Aantal aanmeldingen popacademies blijft toenemen

De autodidactische muzikant sterft uit

De autodidactische muzikant is uitstervende. Sinds de rockacademie schieten popacademies als paddestoelen uit de grond. En de vraag blijft, want het aantal inschrijvingen is wederom hoog. Welke positie nemen ze in op de groeiende muziekmarkt?

De autodidactische muzikant sterft uit

De Fontys Rockacademie introduceerde acht jaar geleden de popacademie in Nederland. Sindsdien zijn het net paddestoelen. Momenteel telt ons kleine land vijf popacademies. En dan zijn de popafdelingen van de conservatoriums niet meegerekend. Maar aan inschrijvingen ook dit jaar geen gebrek. Integendeel zelfs. Waar onderscheidt elk zich in? 3VOOR12 tipt de prof muzikant in spé.

Fontys rockacademie, Tilburg
In 1999 waren alle ogen gericht op Tilburg, waar Fontys Hogescholen het concept rockacademie lanceerde. Het doel: muzikanten op academisch niveau opleiden tot ‘professionals in de muziekwereld’. Aan de basis is sindsdien niet gemorreld: het bijbrengen van alle facetten die het beroep popmuzikant met zich meebrengt, dus spelen, repeteren, samenwerken. Daarnaast specialiseren studenten zich als docent popmuziek, technicus of manager. De meeste afgestudeerden vinden werk in een van de genoemden specialisaties. Het zijn voornamelijk de drop outs die als muzikant naam hebben gemaakt: Krezip, Intwine, Cilvaringz, Wealthy Beggar. Ondanks de keuze aan academies inmiddels vervijfvoudigd is, is het aantal aanmeldingen in Tilburg met 400 gelijk gebleven. Zestig krijgen daarvan een plek toegewezen.

Popacademie, Artez Hogeschool Enschede
De popacademie in Enschede gaat in september haar zesde jaar in. Sinds de oprichting stijgt het aantal aanmeldingen nog steeds. De academie heeft plaats voor dertig man en is vooral interessant voor muzikanten met ondernemersbloed. Zo moet de student aan het einde van de studie niet alleen aantonen dat hij of zij na vier jaar een aardige noot kan spelen, maar ook een eigen onderneming kan starten. Van de eerste lichting heeft de band L.I.N.E het tot de studio van 3FM geschopt.

Academie voor popcultuur, Leeuwarden
De academie voor popcultuur trekt het breder. Muziek, nieuwe media en vormgeving wordt hier samengekoppeld. Allerhande creatieven kunnen een gooi doen naar één van de 50 plaatsen. De broedplek voor crossover kunstenaars!

Zadkine Popacademie, Rotterdam mbo
Deze opleiding is te vergelijken met de rockacademie, maar ligt een niveau lager. De academie voor ‘eigenwijs talent’ ging vorig jaar van start. Musiceren ligt aan de basis. Studenten krijgen les in een hoofdinstrument en een instrument naar keuze. Het is de bedoeling dat je na vier jaar met een stevig paar schoenen rechtop kunt blijven staan als zelfstandig ondernemer. Manager of docent is met dit diploma geen optie, workshops geven wel.

Herman Brood opleiding, Utrecht
De Herman Brood opleiding (niet alleen voor rock ’n roll junkies!) is de meest verse paddestoel. Op mbo niveau geeft de opleiding een realistische kijk op het muzikantenleven: niet iedereen zal bekend worden als artiest en daarom is de studie allround. Wanneer er geen optredens gepland staan, kun je altijd nog een evenement organiseren. Of het licht en geluid regelen bij een collega muzikant. Hoe dat moet, leer je er namelijk ook. Dit jaar aasden 350 mensen op 80 beschikbare stoelen.