TEG bijna failliet, activiteiten The Alternative gaan wel door

The Alternative-oprichter Venema: "Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren"

Ron van der Sterren ,

The Entertainment Group is op een haar na failliet. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. De gevolgen voor boekings- en promotiekantoor The Alternative - een dochter van TEG - zijn nog niet te overzien, maar de uitstaande concerten van The Alternative gaan zeker door, zegt oprichter Willem Venema.

The Alternative-oprichter Venema: "Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren"

The Entertainment Group (TEG) heeft uitstel van betaling aangevraagd. Een faillissement lijkt onafwendbaar. Dit heeft geen gevolgen voor de shows die het boekings- en promotiekantoor The Alternative - onderdeel van TEG - heeft uitstaan. Dat zegt Willem Venema, oprichter van The Alternative. "Maar dat we hier niet vrolijk van worden, mag duidelijk zijn."

Twee jaar geleden verkocht Venema zijn bedrijf aan het grote entertainmentbedrijf dat schuilging achter de succesproducties van Marco Borsato. Om meer financiële slagkracht te krijgen, zo was de lezing. In de loop van het afgelopen jaar bleek al dat van die wens minder terecht kwam dan vooraf was gehoopt. Dinsdagochtend maakte zijn financiële partner bekend surseance van betaling te hebben aangevraagd. "Ik was er niet bij toen al het personeel van TEG bij elkaar geroepen werd." Strikt genomen is The Alternative ook nog steeds een eigen bedrijf, waar TEG aandelen in heeft, 95 procent om precies te zijn. Venema heeft zelf de resterende 5 procent in handen.

Wat er gaat gebeuren, durft Venema niet te zeggen. "Ik las het in de krant en ben vanochtend eerst langs mijn advocaat gegaan. Die gaf me een brochure over het fenomeen surseance. Ik denk dat ik hem naar voren moet schuiven om te bemiddelen." De problemen van TEG liggen in beginsel niet bij The Alternative, zegt Venema: "Al onze activiteiten lopen door. De boekingen die we hebben gedaan bij zalen, lopen via die zalen zelf. Alleen bij het concert van Tori Amos was The Alternative betrokken bij de financiële afhandeling. En voor dat concert zijn alle rekeningen al betaald, van artiest, tot zaal tot beveiliging."

Hoewel Venema luchtig het woord voert, is hij duidelijk aangedaan. Het feit dat hij geen antwoord heeft, is voor de man die altijd ergens een antwoord op heeft een veelzeggende reactie. "Het zou spijtig zijn als The Alternative hier in meegesleept wordt (doelend op het faillissement van TEG), maar such is life."

Na zijn ontslag bij Mojo in 2004, het bedrijf waarvan hij zelf aan de wieg stond bij de geboorte, begon de iconische boeker een nieuw bedrijf: The Alternative. Hij kende een voortvarende start met onder andere een boeking van de reünietour van Pixies. Na een onfortuinlijke poging om een eigen festival te starten in Rotterdam, was hij genoodzaakt een krachtige financiële partner te zoeken. Die vond hij in TEG.

Bij een faillissement is het goed denkbaar dat een curator het TEG-deel van The Alternative in de verkoop zet. Of Venema zijn eigen bedrijf dan weer terug koopt, kan hij niet zeggen. "Dat ligt er helemaal aan wat er voor gevraagd wordt." Een andere optie is dat TEG in zijn geheel - dus inclusief The Alternative - door een ander wordt overgenomen. In De Telegraaf is Joop van den Ende producties al genoemd als mogelijke koper. Venema rekent zich echter niet rijk: "Ik geloof niet in wonderen."