3VOOR12 Draait (28): 5 Days Off, De Affaire, De Staat

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

3VOOR12 is op 5 Days Off! De eerste twee dagen zitten erop, en die leverden alvast hoogtepunten op met The Field, Santigold, Miike Snow, The Gaslamp Killer en Benga. En dit weekend begint De Affaire. 3VOOR12 warmt op met een speciale luisterpaal.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
Florence and the Machine - Lungs (Island/Universal)

3VOOR12 Single van de Week
De Staat - Habibi (Excelsior/V2)

3FM Megahit
Kings Of Leon - Notion (Sony)


TOP 10:

1. 5 Days Off

"De openingsavond van 5 Days Off in de Melkweg was een warm bad van intelligente house, emotionele neo-trance en melodieuze miniloops." (Atze de Vrieze)
"Mag net als een Hot Chip zo in de Lowlands Bravo. (over Miike Snow)" (Erik Zwennes)
"Oohhhh Myyyyy Godddd wat was Gaslamp Killer vet op 5 Days Off." (Fiona Fortuin)

2. De Affaire luisterpaal
"Misschien wel het festival met de spannendste programmering van Nederland." (Stephan van Peursem)

3. De Staat - Habibi (single, Excelsior/V2)
"Het meest briljante nummer van De Staat eindelijk op single." (Menno Visser)

4. Marnie Stern @ Studio 80 woensdag 15 juli 2009
"Dat ze niet kan zingen maakt dan ook niets uit. Marnie Stern heeft het nu eenmaal." (Erik Zwennes)

5. Kempi – Mixtape 3.2 Evolutie van 'N Nigga (Top-Notch/Universal)
"Ik hou van Kempi als ie hard rapt." (Atze de Vrieze)

6. Helmut Fritz - Ca M'Énerve (Sony France, import FRA)
"Gegarandeerde zomerhit" (Menno Visser)

7. Cass McCombs - You Saved My Life (Domino/Munich)
"Zo basaal in structuur en toon, maar krachtig en eerlijk." (Erik Zwennes)

8. Rawk festival @ Paradiso 11-07-2009
""De staccato garagesoul van Oblivians werd door de echt fans vooraan luidkeels meegezongen." (Atze de Vrieze)

9. Ty Segall - Lemons (album, Goner/Konkurrent)
"Lekker, vuig, hard en smerig." (Stephan van Peursem)

10. Spinvis feat. Simon Vinkenoog - Staat van Narcose
"Op je 80e jong sterven", hoorde ik iemand zeggen. Zo is het maar net." (Stephan van Peursem)


DE LIJSTJES:

Stephan van Peursem draait:

De Affaire luisterpaal
Misschien wel het festival met de spannendste programmering van Nederland. Dit jaar met veel persoonlijke favorieten. Persoonlijke tips: Strange Boys, Deerhoof, Sleepy Sun, Madensuyu, Lucky Dragons en Death Sentence: Panda!. Trouwe 3VOOR12 lezers kennen natuurlijk acts als The Dodos al, dus die hoef ik niet te tippen. Lees het uitgebreide verslag vanaf morgen alhier.

Ty Segall - Lemons (album, Goner/Konkurrent)
Lekker, vuig, hard en smerig. meer moet dat niet zijn. Niet voor tere zielen. Sturm und drang in your face mensen! Voor fans van In The red en Jay Reatard.

Spinvis feat. Simon Vinkenoog - Staat van Narcose
Was ik maar zo vrij van geest als Simon, dan zou ik me niet zo druk maken om aardse dingen als een nieuw huis. "Op je 80e jong sterven", hoorde ik iemand zeggen. Zo is het maar net.


Erik Zwennes draait:

Miike Snow @ 5 Days Off, Paradiso donderdag 16 juli 2009
Het beste optreden in Paradiso op deze tweede 5 Days Off dag. Enkel hits van een sterke band met ervaring en gevoel voor show. Mag net als een Hot Chip zo in de Lowlands Bravo.

Cass McCombs - You Saved My Life (Domino/Munich)
Het mooiste simpele liedje dat ik in tijden heb gehoord. Zo basaal in structuur en toon, maar krachtig en eerlijk. De clip versterkt dit alles, zoals een clip hoort te doen. Het doet denken aan Tom Yorke ten tijden van Pablo Honey, prachtig.

Marnie Stern @ Studio 80 woensdag 15 juli 2009
De beste Van Halen-gitariste van de wereld? Ze komt in ieder geval dicht bij. Daarnaast schrijft ze ook nog eens goede liedjes en heeft ze een even zo sterke en coole drummer en bassiste meegenomen. Dat ze niet kan zingen maakt dan ook niets uit. Marnie Stern heeft het nu eenmaal.


Atze de Vrieze draait:

The Field, Moderat, Gui Boratto en Black Rose op 5 Days Off, Melkweg 15-07-2009
Ik fietste donderdagochtend bij zonsopgang met een rozige gloed naar huis. De openingsavond van 5 Days Off in de Melkweg was een warm bad van intelligente house, emotionele neo-trance en melodieuze miniloops. Persoonlijke favoriet was The Field, die met zijn drummer en bassist bij vlagen hypnotiserend goed was.

Rawk festival @ Paradiso 11-07-2009
De brille van The Gories ontging me volledig op het nieuwe rock 'n roll festivalletje in Paradiso. Die andere reünieband – Oblivians – maakte het gelukkig wel waar. Hun staccato garagesoul werd door de echt fans vooraan luidkeels meegezongen. De shoegazenoise van Crocodiles was kort en raar, maar bij momenten heel goed, en White Denim toonde zich een virtuoos combo.

Kempi – Mixtape 3.2 Evolutie van 'N Nigga (Top-Notch/Universal)
De man met de smerigste flow van Nederland is terug. Ik hou van Kempi als ie hard rapt. Dat doet ie gelukkig op zijn nieuwe mixtape. Dat hoeft dan heus niet meteen over coke en wapens gaan, zo blijkt. De 3.2 gaat vooral over faam en dikke tieten. Gelukkig, zo volwassen is hij dus ook weer niet geworden. Vanaf morgen gratis te downloaden.


Menno Visser draait:

Helmut Fritz - Ca M'Énerve (Sony France, import FRA)
Gegarandeerde zomerhit volgens mijn hit-oren met het geluid van Calvin Harris en de humor van De Jeugd. Reeds op 1 gestaan in Frankrijk, maar zal hier wel weer niet uitkomen vrees ik....

De Staat - Habibi (single, Excelsior/V2)
Het meest briljante nummer van De Staat eindelijk op single. Het canvas van de popmuziek opnieuw ingevuld met percussiestokjes. Internationale faam laat niet lang meer op zich wachten nu.

Nneka - Heartbeat (Chase & Status We Just Bought A Guitar remix, white label import UK)
Het meest onderschatte nummer van vorig jaar nu met extra stoere gitaren. Zelfs Radio 1 draait het nu. Kijk, zo wordt het nog wat met die dubstep... (:


Fiona Fortuin draait:

The Gaslamp Killer @ 5 Days Off, 16 juli 2009

Met alleen geluid ga je de raarste dingen fantaseren over Gaslamp Killer. Ik had zijn set op Sonar een paar keer geluisterd en stelde me zo voor hoe een blijkbaar harige Amerikaan daar als een malloot achter de draaitafel stond. Nou, ik kan je vertellen: het klopt nog ook. Oohhhh Myyyyy Godddd (in Gaslamp stijl!) wat was dat vet op 5 Days Off.

Tiny Vipers - Life on Earth (Sub Pop/Konkurrent)
Iedere keer als we dit op de redactie luisteren, denk ik: o, wat mooi. Waarschijnlijk zeg je hetzelfde als je hem straks op de Luisterpaal beluistert.

TV Buddhas - The Golden Period (Trost/Sonic Rendezvous)

Leuk album van een leuk duo uit Israel.