SENA: "Koninklijk Horeca Nederland begroot winst op muziekrechten"

Naburige rechtenorganisatie beëindigt samenwerking met brancheorganisatie KHN

Naburige rechtenorganisatie SENA verbreekt de samenwerking met Koninklijk Horeca Nederland. In plaats van één nota aan alle leden van de horecabond, stuurt SENA in het vervolg nota's aan de afzonderlijke exploitanten die muziek in hun gelegenheid draaien. De reden? Koninklijke Horeca Nederland berekent haar leden een te hoge vergoeding en maakt dus winst, volgens de SENA. "Sterker nog: ze nemen het zelfs op in hun begroting."

Naburige rechtenorganisatie beëindigt samenwerking met brancheorganisatie KHN

SENA, de stichting die naburige muziekrechten voor artiesten en platenmaatschappijen exploiteert, verbreekt de samenwerking met Koninklijk Horeca Nederland. Lastige materie, maar kort gezegd komt het hier op neer: stuurde SENA eerder één factuur voor de hele branche naar KHN, vanaf nu worden losse nota’s naar de verschillende uitbaters gestuurd. Meer administratieve rompslomp dus en dat druist regelrecht in tegen de aanbevelingen die de Commissie Stevens eerder dit jaar deed.

Het botert al lang niet tussen SENA en KHN. Eerder vertelde Anne Sevinga, woordvoerder van SENA, ‘het niet te snappen dat Koninklijk Horeca Nederland hier zoveel gif in pompt’. Daarmee doelde hij op de lobby die de Horeca heeft opzet om het aantal incasserende auteursrechtenorganisaties omlaag te krijgen. Sevinga: “Op de website van KHN hebben ze het consequent over ‘de strijd tegen het auteursrecht’ en dat de horecasector veel te hoge vergoedingen moet betalen.” Maar nu noemt SENA Koninklijke Horeca Nederland ronduit ‘een onbetrouwbare partner’. Waarom?

Onlangs kwam de SENA er achter dat de Horecabond een te hoog bedrag doorberekent aan de leden. KHN maakt winst op naburige rechten. Sterker: volgens SENA begroot KHN zelfs de opbrengst van de muziekrechten. Sevinga: “We werden gewezen op het jaarverslag van 2005. Daarin staat dat de muziekrechten Koninklijk Horeca Nederland een paar ton hebben opgeleverd. Maar ook uit vertrouwelijke vergaderstukken blijkt dat er ‘dankzij het grote succes van de SENA regeling er een behoorlijk bedrag extra in kas zit’. Ze schreeuwen wel over te hoge vergoedingen, maar vervolgens laten ze hun leden gewoon teveel betalen.”

Sevinga vervolgt: “Inmiddels hebben we ze meerdere keren gevraagd hoe het zit. De correspondentie loopt, maar een uitleg blijft uit. Nu stoppen we met die totaalrekening en gaan hun leden weer los factureren. Het lopende contract hebben we opgezegd, simpelweg omdat er sprake is van een behoorlijke wanprestatie van de kant van Koninklijk Horeca Nederland. Wij voelen ons misbruikt en het vertrouwen is beschaamd.”

Directeur Jeu Claes van KHN wil niet praten over de kwestie en reageert alleen in een bericht op de eigen site van de branchevereniging: "Het is pertinent onjuist wanneer SENA beweert dat bedragen niet op de juiste plek terecht zouden zijn gekomen. Koninklijk Horeca Nederland bevoordeelt juist haar leden met deze regeling. Onze leden betalen via ons veel minder aan SENA, dan ze anders aan SENA rechtstreeks zouden moeten betalen.”

Over de cijfers die volgens Sevinga uit de boekhouding van KHN naar boven komen zegt Claes: "Men ‘grasduint’ maar wat in onze jaarrekening en veronderstelt ten onrechte dat dit gelden zijn die uit de SENA-regeling komen.”

Een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, dat de Commissie Stevens in het leven riep, laat weten dat de beëindiging van de samenwerking tussen Sena en KHN geen relatie heeft met de eerdere aanbevelingen van de commissie. “Dit heeft niets te maken met de roep om één incasserend loket. Hier gaat het om twee clubs die ruzie hebben. Wij gaan daar als EZ niet tussen zitten. Als deze collectieve regeling niet lukt, lijkt dat mij hun eigen kwestie.”