Geen popmuziek in de miljoenennota

SP'er Arda Gerkens: "Ik had ook niet anders verwacht"

De miljoenennota is bekend en wat blijkt: de regering doet aankomend regeringsjaar extra investeringen. Ook OCW Minister Plasterk strijkt bijna een miljard meer euro's op. Kan de popbranche beginnen met de voorbereidingen van een feestje?

SP'er Arda Gerkens: "Ik had ook niet anders verwacht"

De hoedjes kunnen voor een jaar terug in de kast, evenals de koffer van minister Bos. Die koffer zat vol met extra miljarden, te verdelen over de ministerspotjes. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap strijkt een miljard meer op. Maar levert het de popmuziek ook wat op als OCW minister Plasterk de euro’s straks gaat verdelen?

Eerst de harde cijfers. In totaal heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het komende jaar 32,6 miljard euro te besteden. Dat is 0,9 miljard meer dan vorig jaar. Ook is te lezen dat Cultuur en media samen 1,7 miljard euro krijgen. Klinkt hoopvol, maar de miljarden moeten nog verdeeld worden. Als dat gebeurt, gaat popmuziek dan alsnog voor de winst?

Arda Gerkens van SP maakt zich momenteel sterk voor een Nederlands Popmuziek Fonds middels een online petitie. Ze heeft inmiddels de dikke stapel papieren gelezen, maar heeft daarin geen een keer het woord popmuziek zien staan. Dat betekent weinig goeds: popmuziek zal waarschijnlijk niet profiteren van de extraatjes. “Ik vermoed van niet. Anders zou het wel specifiek genoemd worden. Nu is er alleen iets over amateurkunst te lezen.” Toch kan ze er wel mee leven, zegt ze. “De miljoenennota is een vertaling van het beleid in grote lijnen. Later komen de kleinere onderwerpen ter sprake.”

“Schrijnend” noemt P60 directeur Gerard Lohuis het gebrek aan aandacht voor popmuziek. “De waarde van popmuziek wordt door Den Haag nog altijd onderschat. Een gemiste kans. Nederlandse popmuziek zou veel meer als exportproduct gebruikt moeten worden. Het kan ook een direct middel zijn voor jeugdparticipatie. Elk jaar weer trekt ze een blik aan welzijnswerkers open om jongeren van straat te houden, terwijl popmuziek het beste middel is om jongeren bezig te houden.”

P60 zal de miljoenennota persoonlijk ongemoeid laten. “Het is buffelen, maar tot nu toe lukt het ons staande te houden.” Maar dat de regering anders moet gaan denken over subsidieverstrekking aan poppodia , vindt hij wel: “Ik zou wel graag meer willen doen, wat nu niet kan door de beperkte financiën. Het is de hoogste tijd dat we qua geld meer richting schouwburgen gaan. Daar gaan bakken subsidies naartoe.”

NPI directeur Jaap van Beusekom is met sabbatical. De miljoenennota is geen stoorzender in zijn rustperiode, zegt hij. “Ik maak me hier niet druk over. De popsector is veels te klein om in de nota genoemd te worden. Hier gaat het over een paar miljoen, niet over miljarden. De nota vertelt dus niets over de plannen in de popsector, zoals altijd.”

Arda Gerkens geeft overigens de moed niet op. Vandaag zijn de algemene beschouwingen, daar zal het zeker niet over popmuziek gaan. Ze heeft haar zinnen gezet op de begrotingsonderhandelingen van cultuur, die in november plaats zullen vinden. Dan verdeelt minister Plasterk zijn geldpotje. Gerkens zal daar wederom het fonds ter sprake brengen en pleiten voor meer aandacht voor het Nederlandse product.