Cold War Kids willen mensen hun trip mee laten beleven

Nathan Willet: "Er is niks mis met open zijn over jezelf"

Enkele weken geleden speelden de Cold War Kids in het voorprogramma van Clap Your Hands Say Yeah in een uitverkochte Paradiso. Dat optreden viel vrijwel gelijk met de release van hun debuutalbum in Nederland. Dat album heet Robbers and Cowards en was onlangs 3VOOR12's Album van de Week

Nathan Willet: "Er is niks mis met open zijn over jezelf"

Behalve dat de muziek goed is bij de Cold War Kids, is ook het visuele aspect van de band uit Los Angeles erg belangrijk. Natuurlijk, de muziek komt op de eerste plaats. Maar een kleine studie naar Cold War Kids kan niet verhullen dat beelden een belangrijke plaats innemen bij de groep.

De website wordt vrijwel dagelijks geupdate met zwart-wit foto’s van de band, hun vrienden en mensen die ze ontmoeten op tour. En het artwork van de releases, merchandise en platenhoezen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zanger Nathan Willet probeert uit te leggen wat de band nou precies wil met hun muziek en artwork. “Vanaf het begin wilden we een soort, Amerikaans, folk-achtig, soort Alan Lomax-ding aan onze band meegeven.”

Alan Lomax blijkt een merkwaardig figuur te zijn in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Maar wel eentje die de laatste tijd steeds vaker opduikt bij de invloeden van jonge muzikanten. Een liedjesjager werd hij genoemd. Een man die altijd op reis was en verslag deed van zijn reizen door middel van de liedjes die hij hoorde in de gehuchten, dorpen, steden en gevangenissen waar hij kwam. Folk in zijn puurste vorm dus. En dat is wat Cold War Kids ook willen, hun reizen vastleggen, in beeld en geluid.

De uitgebreide documentatie van de band is voor Willet belangrijk om de mensen het gevoel te geven bij de band betrokken te zijn. “Sommige bands updaten hun site nooit en laten lang niets van zich horen. Dat is prima, maar wij willen de mensen die onze muziek goed vinden het gevoel geven dat ze deel uit maken van de hele trip.” Het is paradoxaal genoeg een reactie op de koude wereld die gedomineerd wordt door internet en reality-tv. “Mensen zijn bang geworden om zichzelf te laten zien, omdat dat de laatste jaren zo overdreven en uitgebuit is. Wij willen laten zien dat er niks mis mee is om open te zijn over jezelf, maar dan op een artistieke manier.”

Overigens is oude folk niet het enige dat Cold War Kids hun geluid heeft gebracht. Ook de klassiekers van excentrieke artiesten als The Velvet Underground en Tom Waits en soul van Al Green en Sam Cooke zijn van grote invloed op de jonge band uit Los Angeles. Van Cooke deden zij zelfs een imposante cover toen ze in het voorprogramma van zielsverwanten Clap Your Hands Say Yeah speelden in een uitverkocht Paradiso.

Luister het hele interview met Cold War Kids. Hun debuutalbum Robber and Cowards is nu ook in Nederland uit.