Tickethandelaar "Veel mensen willen meer betalen voor een last-minute kaartje"

Wetsvoorstel SP en CDA tegen woekerprijzen concerttickets in de maak

Naar aanleiding van de woekerprijzen van concerttickets voor het optreden van Arctic Monkeys in de Melkweg stelde SP'er Arda Gerkens Kamervragen. In maart vertelde ze tegen 3VOOR12 al over haar intentie een wetsvoorstel in te dienen. Inmiddels heeft het CDA zich bij haar aangesloten en krijgt het voorstel vorm.

Wetsvoorstel SP en CDA tegen woekerprijzen concerttickets in de maak

Voor het herfstreces hoopt Tweede-Kamerlid voor de SP Arda Gerkens het wetsvoorstel om illegale tickethandel tegen te gaan, klaar te hebben. De woekerprijzen die op internet werden gevraagd door tussenhandelaren voor tickets voor de show van Arctic Monkeys in de Amsterdamse Melkweg - zelfs voordat er ook maar een ticket door de Melkweg was verkocht, was voor Gerkens de aanleiding om Kamervragen te stellen. Ook het CDA pikte het onderwerp op en samen werken de partijen nu aan het wetsvoorstel. Ondertussen bieden sites als Worldticketshop.com en Onlineticketshop.nl Lowlandskaarten aan voor 395 euro.

Centraal bij het wetsvoorstel staat dat het doorverkopen met winst van tickets verboden moet worden. “Als dat onmogelijk wordt gemaakt, kunnen sites van tussenhandelaren zich niet meer profileren. Daarnaast wordt zo ook de handel op straat aangepakt. Nu kun je dat soort handelaren alleen op basis van de APV aanpakken: ze krijgen een boete van zeventig euro waar agenten twee uur werk aan hebben. Ondertussen hebben de andere handelaren op dat moment vrij spel.”

Blijft over de handel op sites als Marktplaats.nl. Gerkens: “We doen daar een oproep naar de sector zelf. Concertorganisatoren moeten zelf signaleren wanneer tickets boven de originele prijs worden verkocht. Met behulp van de FIOD en de ECD moet meteen worden opgetreden. Stichting BREIN kan nu al optreden tegen aangeboden illegale cd’s en dvd’s dankzij de FIOD en de ECD.” Gerkens noemt ook de mogelijkheid om een speciale website in het leven te roepen. Deze site zou particulieren in staat moeten stellen een enkele kaart tegen kostprijs door te verkopen in geval van ziekte.

Ondertussen beroepen de tussenhandelaren zich op de vrije marktwerking: als een kaart voor het uitverkochte Lowlandsfestival drie keer over de kop gaat, is een kwestie van vraag en aanbod. Gerkens: “Sport en cultuur moeten voor iedereen binnen handbereik liggen, daar mag je niet mee speculeren.” Maar Gerkens heeft de tussenhandel nog niet aan tafel gehad voor een goed gesprek: “Ze doen niets wat niet mag.”

De tussenhandel wil zich niet uitspreken over de gevolgen van een mogelijke wetswijziging. De handelaren denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. “Ik denk niet dat er genoeg politiek draagvlak is,” zegt een van hen. “Ons imago is nooit goed geweest: wij worden altijd geassocieerd met zwarte handel, maar we zijn een keurig bedrijf en doen gewoon belastingaangifte. Je moet ons zien als een ticketmakelaar.” Een andere handelaar heeft het over ‘bemiddeling’.

Een van de handelaren die actief is op internet denkt dat het probleem behoorlijk wordt opgeblazen: “Voor Arctic Monkeys hebben we geen enkele kaart in ons bezit gehad, voor Lowlands hebben we er een verkocht. Mensen denken vaak dat wij heel veel tickets in bezit hebben. Dat valt enorm tegen. We hebben geen voorraad en werken eigenlijk alleen op bestelling. Als we een kaart kunnen verkopen, gaan we op zoek naar een leverancier die er nog een heeft. Het is onzin om te zeggen dat Lowlands niet meer voor de echte fans is. Zij hebben vier maanden de tijd gehad om een kaartje te kopen.”

Via de website Tickets4U werden alle twintig Lowlandstickets die het bedrijf had, inmiddels verkocht. “Het is een festival dat je niet groots inkoopt omdat het nooit uitverkoopt. Nou ja, dit jaar dus wel..” De eigenaar van Tickets4U denkt niet dat een wetswijziging het einde van zijn bedrijf is: “Dan verhuis ik gewoon naar een ander land. We hebben een kleine organisatie en houden kantoor aan huis.” Ook Tickets4U vindt dat de omvang van de tussenhandel wordt overtrokken: “Robbie Williams speelde in totaal voor 240.000 mensen in de Arena. Wij hadden 1000 tickets, dat is nog geen half procent. Laat het - alle andere sites meegerekend - in totaal om 10.000 tickets gaan.”

De verhalen dat tickets die via makelaarssites worden gekocht wel eens illegaal zouden kunnen zijn, verwijst een handelaar naar het rijk der fabelen: “Wij weten waar de tickets vandaan komen. Bij ons krijg je dan ook garantie: mocht je een ticket kopen dat wij niet kunnen leveren, geven wij een vergoeding van 120 procent.”

Een ticketverkoper laat weten: “In het buitenland is het doorverkopen van tickets geen issue. Wel zijn er duidelijke regels. In sommige Amerikaanse staten zit er een limiet aan de winstmarge. In andere staten moet de originele prijs van het ticket op de site vermeld worden.” Ook in Engeland is dat verplicht.

Terwijl sommige Kamerleden zich opwinden over de winstgevende tussenhandel, vertelt Tickets4U waarom zijn klanten juist heel tevreden zijn over zijn bedrijf. “Er zijn mensen die niet in de rij willen staan en dus vaak naast een kaartje grijpen. Anderen willen zich niet vastleggen voor een concert dat pas over een paar maanden plaatsvindt: zij beslissen last-minute en vinden het niet erg als daar een prijskaartje aanhangt.”