Spinvis maakt muziek nieuwe film Terstall

…en laat Excelsior-site knallen met gratis muziek

Spinvis biedt een selectie van zijn nieuwe album Ritmebox gratis ter download aan. Het luisterboek is een eerbetoon aan kunstenaar Simon Vinkenoog die dit jaar tachtig wordt. De soundtrack bij de nieuwe film van Eddy Terstall Vox Populi komt eveneens van Spinvis’zolder. Nee, het wil maar niet lukken met zijn geplande sabbatical.

…en laat Excelsior-site knallen met gratis muziek

Al zitten er een flink wat lentes tussen levenskunstwerk Simon Vinkenoog en muzikant Spinvis, de jeugdige band blijkt tijdloos en bijzonder vruchtbaar. Na vele live-samenwerkingen en het album JA! is ditmaal de tachtigste verjaardag van Vinkenoog aanleiding voor een release. Toegegeven, de jubilaris was niet actief betrokken bij het project, maar dat hoort natuurlijk ook wanneer je jarig bent. Ditmaal zijn audiofragmenten, opgenomen tussen 1958 en nu, de basis waarmee componist Spinvis is gaan knippen, scheuren en bouwen. Geluidsdetective Piet Tullenaar deed het omvangrijke voorwerk, van waaruit de uiteindelijke keuzes zijn gemaakt. De term zolderkamerknutselplaat hoort Spinvis liever niet meer, maar feit is dat het album Ritmebox volledig door hem is ingespeeld en geproduceerd.

Ritmebox behelst meer dan alleen muziek. De uiteindelijke release die vanaf 14 juli te koop is, bestaat uit een boekwerk met een plaat. Spinvis ziet het zelf als een luisterboek. “Dat is hartstikke hip nu. Ik luister er zelf ook graag naar in de auto. Normaal hoor je dan een auteur zijn teksten oplezen, maar ik zag meer in het idee.” Simon Vinkenoog heeft zich eigenlijk nooit beperkt tot geschreven tekst. Voordrachten, optredens en interviews zijn evengoed onderdeel van zijn kunst. Spinvis noemt hem ‘onderdeel van zijn eigen werk’. De nummers op Ritmebox zijn alleen zo complex en gecomponeerd dat Spinvis nog niet weet hoe dit live gebracht kan worden. “We gaan sowieso iets doen in Artis en de bieb, daar wil ik dingen uit halen om ook nog op andere plekken iets te kunnen doen.” Overigens denkt ook Spinvis dat zijn geestverwant hem zal overleven. “Die zit in 2071 nog ergens in een huisje in Amsterdam.”

Om de interesse voor het luisterboek te wekken, is maandag 7 juli een gratis selectie ter download aangeboden. Volgens het label Excelsior was er binnen een etmaal zoveel interesse voor de zogenaamde Ritmebox EP dat de servers rookten. De site lag er een tijdje uit, maar sinds dinsdagmorgen zijn de zeven nummers weer te bemachtigen. Het idee voor het ‘Radioheadje’ komt uit de koker van labelbaas Ferry Roseboom. “Ik ben als kunstenaar gebaat bij verspreiding van mijn werk. Maar ik houd er nu met de fysieke plaat nog wel wat aan over, anders kan ik weer de fabriek in. Dit is een goed idee lijkt me.” aldus Spinvis.

De enkele maanden geleden ingelaste sabbatical lijkt bij Spinvis niet echt van de grond te komen. “Nee, ik kan wel zeggen dat het niet is gelukt. Er zijn gewoon te veel leuke dingen op mijn pad gekomen.” Met optredens op De Parade, remixen en nu weer het tijdrovende productiewerk voor Ritmebox is er van vakantie geen sprake geweest. “Maar ik heb niet meer echt opgetreden hoor!” De workaholic vertelt trots over het laatste project dat hij heeft afgesloten, de muziek voor Vox Populi, een nieuwe film van Eddy Terstall. Spinvis componeerde enkele nieuwe nummers voor de film die dit najaar in de bioscoop moet draaien. En die nieuwe plaat? “Die vordert. Het komt er een beetje ertussendoor, maar ik stress niet hoor. Een draad per dag gesponnen, is een hemdsmouw in het jaar gewonnen. Ik heb drie mapjes: ideetjes gaan steeds een mapje verder. Het mapje met liedjes die goed zijn en op het album komen, begint zich al te vullen.”