Almelo wil toch geen megapoppodium

Wethouder: "We gaan terug naar kleine podia en kleine oefenruimtes"

Met alle berichten over ver- en nieuwbouw van poptempels in het afgelopen jaar zou je bijna vergeten dat het ook mogelijk is om nee te zeggen. Almelo doet het nu toch. De gemeente had een megalomaan plan, maar kwam er op terug. Wethouder Kuiper: "Dit kan ik onze gemeenschap niet aandoen. We gaan weer terug naar kleine podia en oefenruimtes."

Wethouder: "We gaan terug naar kleine podia en kleine oefenruimtes"

"Het poppodium wordt hoe dan ook gebouwd." Dat was begin dit jaar de boodschap die wethouder Kuiper van Almelo bracht. De gemeente zou net als buren Hengelo en Enschede een popzaal met 'regionale uitstraling' voor meer dan duizend bezoekers krijgen. Tien maanden later heeft de verantwoordelijke wethouder een heel ander verhaal: " Het podium komt er niet."

Kuiper is tot die conclusie gekomen toen bleek dat er naast de bijna negen miljoen euro nog zeker twee miljoen bij moest. "Bovendien ben ik geschrokken van de ontwikkelingen in podiumland." Hij doelt concreet op de berichten over andere popzalen die financieel in zwaar weer verkeren. "Als ik hoor dat zelfs de Melkweg in Amsterdam het niet redt en er anderhalf miljoen bij moet, dan kan ik niet anders dan concluderen dat ik dit onze gemeenschap niet kan aandoen. Het is voor een stad als Almelo niet te verantwoorden."

Het antwoord op de vraag is sinds vorige week dus 'nee'. Kuiper wil nu terug naar de basis: "Ik zal naast mijn voorstel om af te zien van deze nieuwbouw binnenkort ook met een alternatief plan komen waarbij we teruggrijpen op wat er speelt in Almelo. Kleine podia en oefenruimtes voor lokale bands, dat is waar we zeker wel in kunnen investeren."

Begin dit jaar klonk de wethouder nog heel zeker en durfde het zelfs aan om zijn beoogde exploitant onder druk te zetten, door in de pers te roepen dat het desnoods zonder hem zou lukken. Die exploitant was Herman Potgieter, die ook al eigenaar is van een popzaal en discotheek in Harderberg. Hij was destijds niet onder de indruk en hield voet bij stuk: "Het was simpelweg niet mogelijk voor het beschikbare geld. Ik durfde het niet aan onder deze voorwaarden, die voor mij zouden uitdraaien op een onmogelijk hoge huurlast."

Ook Potgieter haalt het voortschrijdend inzicht aan als reden om uiteindelijk toch af te zien van het plan: "Ook in Harderberg is het nu al lastig om de boel draaiende te houden, zeker het concertgedeelte. Er zijn simpelweg te veel alternatieven voor mensen die ergens heen willen."

Nu Kuiper teruggrijpt naar kleinschaligheid, komt het allereerste onderzoek naar de mogelijkheden voor een poppodium weer in zicht. Leon Zwaans van adviesbureau SignoS deed dat onderzoek in 2000. "Toen concludeerden wij dat Almelo niet verder zou moeten gaan dan een poppodium voor 400 tot 600 bezoekers, gecombineerd met een bioscoop, in het centrum." Zwaans stipte in dat onderzoek toen al aan dat Almelo goed moest letten op de ontwikkelingen van buurgemeenten. Zwaans: "Enschede en Hengelo zijn nu beiden bezig met een grote popzaal. Van Hengelo was toen slechts bekend dat ze 'mogelijk iets' zouden gaan doen, Enschede had nog geen concrete plannen." Zwaans wil niet zover gaan dat hij het allemaal zag aankomen, maar noemt het wel frappant dat zijn bureau toen al pleitte voor een kleinere zaal met meer oefenruimtes.