerde in Zwolle en in een naburig kraakpand waren af en toe drum n’ bass feestjes. Ik ging naar Amsterdam om mijn eerste jungle/dnb vinyl te halen. Na 2002 werd het te commercieel en ging drum n’ bass weer underground. Ik verbaas me er al een paar jaar over op festivals als Lowlands hoe sterk het genre al die tijd overeind is gebleven.”

UK Garage
“Op woensdag trekken we de champagne, sjieke maatpakken en dure sigaren uit de kast voor een UK Garage flashback. Re-Rewind met Craig David all over your... (poing!) De sound is weer helemaal terug met dank aan onder meer Disclosure en in Nederland bewees de terugkeer van de Speedfreax avonden dat het genre weer is begonnen te bubbelen. Speedgarage en 2-step dus de woensdag staat in teken van acts als Artful Dodger en Zed Bias.”

Song van de Jaren '90, the remix
“Op donderdag de grande finale met de Song van de Jaren 90 remix. Natuurlijk volgens bekend recept en met een extra eind jaren '90 retro mashup gevoel. De Beastie Boys doen het met de Red Hot Chili Peppers en Madonna met de Smashing Pumpkins.”

“Het maken van mashups is natuurlijk helemaal eind jaren negentig. Sommige nummers waren vroeger not done om te mixen, daar bleef je gewoon van af. Eind jaren 90 werd dat door jongens als 2 Many DJ's doorbroken. In de jaren '90 groeide ik van 2 Unlimited via Nirvana door naar meer electronische muziek van Underworld en Chemical Brothers. Met belangrijke nummers die voor mij die periode gestalte geven heb ik een mix gemaakt waarin je (hopelijk) steeds op het verkeerde been wordt gezet.”

Tracklist Turn Up The Bass
HEAVY D AND THE BOYZ - WE GOT OUR OWN THANG
R.KELLY - SHE’S GOT THAT VIBE
DE LA SOUL - A ROLLERSKATING JAM NAMED SATURDAYS
INCOGNITO - ALWAYS THERE
ADVENTURES OF STEVIE V - DIRTY CASH
TWIN HYPE - FOR THOSE WHO LIKE TO GROOVE
JOE SMOOTH - THEY WANT TO BE FREE
CE CE PENISTON - FINALLY
ADAMSKI - KILLER
VANILLA ICE - ICE ICE BABY
TECHNOTRONIC - THIS BEAT IS TECHNOTRONIC
D-SHAKE - YAAAH
808 STATE - CUBIK
BLACKBOX - RIDE ON TIME
MR.LEE - GET BUSY
MR.LEE - PUMP THAT BODY
ROBIN S. - SHOW ME LOVE
2 IN A ROOM - WIGGLE IT
FIERCE FULING DIVA - RUBB IT IN
A HOMEBOY, A HIPPIE AND A FUNKI DREDD - TOTAL CONFUSION
HUMAN RESOURCE - DOMINATOR
CYBERSONIK - TECHNARCHY
HOUSE OF VENUS - DISH AND TELL
C.L.S. - CAN YOU FEEL IT
STEVE SILK HURLEY - WORK IT OUT
FAST EDDIE - YO YO GET FUNKY
MARSHALL JEFFERSON - MOVE YOUR BODY
LFO - LFO
BIZARRE INC. - PLAYING WITH KNIVES
HARDRIVE - DEEP INSIDE
JAYDEE - PLASTIC DREAMS
FORGEMASTERS - TRACK WITH NO NAME
SWEET EXORCIST - TESTONE
TRAGIC ERROR - UMBABA
THE ULTIMATE SEDUCTION - THE ULTIMATE SEDUCTION
THE GOSH - DIKKE VETTE PANNEKOEKEN
SPEEDY J - PULLOVER
CHANNEL X - RAVE THE RHYTHM
CAJMERE - PERCOLATOR
DIGITAL BOY - 1,2,3 ACID
FELIX - DON’T YOU WANT ME
USURA - OPEN YOUR MIND
L.A. STYLE - JAMES BROWN IS DEAD
HOLY NOISE - JAMES BROWN IS STILL ALIVE
APOTHEOSIS - OH FORTUNA
T-99 - ANASTHASIA
CHESNUT - POT OF GOLD
PRAGA KHAN - RAVE ALARM
CUBIC 22 - NIGHT IN MOTION
DJ SEDUCTION - HARDCORE HEAVEN
AWESOME 3 - HEADSTRONG
LIQUID - SWEET HARMONY
DJS UNITE - DJS UNITE
MOBY - GO
SPEEDY J - SOMETHING FOR YOUR MIND
GROOVEYARD - MARY GO WILD
BOOMING SUPPORT - DE RODE SCHOENTJES
THE FEETLICKERS - DE STUKGEDANSTE SCHOENTJES
BABY D - LET ME BE YOUR FANTASY
WESTBAM - MAYDAY ANTHEM
SL2 - ON A RAGGA TIP
SL2 - WAY IN MY BRAIN
THE DARK RAVER & DJ VINCE - THUNDERGROUND
FENIX FT. SJAAK - MR. EGO
ROTTERDAM TERMINATION SOURCE - POING
THE PRODIGY - OUT OF SPACE
MOBY - FEELING SO REAL