SJU Jazz haakt weer aan bij Utrechts Muziekpaleis

Onafhankelijk rapport bevestigt visie Tivoli over exploitatie

Na 'rijp en intens beraad' heeft SJU Jazz besloten toch weer aan te haken bij het Utrechtse Muziekpaleis. Het podium dreigde het project te verlaten, maar neemt nu toch verantwoordelijkheid voor de jazzmuziek in Utrecht. "We kregen van verschillende kanten signalen dat men ons er graag bij wil houden."

Onafhankelijk rapport bevestigt visie Tivoli over exploitatie

Na ‘rijp en intens beraad’ heeft SJU Jazz besloten toch weer aan te haken bij het Utrechtse Muziekpaleis. Het jazzpodium voelde zich in juli buitenspel gezet toen bleek dat partners Tivoli en Gemeente Utrecht maar één bestuursplek voor hen wilden in het nieuwe muziekverzamelgebouw. Het podium voelde zich bedrogen en dreigde op te stappen. Nu neemt het podium toch verantwoordelijkheid voor de jazzmuziek in Utrecht. “Bovendien kregen we van verschillende kanten signalen dat men ons er graag bij wil houden”, zegt bestuurslid Peter Vermeulen.

Het is de afgelopen maanden even rustig geweest rond het Utrechtse Muziekpaleis, maar achter de schermen is misschien wel harder gewerkt dan ooit. Tivoli en de Gemeente Utrecht werkten aan de ontwerpstatuten voor de nieuwe stichting, een onafhankelijk onderzoek boog zich nog eens over de exploitatieplannen voor het nieuwe podium en SJU Jazz vergaderde intern of het nog door wilde in het Muziekpaleis.

Ondanks de crisis die in juli ontstond wil SJU nu dus toch verder. “Het succes hangt uiteindelijk niet af van één of twee bestuurders, maar van de samenwerking”, zegt Vermeulen. “De gemeenteraad heeft er bij monde van verschillende wethouders bij ons op aangedrongen verder te gaan.” Wethouder Janssen laat dan ook weten blij te zijn met de terugkeer van de jazzorganisatie. “SJU is voor ons dé partij met jazzexpertise. Ik heb er alle vertrouwen in dat we in gezamenlijkheid tot goede resultaten kunnen komen”, zegt hij, “Er moet nu zo snel mogelijk een nieuwe organisatie met een nieuw bestuur komen.” Ook de achterban van SJU vindt het voortzetten van de samenwerking belangrijk, aldus Peter Vermeulen.

Dat SJU op zijn eerdere dreigement uit het project te stappen terugkomt, is niet echt een verrassing. De gemeentelijke subsidie voor jazz gaat sowieso naar het nieuwe Muziekpaleis. Alleen doorgaan was dan ook niet echt een reëel alternatief, concludeert ook Vermeulen: “Op dit moment is SJU wel sterk afhankelijk van gemeentesubsidie. Theoretisch gezien is het denkbaar op eigen benen te staan door een meer commerciële koers te varen. Maar ook de minder courante en moeilijkere jazz vinden wij belangrijk. Wij hebben daar de ervaring en de expertise voor in huis.”

De komende maanden zal de nieuwe organisatie langzaam vorm krijgen. Mogelijk start begin 2008 de werving van een directeur. Eerste prioriteit is nu het bouwen van vertrouwen. SJU blijft bij zijn mening over de gang van zaken drie maanden geleden. “Vertrouwen moet je geven, dan krijg je het vanzelf”, zegt Vermeulen. Toch zal er nog heel wat moeten gebeuren, want de derde partner, Tivoli, deed de afgelopen maanden geen pogingen SJU te overtuigen. “Opvallend genoeg hebben we van Tivoli niets gehoord”, zegt Vermeulen. “Dat had ik zelf anders gedaan.”

Bestuursvoorzitter Berry de Vos van Tivoli spreekt dat tegen: “Wij hebben SJU meerdere keren publiekelijk uitgenodigd. Na de bewuste commissievergadering hebben we SJU zelfs nog een uitgebreide brief gestuurd, waarin we uitleggen dat ze niet besodemieterd zijn en dat het ons verbaast dat ze dat gevoel hebben.” Tivoli is desalniettemin blij met de terugkeer van SJU en wil binnenkort met het podium om de tafel. “We hebben een hoop te bepraten”, zegt De Vos. “Er zijn veel harde woorden gevallen.”

Toch is Tivoli voorlopig de grote winnaar. Niet alleen krijgt het poppodium zijn zin wat betreft de bestuurssamenstelling, Berry de Vos is vooral in zijn nopjes met de uitslag van de second opinion die op verzoek van de gemeenteraad is uitgevoerd. Onderzoeksbureau LaGroup vindt aanpassing van de begroting met lagere en haalbare ambities en daarmee beperking van de risico’s nodig. Die aanpassing hoeft volgens LaGroup geen gevolgen te hebben voor de artistieke ambities van het Muziekpaleis. “Met andere woorden”, zegt De Vos, “Tivoli is in de huidige exploitatie de financiële kurk waarop het Muziekpaleis drijft. En dat is precies waarvoor wij gewaarschuwd hebben.” Met de voorgestelde aanpassingen geeft ook LaGroup groen licht voor het Muziekpaleis en is er opnieuw een belangrijke hindernis genomen.