Utrecht: geen cultuursubsidie voor 28 instellingen

Gemeente neemt advies commissie uit mei over

Judith Laanen ,

Van de 88 culturele instellingen in Utrecht die een meerjarige subsidieaanvraag hadden ingediend voor de periode 2013 – 2016 zijn er 28 aanvragen afgewezen en 60 wel gehonoreerd. Dat maakte de gemeente Utrecht vanmiddag bekend in de subsidievoorstellen voor cultuur. Zo krijgt onder andere festival deBeschaving voor de tweede keer op rij geen geld en wereldmuziekpodium RASA moet het met veel minder doen. Poppodia EKKO, Tivoli en Tivoli de Helling krijgen wel jaarlijks subsidie, evenals het Le Guess Who? festival en Stichting Ruis (dB's).

Goed nieuws voor Gaudeamus, tegenvallers voor RASA en Muziekhuis Utrecht

Net als in het eerdere advies dat de onafhankelijke Commissie Cultuurnota uitbracht in mei zijn Le Guess Who? en Stichting Ruis ‘subsidiabel’ bevonden. De komende vier jaar kan het festival rekenen op een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 75.000 euro. Stichting Ruis krijgt 50.000 euro. Van de 10 instellingen met een langjarige subsidie hebben EKKO, Tivoli Oudegracht en Tivoli de Helling een positief advies gekregen. Wereldmuziekpodium RASA krijgt door een negatief advies nog maar 730.000 euro in plaats van de eerdere 1,2 miljoen euro. In het rapport van de subsidievoorstellen 2013-2016 (pdf) valt te lezen dat RASA met de gemeente Utrecht intensief overleg heeft gevoerd over een nieuwe exploitatieopzet. Zo is de productieafdeling afgestoten en nagenoeg verzelfstandigd.

Voor het nieuwe Muziekhuis Utrecht (wat een deel van de bij Theater Kikker verdwenen muziekprogrammering opvangt) is het voorstel ook een hard gelag: de aanvraag voor 112.289 euro (in de vorige periode ook ontvangen) werd afgewezen. Wel (relatief) goed nieuws is er voor de Gaudeamus Muziekweek, die de afgelopen jaren 100.000 euro ontving en dat bedrag verdubbeld zag. De Stichting had wel meer dan twee ton aangevraagd: 295.000 euro.

Volgens het persbericht bezuinigt Utrecht in de subsidievoorstellen niet op haar cultuursubsidies, maar stelt de gemeente prioriteiten op basis van haar beleid. Ook betekenen de voorstellen dat voor meerdere instellingen er “minder (overheids)bijdragen binnenkomen” en dat daarmee “de continuïteit in de periode 2013-2016 nog onzeker is”.

In mei bracht de Commissie Cultuurnota al advies uit over 88 meerjarenplannen van culturele instellingen, verspreid over beeldende kunst, musea, film, literatuur, theater, muziek, participatie, educatie en urban. Toen kregen 48 aanvragen het advies 'subsidiabel' waarvan 9 het advies 'subsidiabel met prioriteit'. Dat advies, waarbij ook al 28 instellingen geen subsidie zouden ontvangen, lijkt de gemeente Utrecht nu te hebben overgenomen.

Met de subsidievoorstellen wil de gemeente een “stevige basis” leggen voor de “ambities van Utrecht”, aldus het persbericht. Zo wil de gemeente Utrecht volgend jaar de viering van de Vrede van Utrecht en de nominatie tot culturele hoofdstad van Europa in 2018 binnenslepen.

De meerjarige subsidies moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad bij de vaststelling van de begroting voor 2013, dat gebeurt op 8 november.

Bekijk het alfabetische overzicht van de subsidievoorstellen 2013-2016 – PDF