3VOOR12/Overijssel: Release Fakkelteit zorgt voor een bedwelmende hitte in Hedon

Gehele hiphopfamilie komt de release van Fakkelteit vieren

Op 23 september vindt in Hedon te Zwolle de presentatie van de gloeiend nieuwe plaat Fakkelteit van Sticks en Delic plaats. In het afgeladen podium doen de fakkelbrigadiers de Zwolse hiphop wederom eer aan.

Gehele hiphopfamilie komt de release van Fakkelteit vieren

Hoewel het normaliter uitgestorven is in Zwolle op een zondagavond, is dat op 23 september in Hedon bij de release van Fakkelteit, de nieuwe cd van Sticks en Delic, niet te merken. Omstreeks de aanvangstijd van 19:00 uur is de harde kern er als de kippen bij. Naast de blauwe loper, eveneens de kleur van het nieuwe album, staat een grote rij wachtende fans om naar binnen te gaan. Naarmate de tijd vordert beginnen gestaag meer bezoekers binnen te druppelen. Ook al hebben de hardcore fans van Opgezwolle de plaat al in bezit, toch is op sommige gezichten de spanning te lezen. Sticks en Delic weten de spanning tot een ongekend hoogtepunt te brengen als ze zeker een uur langer dan bedoelt hun supporters laten wachten.

Als O-Dog, die wederom de host is van een belangrijk hiphopevenement in Zwolle, dan ook het podium bestijgt ontstaat er veel rumoer, waarna vervolgens een groots gebrul zich in de zaal van voor naar achter verplaatst. De fans zijn er klaar voor; al ruim een uur. De zaal wordt langzaam aan verduistert en zichtbaar is het publiek verbaasd. Wat hen nu staat te wachten is onduidelijk. Als er vervolgens op een groot scherm, waar eerder foto's waren te zien van de boys en anderen uit ondermeer jongere tijden, het gezicht van Sticks verschijnt, begint er iets te dagen. De allernieuwste clip, 'Gisteren/Vandaag' van de brigadiers wordt voor de eerste keer vertoont. Een ongekende rustige atmosfeer maakt plaats voor de spanning. Met adoratie en grote concentratie wordt de clip in hen opgenomen. Een oorverdovend applaus laat Hedon trillen op zijn grondvesten als het videoscherm weer zwart wordt en het echte concert nu toch echt gaat beginnen. DJ Delic laat zijn gezicht als eerste uit de coulissen verschijnen en de dank van het publiek is groot gezien het geschreeuw en gebrul van een aantal decibellen meer dan de vorige oerklank. Het concert wordt geopend met het eerste nummer van het album, of te wel het 'Welkomstwoord'. In dit nummer wordt meteen duidelijk dat de klanken van de samples en beats die te horen waren op het album 'Eigen Wereld' naar een hoger niveau is getild. Het gehele album, zowel de beats en de samples van Delic als de 'rhymes' van Sticks, hebben een persoonlijkere noot. De sfeer doet zelfs een beetje Oosters aan, dat niet verkeerd klinkt bij de hiphoppers uit het Oosten.

Het publiek bestaat voornamelijk uit veel Opgezwolle fans van uit alle hoeken van Nederland. Echter, opvallend genoeg is het publiek op te delen in twee types. In het midden staat de harde kern, die na al een paar beats het springen niet kunnen onderdrukken evenmin het in de lucht steken van de handen. Aan de zijkanten van de zaal staan eveneens fans van de jongens, maar deze staan op hun plekje rustig mee te 'bouncen' en stilletjes te genieten en luisteren, waaronder de rapper Blaxtar. Hoewel er duidelijk verschil is in het publiek, voelt de menigte aan als één grote familie. Sticks bevestigt dit als hij door zijn microfoon scandeert: 'Ik zie veel bekende gezichten, waaronder die van mijn moeder en kennissen van vroegah!'

Na een aantal nummers durft Sticks het aan: hij vraagt het publiek of ze het album kunnen waarderen. Het gezicht van Delic en Sticks vertoont kenmerken van een glimlach als het publiek luid en duidelijk hun positieve longen open zetten. Toch twijfelt de MC een beetje en doet er een schepje bovenop: Beter dan Eigen Wereld?,' vraagt hij. Dit doet het publiek een beetje twijfelen. Wat moet men zeggen? Beide heren zijn toch ook van Opgezwolle. Er wordt voor het grootste gedeelte een 'nee-symfonie' ingezet maar een enkeling weet toch een ander geluid te vormen, waarop Sticks eveneens een grinnik laat horen. Je ziet hem denken: 'maakt het uit, beide van onze handjes'.

Hoewel dit album van de twee jongens van Opgezwolle is, is de menigte buiten zinnen als men ziet dat Rico zijn maten komt ondersteunen. In het nummer 'Tot Zo' is dan ook de hele kliek compleet. Niet alleen Rico wordt op het podium verwelkomd, maar eveneens Typhoon en James delen mee in de feestenvreugde tijdens het nummer 'Utopia'. Op dit nummer, dat accordeon en saxofoon samples bevat en een flinke bas, wordt door een over het algemeen luisterend publiek een extra sprongetje gewaagd. Bij het refrein springt het middelste publiek de spieren extra los en deinen de handen op de extreem luide en 'grimey' beat mee. Het is een drukte van jewelste op het podium. Een van de brigadiers is het podium nog niet af, of de ander wordt gevraagd om ook zijn strakke 'rhymes' op het podium te vertonen. De hitte stijgt nog een aantal graden als ook Jawat!, met zijn zeer energieke haast agressieve 'flow' meerapt op het nummer 'Water/Vuur'. 'Heet, als een subtropisch zwemparadijs, wat heet, temperatuur verhoging we smelten het ijs,' rapt Sticks en het publiek laat zich in deze hitte met de zweetdruppels en de zweetlucht als bewijs meevoeren.

Ter verkoeling proost Sticks met de Champagnefles die het gehele concert op Delic's draaitafel heeft staan wachten op het juiste moment. Dit juiste moment is het laatste nummer, of wel het eerste nummer, namelijk de nieuwe single van de jongens met de videoclip 'Gisteren/Vandaag'. De hiphopfamilie waarvan al enkelen hun bijdrage hebben geleverd aan het concert (Jawat!, Typhoon, James en Rico) staan mee te bouncen op de beats van Delic en op de uiterst geslepen 'rhymes' van Sticks achter op het podium. Met de grote champagnefles in Sticks' zijn handen roept hij het publiek voor een laatste maal om gehoor te geven aan een oorverdovend gewilde respons. De champagne vloeit rijkelijk: de fles wordt aan de mond gezet, sijpelt wat langs Sticks' zijn hals en zelfs de frontrow krijgt een ware Formule 1 douche. Als Sticks en Delic zich terugtrekken met de fles aan de lippen sluit O-Dog de dag af zoals alleen hij dat kan. Met een stick, of te wel fakkel, in zijn handen deelt hij op zeer humoristische wijze nog wat presentjes (T-shirts van Fakkelteit) uit. 'Schat, dit is een M-tje, daar passen je 'boobs' niet in. En jij dan, heb jij al Fakkelteit gekocht. Nee? Maar je gaat hem wel kopen? Oke, dan mag jij hem hebben. Kijken jullie nog even goed naar haar, want als ze hem niet koopt, mag je haar slaan. Kijk, schat, hier heb je hem. Jouw 'boobs' passen er wel in.'