3VOOR12 Draait (34): Aux Raus, Lowlands, Blitzen Trapper

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Oververhitte automotoren, in zweet badende reisgenoten, een storm op komst. Je zou nu toch maar onderweg zijn naar Lowlands. Ach, iedereen heeft soms vreemde ingevingen. Deze week is de Draait met een dag vervroegd, om de simpele reden dat wij van 3VOOR12 die momenten met je delen. Op naar Lowlands!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

Single van de Week
Editors – Papillon (Kitchenware/PIAS)

Album van de Week

Arctic Monkeys - Humbug (Domino/Munich)

3FM Megahit
Nog niet bekend


DE TOP 10:

1. Aux Raus – The Brick Is In The Air (Top Notch/Universal)
“Aux Raus is fris, energiek en opzwepend en is niet binnen hokjes te plaatsen valt.” (Stephan van Peursem)
“Homo-erotische Gothtechno. Twee mannen, lange manen, blote piemels.”

2. Lowlands voorlol
“Kijk vooral uit naar Health (nieuwe album Get Color is een meesterwerk) en Gang Gang Dance en Wilco.” (Stephan van Peursem)
“Zaterdag in de X-Ray op Lowlands, de generale bij onze Oosterburen schept torenhoge verwachtingen.” (Martijn van der Vlist)
“The Madd: Beatpop uit Rotterdam, ga ze zien op Lowlands!” (Fiona Fortuin)

3. Blitzen Trapper live @ Ekko, Utrecht, 16-08-2009
“Blitzen Trapper speelde een prachtige afwisselende set.” (Stephan van Peursem)
“Waar zijn ze toch op Lowlands?! Deze band verdient het om daar te staan! Rete strak, afwisselend songmateriaal, gouden stemmen en nog humor ook!” (Bart Snoeren)

4. 3VOOR12 Presenteert... Aux Raus in Trouw Amsterdam
“Wat een locatie, wat een duo, wat een publiek, wat een plaat, wat een beelden...” (Erik Zwennes)

5. Arctic Monkeys - Humbug (album, Domino/Munich)
“Het nieuwe Monkeys-album is opvallend ingehouden, maar dat is wat anders dan rustig of relaxt.” (Atze de Vrieze)

6. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Up From Below (RoughTrade/Konkurrent)
“Als je van Arcade Fire, Polyphonic Spree, MGMT, The Beatles en Patrick Watson houdt, ga dit dan checken op de luisterpaal, of nog beter op Lowlands!” (Bart Snoeren)

7. Timber Timbre - Timber Timbre (Arts And Crafts / Konk)
“Lekker duister en heel bijzonder. Voorlopig nog niet in Nederland, maar als we allemaal duimen...” (Asta Kat)

8. Grizzly Bear @ Haldern (Warp/V2)
“Met hun spannende, psychedelische klanken wist Grizzly Bear de harten te veroveren van het saamhorige Nederlandse en Duitse publiek. Muziek verbroedert!” (Martijn van der Vlist)

9. Weezer - I Want You To (single, Universal, release 28/8)

“Wat een slim, catchy nummer weer.” (Menno Visser)

10. Lou Barlow - Goodnight Unknown (Domino)
“Niemand anders kan zulke mooie nummers schrijven dan Lou Barlow...” (Asta Kat)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Arctic Monkeys - Humbug (album, Domino/Munich)
Het nieuwe Monkeys-album is opvallend ingehouden, maar dat is wat anders dan rustig of relaxt. Alsof de spanning iets meer opgekropt wordt dan normaal. Wat mij betreft een sterke eerste helft (met Secret Door als hoogtepunt) en een degelijke tweede. Ik ben erbij zondag!

Applescal - A Slave's Commitment (album, Traum/NEWS)
Verrassing na de vakantie: een Amsterdamse house/technoplaat die daadwerkelijk luistert als een album. Nathan Fake zou zich er niet voor schamen. Ex-Hollandse Nieuwe is bij deze volwassen verklaard.

YACHT - See Mystery Lights (album, DFA/V2)
Die eerste YACHT belandde bij mij al snel voorgoed in het bakje "leuk, nog eens op zetten", zonder de speler weer te halen. Deze tweede heeft nu al meer rondjes gemaakt. Onder meer dankzij die uitstekende single Psychic City en een vreemd liefdesepos in twee delen I'm In Love With A Ripper. Zo hoort indiedance te klinken.


ASTA KAT DRAAIT:

Lou Barlow - Goodnight Unknown (Domino)
Niemand anders kan zulke mooie nummers schrijven dan Lou Barlow... Een van mijn vriendjes zong ooit aan het einde van een mixtape, vol met Sonic Youth en Sebadoh, een nummer voor mij: "Think (Let Tomorrow Bee)", net zo 'low-fi' als Lou Barlow dat deed. Hoe romantisch! Nu een nieuwe plaat met hardere nummers en mooie liedjes, niet zo 'low-fi' als vroeger, maar wel net zo mooi.

Volcano Choir - Unmap (Jagjaguwar)
Bon Iver stond heel lang bovenaan mijn playlists, nu al weer nieuwe nummers, niet alleen van hem maar wel met zijn stem. Heel mooi. Ga ook kijken naar Bon Iver op Lowlands; niet zo breekbaar als op de plaat, maar wel een ervaring! Grolsh om 16.00.

Timber Timbre - Timber Timbre (Arts And Crafts / Konk)
Lekker duister en heel bijzonder. Voorlopig nog niet in Nederland, maar als we allemaal duimen...


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Health @ Haldern (Lovepump United)
Overdonderend. Een orgie van muziekgeweld in de uitpuilende Spiegelzent op het Duitse driedaagse muziekfestival Haldern. Health valt niet te vatten, hallucinerende naar-adem-hap-muziek, een uur durende trip. De heren uit LA wisten het Lowlands in het klein in stijl af te sluiten. Zaterdag in de X-Ray op Lowlands, de generale bij onze Oosterburen schept torenhoge verwachtingen. Check de Lowlands Luisterpaal en dit.

Bon Iver @ Haldern (Jagjaguwar/V2)
Bon Iver staat vrijdagmiddag in de Grolschtent, voorproefje smaakte uitstekend op Haldern. Intense muziek die diep onder de huid gaat zitten. Om in de stemming te komen.

Grizzly Bear @ Haldern (Warp/V2)
En om de cirkel rond te maken: met hun spannende, psychedelische klanken wist Grizzly Bear de harten te veroveren
van het saamhorige Nederlandse en Duitse publiek. Muziek verbroedert! Je hoeft geen waarzegger te zijn om met grote
zekerheid te kunnen voorspellen dat het New Yorkse viertal een van de hoogtepunten wordt op Lowlands. Voorgenieten met de Luisterpaal en Youtube.


MENNO VISSER DRAAIT:

Amanda Blank - I Love You (album, Downtown/V2)
Amanda Blank is niet de nieuwe Santigold, maar ze kan wel degelijk wat. Het ombouwen van LL Cool J's I Need Love bijvoorbeeld, zodat het weer meekan in 2010. Ook de floorfiller DJ kan op geen indiedisco ontbreken. De Amerikaanse wijsneuzensite Pitchfork zit er zoals gewoonlijk weer helemaal naast met hun 2/10 -recensie...

Moss – Never Be Scared/Don’t Be A Hero (album, Excelsior/V2, release 28/8)
Eerlijk gezegd heb ik het vorige Moss album ergens in een stoffige hoek gegooid vanwege verregaande saaiheid. Maar wie z'n huiswerk braaf maakt, zal het ver schoppen. Moss heeft haar Amerikaanse klassiekers (Kings Of Leon, Vampire Weekend, Wilco) goed bestudeerd en komt met een album waar Johan jaloers op zou moeten zijn. Wederom proficiat, Excelsior!

Weezer - I Want You To (single, Universal, release 28/8)
Het lijkt heel makkelijk maar de scheidslijn tusen humor en pop is heel dun. Maar Weezer weet het koord met verve te betreden. Wat een slim, catchy nummer weer. En dan heb ik de clip nog niet eens gezien...


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Pearl Jam live @ Wulheide, Berlijn 15-8-2009
Naar aanleiding van mijn Draait vorige week over mijn beheersing en kalmte tijdens Pearl Jam in Ahoy kreeg ik een reactie van ene J-O-B-B. Dat ik maar één keer leef, me daarom niet moet inhouden. Ik trok het me aan. Dus deed ik in Berlijn wat ik eigenlijk het liefste doe: alles gadeslaan vanaf de tribune, ontspannen met een drankje. En dan komt het moment vanzelf daar: de naam is geroepen (E….), er is luidkeels meegezongen en ik kende zelfs momenten van gelu...ja echt. Bij het horen van Hard To Imagine, Insignificance en Glorified G. Ahoy is er niks bij. Een van mijn beste Pearl Jam optredens tot nu toe.

The Madd – Are Pretty Quick (Excelsior Recordings/V2)
Deze week was The Madd Are Pretty Quick album van de week. Zeer terecht, want wat een verassend leuke plaat is dit. Beatpop uit Rotterdam, ga ze zien op Lowlands!

Aux Raus – The Brick Is In The Air (Top Notch/Universal)
Homo-erotische Gothtechno. Twee mannen, lange manen, blote piemels. Luister het hier, bekijk het daar.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Aux Raus - The Brick Is In The Air (Top Notch/Universal)
Op twitter zag ik iemand de vraag stellen waarom 3VOOR12 Aux Raus zo hypt. Waarom? Omdat Aux Raus fris, energiek en
opzwepend is en niet binnen hokjes te plaatsen valt. Daarom. En dan heb ik het nog niet over de geweldige liveshows, zoals te zien op 3VOOR12TV. Tip voor Lowlands!

Blitzen Trapper live @ Ekko, Utrecht, 16-08-2009
Blitzen Trapper speelde een prachtige afwisselende set waarbij ze me soms aan de Fleet Foxes deden denken door de prachtige samenzang, maar eigenlijk veel afwisselender zijn. Te moe van de verhuizing om de kracht van de verhuizing helemaal tot me door te laten dringen, maar dat deze band meer verdient dan een halfvolle Ekko lijkt me meer dan duidelijk.

Lowlands voorpret
Kijk vooral uit naar Health (nieuwe album Get Color is een meesterwerk) en Gang Gang Dance en Wilco. Maar wil ook
Promo, Bon Iver en vele anderen niet missen. Check daarom ook die Lowlands luisterpaal met daarop zo'n 60 albums om
goed voorbereid te zijn. Blijf je lekker thuis tot morgenvroeg om de hitte, drukte en het noodweer te voorkomen.


BART SNOEREN DRAAIT:

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Up From Below (RoughTrade/Konkurrent)
Als je van Arcade Fire, Polyphonic Spree, MGMT, The Beatles en Patrick Watson houdt, ga dit dan checken op de luisterpaal, of nog beter op Lowlands! Dit 11-koppige orkest gaat daar namelijk de grote verrassing worden. Ik weet het zeker!

Athlete - Superhuman Touch (single)(Universal)
De platenmaatschappij vergelijkt het met Keane. Dat snap ik wel, want dit is het type popliedje waarin Keane grossiert. Toch klinkt Athlete oprechter, al schuwen ze net als Keane het betere jatwerk absoluut niet. (die appergio keyboardpartijen klinken wel heel erg Grandaddy). Toch geldt hier beter goed gejat dan slecht gedaan,
want het levert een slim en goed popliedje op. Voortaan zeggen we dus gewoon dat dit de commerciele reincarnatie van Grandaddy is. Dat klinkt wat meer crediable.

Blitzen Trapper @ Ekko 16-08-2009

Waar zijn ze toch op Lowlands?! Deze band verdient het om daar te staan! Rete strak, afwisselend songmateriaal, gouden stemmen en nog humor ook! Dat ze met hun volgende album maar net zo groot als de Fleet Foxes mogen worden!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert... Aux Raus in Trouw Amsterdam, 16-8-2009
Wat een locatie, wat een duo, wat een publiek, wat een plaat, wat een beelden...

Aux Raus - The Brick Is In The Air (Top Notch/Universal)
Aux Raus heeft een geweldige tweede plaat gemaakt. Net zo energiek en compromisloos als het debuut, maar met enorm
veel nieuwe ideeën en slimme details. Via de koptelefoon, in de auto, door de speakers en live...het werkt overal. Niet te missen op Lowlands en nu op de Luisterpaal en 3VOOR12TV!

Them Crooked Vultures live in Melkweg, Amsterdam 19-8-2009

HET nieuwe voorbeeld van hoe je WEL een hype moet bouwen: door de aandacht en rumoeren te onderbouwen met tachtig
(!) minuten compleet nieuw dondersgoed materiaal. Heb ik nu werkelijk tachtig minuten naar de drummer van Nirvana, de zanger van Foo Fighters, het beest van Led Zeppelin en de God van Queens of the Stone Age zitten kijken? Als in oktober/november een plaat uit komt met het beste van deze set, kan het niet anders dan dat er een meesterwerk in de schappen ligt. Ik kan niet wachten. Ga ze alsjeblieft zien op Lowlands. Want alles wat je hoorde... is waar!