BTW-verlaging per 1 juli onzeker

Gevolgen voor kaarten Lowlands, Coldplay of Lady Gaga ook onduidelijk

Ingmar Griffioen ,

De gevolgen van de BTW-verlaging op de podiumkunsten voor de ticketprijzen blijven vooralsnog onduidelijk. Mojo is 'uitermate blij' met de aangekondigde BTW-verlaging, maar wil geen uitspraken doen over consequenties voor bijvoorbeeld Lowlands of grote concerten als Coldplay en Lady Gaga in het najaar. "We willen eerst iets meer weten over de maatregelen." Volgens ingewijden is de BTW-verlaging 'vrij zeker'. Zo heeft Minister De Jager die vrijdag als onderdeel van het stabiliteitsplan naar de Europese Commissie in Brussel gestuurd. Vraag is of de benodigde wetswijziging ook voor 1 juli al lukt en bovendien of de verlaging ook zal gelden voor al verkochte kaarten voor evenementen na 1 juli.

Demissionair Minister van Financiën Jan Kees de Jager gaf vrijdag aan dat hij wil proberen de verlaging per 1 juli in te laten gaan. Voor een BTW-verlaging op de podiumkunsten is een wetswijziging nodig, aangezien het Belastingplan een wet is. Dat betekent dat het definitieve wetsvoorstel nog door de Eerste en Tweede Kamer moet voor de Voorjaarsnota, die weer voor 1 juni door de minister ingediend moet worden. "Daar hoort een wetswijziging bij en dat doe je niet zomaar. Het zit er dik in dat dat niet gaat lukken", meent Pinkpop-directeur Jan Smeets. Hij heeft 'een direct lijntje' met Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, maar moest het vandaag met diens secretaresse doen. "Hij is met vakantie en pas 8 mei terug. De hele kamer is bovendien nu met reces, de eerste keer dat ze weer bijeenkomen is maandag 14 mei. Dit BTW-plan maakt deel uit van een pakket van 18 miljard, dus het komt misschien pas 15 mei aan bod. De conclusie is dat het niet zeker is wanneer het ingaat."

BTW-verlaging gaat hoogstwaarschijnlijk door
Wel zeker lijkt het dat de BTW-verlaging doorgaat. Er is nu immers een Tweede Kamer-meerderheid door de vijf partijen die het begrotingsakkoord sloten en het was de Eerste Kamer, die bedong dat het hoge BTW-tarief op de podiumkunsten met een half jaar uitgesteld werd tot 1 juli 2011. In de ontwerp begroting voor 2013 (de Actualisatie Stabiliteitsprogramma Nederland) heeft De Jager er een bedrag van 48 miljoen voor ingeboekt. Uiteraard kan de verkiezingsuitslag op 12 september de verlaging weer op losse schroeven zetten. Smeets: "Stel dat de PVV voldoende zetels haalt, kunnen ze alles weer terugdraaien. In dit land is alles mogelijk."

'Veel partijen geschrokken van effecten BTW-maatregel'
Dat vindt Wouter Koolmees, financieel woordvoerder van D66, onwaarschijnlijk. "Ik geloof niet dat een meerderheid tegen is en ik denk dat veel partijen, ook de VVD, geschrokken zijn van de effecten van deze maatregel. De combinatie van subsidie verlagen en BTW omhoog, was een beetje teveel van het goede." Smeets: "Dat hebben diverse VVD'ers ook openlijk gezegd." Zijn PvdA, die door de 'Kunduz coalitie' buitenspel is gezet, zou volgens de festivaldirecteur ook geen roet in het eten willen gooien. "Die hebben de verhoging ook te vuur en te zwaar bestreden. Maar wie weet wat PvdA, SP en PVV nog gaan aanvoeren bij de bespreking in de kamer."

Entreeprijzen in België lager
Mojo heeft de effecten van de BTW-verhoging afgelopen jaar wel gevoeld, vertelt woordvoerder Marjanne Manders. "Het was geen goede maatregel, die nadelige effecten heeft gehad, onder meer op de prijs. Wij kwamen rare dingen tegen. Zo organiseerden we Night Of The Proms met Belgische collega's en met hetzelfde programma, maar waren de tickets in België goedkoper. Artiesten willen toch grofweg hetzelfde verdienen in elk land en dus zie je dat de entreeprijzen in België lager zijn. Nu zijn we vooral heel blij, want dit is toch een onverwacht cadeautje."

Onderzoek naar effecten BTW-verhoging
Bij de invoering van de BTW-verhoging was een onderzoek naar de effecten beloofd, maar die berekening is er nog niet. "Die zijn nog niet in kaart gebracht omdat het pas 1 juli 2011 inging", weet Koolmees. "We zullen ook goed moeten kijken naar de effecten van de cultuurbezuinigingen voor instellingen. Nu is een van de maatregelen teruggedraaid in de hoop dat de sector wat geld kan verdienen." Dat onderzoek komt er zeker, weet woordvoerder Roelien Wierstra van het Ministerie van Financiën. Onduidelijk is wanneer. Koolmees en Wierstra achten een overgangsregeling (zoals bij de BTW-verhoging van toepassing was) onwaarschijnlijk.

Smeets moet kaartprijs voor Pinkpop Classic nog bepalen
Door de vakanties blijft er op nog een cruciaal punt onduidelijkheid bestaan: hoe zit het met reeds verkochte kaarten voor evenementen na 1 juli en gaat de BTW-verlaging dus ook voor Lowlands-tickets gelden? Wierstra: "Het is een akkoord op hoofdlijnen, de details moeten nog uitgewerkt worden." Ze verwacht dat die details niet voor volgende week ingevuld kunnen worden. Smeets: "Dat zou ik wel graag willen weten, want ik moet de prijs voor het kaartje van Pinkpop Classic nog bepalen. Voor alle duidelijkheid: uiteindelijk is het een belasting voor het publiek. Als het vorig jaar was doorgegaan op 1 mei had Pinkpop 800.000 euro moeten betalen."

Mojo: 'eerst meer duidelijkheid, dan beslissen over entreeprijzen'

Mojo zit ook op meer duidelijkheid te wachten. Zoals directeur Eric van Eerdenburg donderdag tegen 3voor12radio vertelde, kijkt Lowlands namelijk met de juristen of een verlaging gevolgen heeft voor de editie van 2012. Manders: "Daar kunnen we nu geen antwoord op geven." Onduidelijk is ook wat er gebeurt met de prijs van andere Mojo-evenementen, die bijvoorbeeld nog niet in de voorverkoop zijn. "Gaat het om wanneer het evenement plaatsvindt of wanneer de kaarten verkocht zijn? Maar we gaan natuurlijk geen 19% doorberekenen als het 6% wordt", verzekert Manders. "Met Lowlands hebben we besloten dit jaar geen prijsverhoging door te voeren, behalve voor de BTW." Dat ID&T vrijwel direct besloot de tickets voor Mysteryland te verlagen, vindt Manders "leuk voor de bezoekers. Het is best vroeg om nu actie te ondernemen, maar het is natuurlijk wel een behoorlijke lastenverzwaring geweest."

Beeldende kunst naar 21%: 'keuzes maken'
Koolmees erkent dat het scheef is dat de BTW op de podiumkunsten weer omlaag gaat naar 6%, terwijl beeldende kunst binnen het hoge tarief blijft vallen, dat ook nog eens verhoogd wordt tot 21%. "Ook hier hebben we keuzes moeten maken. We hebben veel willen terugdraaien, maar dat is niet voor alles gelukt en voor podiumkunsten geldt dat er al heel veel subsidie is weggehaald."