3VOOR12 bespreekt Album van de Week (5): Beach House

Deze Teen Dream is alles behalve naïef en onbestemd

Erik Zwennes ,

Na Animal Collective en Grizzly Bear is het in 2010 aan Beach House om als ervaren band door te breken naar een groter publiek. Hun derde album pakt en prikkelt tegelijkertijd. Teen Dream is Album van de Week.

Deze Teen Dream is alles behalve naïef en onbestemd

Na Animal Collective en Grizzly Bear is het in 2010 aan Beach House om als ervaren band door te breken naar een groter publiek. Beach House is een duo bestaande uit zangeres en organiste Victoria Legrand en gitarist Alex Scally uit Baltimore, een stad aan de Amerikaanse Oostkust. Hun derde album Teen Dream is Album van de Week.

De links met de twee andere genoemde bands gaan verder dan de mogelijke doorbraak ‘op latere leeftijd’. Zo zitten er nostalgische en dromerige elementen in de recente platen van de drie bands, komt Animal Collective oorspronkelijk ook uit Baltimore en is Grizzly Bear’s Veckatimest een goed ijkpunt om Teen Dream te duiden. Beach House is op hun derde album namelijk een stuk groter en completer gaan klinken, met loepzuivere samenzang, een wat vollere productie, meer ruimte voor percussie, en Legrand als herkenbaar baken in de liedjes. Nergens klinkt het alsof er concessies zijn gedaan om het nieuwe label (Sub Pop) of een potentieel groter publiek te behagen. Beach House is gewoon weer een stap verder gegroeid.

Door het volle geluid van Teen Dream zou je bijna vergeten dat de band een duo is. Je zou ook vergeten dat de vocalen (op enkele achtergrondzang na) van een vrouw komen. Het is moeilijk te benoemen hoe de in Frankrijk geboren Victoria Legrand het doet, maar ze is een stuk androgyner gaan klinken. Ze is minder ‘mooi’ gaan zingen; strenger en bij vlagen zelfs prekerig. In eerste instantie doet het zelfs wat koeltjes aan. Het beeld van de afstandelijke erotiek van de typische Franse vrouw doemt op. Maar doordat de vocalen minder zweverig zijn geworden is Teen Dream Beach House’s meest directe en pakkende plaat tot nog toe geworden. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is het geen naïef en onbestemd album. Nummers als Zebra, Silver Soul en Lover of Mine pakken je gelijk bij de strot dankzij Legrand’s stem, teksten en de werkelijk geweldige melodieën.

Teen Dream staat vol pakkende hooks zonder direct voor consensus en meezingers te zorgen. Daarvoor spelen de twee nog teveel met tegendraadse drums, gevonden lo-fi geluiden en in de eerste single Norway zelfs een constant valse orgelloop op de achtergrond. Teen Dream pakt en prikkelt tegelijkertijd.

Need more people to be satisfied
No fear of a God and no prayer for the night
Come into our minds and you rush through our lives
We parted our lips and we reached from inside
(uit Lover of Mine)

De teksten op Teen Dream zijn zoals we van Beach House gewend zijn: multi-interpretabel en sterk poëtisch. Terugkerende thema’s zijn beweging, actie, keuzes, angst en nostalgie. Albumopener Zebra (“Black and white horse arching among us”) en het nummer 10 Mile Stereo zijn tekstuele hoogstandjes die droombeelden oproepen over ontsnapping en vooruitgang. In slotnummer Take Care lijkt Legrand een relatieve rust te hebben gevonden “I'd take care of you/ if you'd ask me to/ that's true...” Beach House als de Grizzly Bear van 2010? Het zou niet meer dan terecht zijn. Met een dergelijk compleet, bezield en knap album verdient de band het om een flinke schare nieuwe fans aan zich te binden. 

Beluister Teen Dream nog enkele dagen op de Luisterpaal.