Januari 2008: Popprijs misser, de cd-single doodverklaard en bezorgde ouders uit het Noorden

3VOOR12 blikt terug

Fiona Fortuin ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Januari 2008 was de maand van het doodverklaren van de cd-single, een grote popprijs misser en het einde van Feverdream.

3VOOR12 blikt terug

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Januari 2008 was de maand van het doodverklaren van de cd-single, een grote popprijs misser en het einde van Feverdream.

Het nieuwe jaar luidden we in met de aankondiging van het einde. Het einde van Feverdream. Na vier platen en diverse tours houdt het Rotterdamse drietal Feverdream op te bestaan. De verklaring voor het naderende einde ligt in het vaderschap van nieuwe bassist Bart Baekelandt. René en drummer Arnold van de Velde zagen het niet zitten om weer een nieuwe bassist in te moeten werken. Maar ook bij de Rotterdammers liggen leven en dood dicht bij elkaar. Via At No Bikini Beach blijven we gewoon van ze horen.

Om dan maar meteen alle overlijdensadvertenties door te nemen. Nog altijd niet begraven, maar al wel doodverklaard is de cd-single. Vanaf 2009 zijn er geen singles meer te koop, voorspelden Sony/BMG en EMI. Diezelfde dag nog houden de kleinere labels het deksel van de doodskist open. Volgens het Groningse label Subroutine moet de uitspraak van de majors van een andere kant bekeken worden: "Het gaat niet goed met de grote labels, in die context moet je het nieuws plaatsen." Nog maar een week van 2009 verwijderd mogen duidelijke zijn dat de prognose van EMI en Sony/BMG niet klopt. Maar we vragen ze niet om excuses. Het is goed dat ze zich aan zo'n uitspraak wagen. Want als het had geklopt, dan hadden we hier iets heel anders gelezen. Is het niet, Jochem Geerdink?

Daags na Noorderslag sprak Geerdink, inmiddels oud-Metro verslaggever, namelijk de legendarische woorden: "Maar als het had geklopt hadden we nu een ander gesprek gehad." Een paar dagen voor de uittreiking van de Popprijs op het Groningse festival pakte het gratis dagblad groots uit op zijn voorpagina. Metro, uit monde van Geerdink, wist te weten wie de Popprijs 2007 zou winnen: Van Velzen. Hij wist het zeker, het nieuws kwam van een zeer betrouwbare bron en verifieren was onmogelijk. Maar Van Velzen werd het dus niet.... "Een canard" zegt Geerdink even later, maar van een echte rectificatie komt het niet. Volgende maand is het weer zover, maar Geerdink zwijgt nochtans.

De Echte winnaar van de Popprijs 2007 ging dus naar... Armin van Buuren! De jury koos hem omdat "al zijn activiteiten een zeldzame professionaliteit uitademen, en je zelden in de Nederlandse popcultuur creativiteit en zakelijk inzicht tot zulke vruchtbare resultaten ziet leiden als bij hem." De teleurstelling in de zaal was duidelijk te merken. Als het niet om de gekozen winnaar was, dan wel om het feit dat hij er niet bij was om zijn winst te vieren met een van zijn in het juryrapport geprezen "fabuleuze lange dj-sets." Andere prijswinnaars op Noorderslag waren Annie Hoogendoorn, zij won de eerste Lex van Rossen prijs. Leo Blokhuis nam de Pop Media Prijs in ontvangst.

Men maakte zich deze maand opmerkelijk druk om de jeugd. In een ver verleden mocht Danny de Munk zijn publiek slechts sporadisch de kolere wensen en in de tijd dat hij zijn eigen merk onderbroeken nog niet kon vullen, werd Jan Smit door ze afgeremd. En dit jaar had All Missing Pieces met ze te maken: de arbeidsinspectie. De jonge rockers kregen te horen dat ze vanwege hun leeftijd (11, 13 en 15) maar twaalf keer per jaar mogen optreden. All Missing Pieces kwam niet in opstand. Op zich ook logisch, want regels zijn regels. Anderen voelen zich wel geroepen in actie te komen, in dit geval tegen de vastgeroeste uitgaanstijden. De noodkreten kwamen uit het hoge Noorden. Ongeruste ouders riepen vanuit hun beschermde omgeving, thuis, via het internet de horeca op hun sluitingstijd terug te brengen naar twee uur 's nachts. Want te laat op stap gaan is slecht voor je en dan vooral slecht voor je bioritme. Voor ieders bestwil werd een actiecomitie opgericht: vroegopstap.nl. De petitie werd binnen korte tijd door tachtigduizend mensen ondertekend. Een tegenhanger liet ook niet al te lang op zich wachten: laatopstap.nl.

Ook in januari:

De gouden plaat is sinds januari nog minder waard. In de jaren negentig moest een artiest 50 duizend exemplaren van zijn album verkopen eer hij een gouden plaat aan de muur kon hangen. Dit jaar heeft de branchevereniging van de entertainmentindustrie, NVPI, de norm weer verlaagd. Was het aantal in 2006 al bijgesteld naar 35 duizend verkochte exemplaren, nu hoeft een album nog maar 30 duizend keer te worden verkocht om goud te halen.

Directeur Frank Zijlmans verliet na vijf jaar poppodium Mezz in Breda. Hij zou aanblijven tot Mezz een gezonde zaal zou zijn, met vorm en inhoud. Die tijd is aangekomen. "Mijn werk zit erop", zei hij. "Ik vertrek met een goed gevoel."

Label Top Notch opende een dependance in Rotterdam, om zo dichter op de Rotterdamse scene te kunnen zitten.

En Awakenings vierde voor het eerst een feestje buiten de randstad: het festival strijkt neer in Eindhoven.