Crisis bij podiumbelangenvereniging VNPF

Leden sturen brandbrief en dreigen op te stappen

De Vereniging voor Nederlands Poppodia en Festivals verkeert in crisis. De Vereniging wil de contributie flink verhogen om de komende jaren de kosten te kunnen dekken. Tegelijkertijd kondigde de nieuwe directeur een financiële tegenvaller van 15.000 euro aan. Meerdere leden hebben hun lidmaatschap al opgezegd. Een groep van twaalf podia stuurde daarna een brandbrief aan het bestuur met de strekking: "Kom met een goed plan en beraad je op je positie."

Leden sturen brandbrief en dreigen op te stappen

De Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) verkeert in grote crisis. Door een onverwacht dure verhuizing is een extra tekort van 15.000 euro ontstaan bovenop de kleine 20.000 die al ingecalculeerd was. De nieuwe directeur Berend Schans noemt het "een paar lijken die uit de kast vallen" na het vertrek van zijn voorganger Siebe Weide. Om de boel op orde te krijgen moet de vereniging de contributie flink verhogen, som wel tot vierhonderd procent. "Dat is veel", erkent Schans. "Maar het was ook heel lang heel laag. Gemiddeld is het nu ongeveer 2000 euro per podium per jaar en dat is geen belachelijk bedrag voor een vereniging als de onze."

Toch heeft een aantal leden na het nieuws haar lidmaatschap al opgezegd en dreigen anderen ermee. Volgens Schans is het aantal opzeggingen als gevolg van het nieuws op één hand te tellen, maar een van de leden zegt uit een emailwisseling af te leiden dat het er zeker tien zijn. Grootste punt van kritiek: het kost te veel geld voor te weinig voordeel. Op initiatief van 013 directeur Guus van Hove hebben twaalf podia, waaronder naast 013 ook Effenaar, Luxor, Metropool en P60, de noodklok geluid met een brandbrief aan het bestuur. In die brief roepen de twaalf zalen het bestuur op voor 1 december met een helder plan te komen, of anders consequenties te trekken.

Van Hove licht toe: "We maken ons grote zorgen over de toekomst van de vereniging. We snappen het dilemma en hebben begrip voor de verhoogde contributie, ook al is het niet ondenkbaar dat kleinere podia nu afvallen. Om het uiteenvallen van de vereniging te voorkomen, moet het bestuur heel duidelijk aangeven wat de VNPF waard is." Van Hove en de anderen willen op drie punten helderheid: "Geef concreet aan wat het ledenvoordeel is. Bied het gezamenlijk inkopen van goederen als gaffatape of wc-papier aan. Ga in onderhandeling met Buma over een collectieve deal voor alle podia, dat soort zaken."

Daarnaast willen de briefschrijvers dat VNPF meer samenwerkt met grotere vergelijkbare organisaties als bijvoorbeeld de schouwburgvereniging (VSCD). Tot zou de VNPF strijdbaarder moeten zijn en gezamenlijke standpunten duidelijker moeten verwoorden. "De aanvallen van de horecalobby over oneerlijke concurrentie van popzalen verdient een krachtig weerwoord en een eigen lobby bij het ministerie om die fabel de wereld uit te helpen. Ook bij de omgang met het komende rookverbod moet de VNPF zich laten gelden."

Schans is nog niet wanhopig, maar trekt zich de kritiek wel aan. Behalve de duur uitgevallen verhuizing bleken er ook geen externe financierders te vinden, terwijl voorganger Siebe Weide daar wel rekening mee hield. Schans verlaat die weg nu: "Met die externe financiering heeft de vereniging zich toch een beetje rijk gerekend. Maar het verleden is voorbij. De vereniging moet in de toekomst gedragen worden door de leden."

Schans vraagt ook om begrip: "Er was tijdens een cruciale fase lang geen directeur en slechts één acitief bestuurslid. Die heeft zijn eentje keihard gezocht naar een nieuwe directeur en wellicht iets minder op te zaak gelet." Dat ene bestuurslid is Toine Tax, directeur van Doornroosje. Ook hij heeft begrip voor de onrust: "Omdat ik in mijn eentje was, heb ik voor een deel erop vertrouwd dat de dagelijkse zaken wel goed zouden gaan. Dat kun je me aanrekenen. Maar ik zie ook nu niet in wat ik anders had kunnen doen. Die nieuwe directeur had de hoogste prioriteit."

Tax kan zich voorstellen dat het bestuur opstapt als er weer orde op zaken is gesteld: "Of het nu te verklaren is of niet, feit is dat het niet goed is gegaan en daar is het bestuur ook deels verantwoordelijk voor. Ik vind niet dat we nu weg kunnen lopen. Maar de praktijk wijst ook uit dat mensen die minder populaire veranderingen moeten doorvoeren in zo'n lastige interimperiode, daarna vaak besmet zijn. Dit kan ons tot in lengte der dagen nagedragen worden. Daar zou een nieuw bestuur geen last van hebben." Toch zegt Tax niet op voorhand dat het bestuur vertrekt. "Dat is aan de leden."

Het bestuur heeft tot 1 december om te reageren op de brandbrief. Tax: "Dat gaat zeker lukken voor die tijd."