Goud Graven met de Easy Aloha’s: Cornelius, David Holmes en Matthew Herbert

Easy Aloha’s komen met kindermuziek en duiken in archief 3VOOR12

Ze liepen in de voorhoede van de easy tune revival in de jaren negentig: Bas Albers en Gerard Janssen van de Easy Aloha’s. In het boek Zeepaardje Met Een Hoed Op doen ze uitgebreid verslag van die periode. Daarna verscheen het debuutalbum Cashmere Cat. En in september komt een echte kinderplaat: Eddie Ekster Maakt Een Lied. 3VOOR12 vroeg Bas en Geer een duik in ons archief te nemen om te kijken wat we aan klanken kunnen verwachten.

Easy Aloha’s komen met kindermuziek en duiken in archief 3VOOR12

In september verschijnt Eddie Ekster Maakt Een Lied, een album vol kindermuziek van de hand van de Easy Aloha’s. “We hebben nu allebei kinderen,” vertelt Aloha Bas, “En wat ons opvalt is dat er veel slechte kindermuziek wordt gemaakt. Het is allemaal duizend in een dozijn. Eigenlijk is het knap dat K3 zo’n succes heeft en dat kinderen het voor zoete koek slikken. Maar dat komt alleen door het ongegeneerde promotiebudget. Want aan de muziek zelf kan het niet liggen.”

Bas Albers en Gerard Janssen leerden we kennen als ongekroonde koningen van de easy tune beweging in de jaren negentig. Overal waar Matini werd geschonken en waar zoute partysticks op de bar stonden, draaide het duo zonnige klanken van weleer. Maar de twee draaiden naast Herb Alpert and The Tijuana Brass Band en Bert Kaempfert ook vette rare grooves die we allemaal bijna vergeten waren. Met behulp van Arling & Cameron namen zij zelf het hitje Aloha! Op en later hadden ze met Treble Spanker Frank Gerritsen een eigen band onder de naam Spy-Fi. Het echte Easy Aloha’s debuut Cashmere Cat liet tot 2006 op zich wachten.

Het verhaal van Eddie Ekster en de muziek schreven de Aloha’s zelf. Toen dit oude bekende en Excelsiorbaas Ferry Roseboom ter ore kwam, was een deal snel gesloten. Het boek plus cd verschijnt in september bij Excelsior in samenwerking met Uitgeverij Rubinstein. Als voorafje nemen Bas en Geer een duik in het archief van 3VOOR12. Hun favoriete fragmenten:

David Holmes DJ-mix (24-11-97)
“Deze mix is echt bizar goed gedaan. Hij maakt muziek die ik ook wil maken. Je hoort aan de mix dat dit een dwarsdoorsnede van zijn platencollectie is en dat hij eerlijk is in zijn smaak. Hij let totaal niet op iemand anders smaak en wat wel of niet hip is. David Holmes is in staat een verhaal met zijn muziek te vertellen, maar ook weer niet op zo’n manier dat het overheersend is. Hij maakte de soundtracks voor Oceans Eleven en Twelve. Wij hebben ooit een nieuw soundtrack voor een film van Tati gemaakt. Dat is een tijdrovende klus, maar wel heel erg leerzaam en leuk om te doen.”

Cornelius - Drop (video)
“Cornelius is een enorme geluidfreak. Zijn zachte nummers zijn heel glad en als hij hard speelt heeft hij heel vindingrijke breaks. Drop is de mooiste clip die ik ken: heel intrigerend. Alles is natuurlijk al duizend keer gedaan, maar het lukt Cornelius altijd om origineel te blijven.”

Benny Sings - Sessie met Benny Sings op Lowlands 2003
“Benny Sings maakt altijd lekkere muziek. Zijn stem is een van de mooiste van Nederland. Ik noem hem altijd de Nederlandse Chet Baker. Hij doet moeilijke dingen maar klinkt niet te geschoold. Als iets niet lukt of zijn stem vliegt uit de bocht vindt hij dat niet erg. Hij is niet bang om fouten te maken.”

Eddy de Clercq live op ADE 2002
“Eddy de Clercq is de enige echte godfather van alle Nederlandse dj’s. Ze hebben allemaal hun roots in Eddy de Clercq liggen. Ik ben wel eens bij hem thuis geweest en zijn platenkast is echt ongeëvenaard. Dat wil ik ook! Hij draait onnavolgbaar: zoals alleen Belgen dat kunnen. Het is nooit superslick zoals je zou verwachten. Er komt altijd een plaatje dat je denkt: wat is dit? En toch klopt het.”

Matthew Herbert - Dj-set op 5 Days Off 2004
“Ik moet kiezen tussen iets rockerigs als Art Brut en Matthew Herbert. We kiezen voor Herbert vanwege de mooie verrassende geluidjes die hij overal out of the blue tevoorschijn tovert. Daar hebben we veel van geleerd. Op Cashmere Cat kun je ook onze halve huisraad horen. Daar zit de verwantschap. Die is er niet op persoonlijk vlak, want ik heb begrepen dat hij niet heel relaxed is. Veel oudere muzikanten maken ineens muziek waar je niet echt vrolijk van wordt. Maar iemand als Matthew Herbert blijft intrigeren. Je hoort de opwinding in het geluid.”