ADE ondanks groei gekort in subsidie

Maar ook goed nieuws: conferentie laat dit jaar geen Portugezen op de stoep staan

ADE groeit. Al zijn van zwammen dit jaar geen sprake, toch doet de extra locatie het Dylan Hotel weer mee. Dat is nodig, zegt algemeen manager Richard Zijlma, om teleurstellingen te voorkomen. Ondanks die groei wordt de conferentie gekort in subsidie. “ADE helpt Amsterdam 5,6 miljoen extra aan inkomen. Daar mag best iets tegenover staan.”

Maar ook goed nieuws: conferentie laat dit jaar geen Portugezen op de stoep staan

De voorbereidingen op Amsterdam Dance Event (ADE) eind deze maand verlopen zonder grote problemen. Zwammen zoals vorig jaar zijn nog niet ontdekt. Toch heeft de organisatie woensdag 8 oktober vervelend nieuws te verwerken. De gemeente Amsterdam heeft het kunstplan voor de komende periode bekend gemaakt: ADE krijgt daarin geen geld toebedeeld. "En ook van het NFPK krijgen we voor de komende periode minder geld", zegt Richard Zijlma in het 3VOOR12 programma Dubbel Check. "Dat betekent dat we goed moeten gaan nadenken over hoe we ADE de komende jaren gaan invullen. Volgens het kunstplan is ADE niet kunst genoeg. Dat is jammer. De gemeente heeft twee jaar geleden nog uitgerekend dat we de stad 5,6 miljoen euro aan extra geld opleveren. Daar mag dan best wel iets tegenover staan."

De komende editie heeft nog geen last van de subsidie tegenslag. Daarna zal de organisatie bij de gemeente met vuist op tafel slaan. Zijlma: "Nou ja, met de vuist op tafel...Ik hoop vooral dat we met de komende editie een goede indruk achter laten." De kans dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, lijkt reëel. ADE is groter dan ooit. De nieuwe, vorig jaar noodgedwongen, extra locatie het Dylan Hotel maakt ook dit jaar deel uit van de conferentie. Dat is nodig, vertelt Zijlma, om niemand buiten te sluiten. "Vorig jaar moesten we mensen uit onder meer Portugal naar huis sturen. Zij stonden zonder kaartje op de stoep, want het was uitverkocht. Dat willen dit keer voorkomen." Niet dat de conferentie nu zoveel groter is geworden, nuanceert Zijlma. "Het gaat om een paar honderd plekken."

Daarnaast is er volgens Zijlma nog meer synergie tussen het dag- en avondprogramma dan voorheen. " Platenlabels, artiesten en agency grijpen het avondprogramma steeds beter aan om zichzelf te presenteren richting publiek, aanwezige industrie en pers. De avond is zo een reflectie van wat overdag wordt besproken en verhandeld." De invulling van het avondprogramma laat ADE aan de deelnemende clubs over. Hij moet er niet aan denken om dat zelf te doen. "Het is juist mooi dat we met zoveel partijen samenwerken. Op deze manier kunnen we de kennis en expertise van de clubs bij het evenement betrekken. Dit zouden we nooit alleen kunnen doen."

Toch zijn er wel een paar clubs waarvan Zijlma vindt dat ze qua programmering beter kunnen. "De komende jaren treed ik strenger op en zal ik de lat hoger leggen. Maar eigenlijk doen we dat constant. Zes jaar geleden had ik mij zo'n programma als dit jaar niet voor kunnen stellen."

Zijlma laat weten dat ADE naar alle waarschijnlijkheid volgende week uitverkoopt.

Luister naar het gehele interview met Richard Zijlma in Dubbel Check.