3VOOR12 draait (week 17): Black Rebel Motorcycle Club, The Hot Stewards en Phonique

Waar luistert de redactie naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Waar luistert de redactie naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Single van de Week:
De Jeugd van Tegenwoordig - Shenkie (Koetjesrepen In Je Buik) (Topnotch/PIAS)

3VOOR12 Album van de Week:

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (Drop The Gun/Island/Universal)

3FM Megahit:
Kaiser Chiefs - Everything Is Average Nowadays (Universal)


Top 10:

1. Black Rebel Motorcycle Club – Baby 81 (Drop The Gun/Island Universal)
Stuwende noiserock met achteruitleunende ‘howling’ zanglijnen, ik vind dat al vier albums lang fijn.
(Silvy Broeren)
Zware ouwerwetse rock, dat wel maar dan met een tijdloos frisse swing. (Robert Lagendijk)
Als ik een rijbewijs had gehad, zou ik dit heel hard aanzetten in de auto en dan gaan scheuren. (Menno Visser)
Plaat nummer drie Howl blijft voor mij het hoogtepunt, maar ik ben zeker niet teleurgesteld. (Niels Post)

2. The Hot Stewards – Cover Up (cd, Sally Forth Records)

Weg met de lome lente vibe, haal die ouwe Alle 13 Goed-platen en die ouwe jaren 80 danspasjes uit je kast en huppetee! (Silvy Broeren)
Het ultieme feestplaatje voor mijn verjaardagspartijtje van dit weekend. (Joris Rietbroek)
Dit voelt als een bizar soort thuiskomen. (Jacinthe Versteeg)

3. Phonique – Good Idea (cd, Dessous/NEWS)
Of het nu disco, pop, hiphop of breakbeat is, dit album heeft een lome kadans die perfect bij deze warme lentevrijdag past. Goed idee! (Silvy Broeren)
Frisse, Junior-Boys-achtige liedjes. Dikke vette aanrader. (Jacinthe Versteeg)

4. Von Südenfed – Fledermaus Can’t Get Enough (single, Domino)
Wat nou Can’t Get Enough? Caown’t git enaaaauw, zul je bedoelen! (Atze de Vrieze)
Mark E. Smith voelt zich kiplekker bij de twee Duitsers van Mouse On Mars, het lijkt wel een trio kamphoeren! (Robert Lagendijk)

5. Björk – Earth Intruders (single, Polydor/Universal)

Een ronduit spetterende knokpartij tussen de beats van Timbaland en Björks stem. (Joris Rietbroek)
Björk heeft een nieuwe video gemaakt? Simpel; dan moet het wel goed zijn. (Mirka Duijn)

6. Feist – The Reminder (cd, Universal/Polydor)

Ideaal voor op zwoele zomeravonden. (Jacinthe Versteeg)
Wauw, wat word ik hier vrolijk van! (Mirka Duijn)

7. Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare (cd, Domino)
Gevangen door een cd zoals ik hooguit twee keer per jaar ben, draai ik alleen maar Arctic Monkeys. (Leonieke Daalder)

8. The Melvins, live op Roadburn, 013, Tilburg
Anderhalf uur lang zonder tussenstop, alles net even sneller en harder. (Ron van der Sterren)

9. Help She Can’t Swim – The Death of Nightlife (cd, Fantastic Plastic/Konkurrent)

Schreeuwerig, maar gelukkig heeft het helemaal niets met emo te maken. (Atze de Vrieze)

10. Wilco – Sky Blue Sky (cd, Nonesuch/Warner) èn Great Lake Swimmers – Ongiara (cd, Nettwerk)
Ouwe lullen muziek? Ach, dat moet dan maar. (Niels Post)
Ouwe lullen muziek? Ach, dat moet dan maar. (Joris Rietbroek)


De Lijstjes:.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Von Südenfed – Fledermaus Can’t Get Enough (single, Domino)

Mark E. Smith meets Mouse on Mars. Maar dan echt. Met de opgeblazen synthesizer in de eerste track op het aanstaande album dirigeert de oude krijger groentjes Infadels met een dikke sneer naar de hoek. Wat nou Can’t Get Enough? Caown’t git enaaaauw, zul je bedoelen!

Stewart Walker – Concentricity (cd, Persona/NEWS)

Het nieuwe album van de Amerikaanse producer Stewart Walker klinkt alsof hij er in een uur 100 tracks doorheen mixt, maar dat is niet zo. Er gebeurt vreselijk veel op Concentricity, en dat voor een minimal album. Boeiend van begin tot eind.

Help She Can’t Swim – The Death of Nightlife (cd, Fantastic Plastic/Konkurrent)
Het meest eigenwijze Britse bandje van de laatste jaren presenteert stampvoetend zijn nieuwe album. Schreeuwerig, maar gelukkig heeft het helemaal niets met emo te maken.


NIELS POST DRAAIT:

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (Island/Universal)
Ik ben eigenlijk pas in BRMC gaan geloven toen velen de hoop al opgegeven hadden. Dat wil zeggen: na hun voorlaatste, akoestische plaat. Toen viel het kwartje pas. En met terugwerkende kracht ben ik ook hun twee voorgaande, veel meer geprezen platen gaan waarderen. Maar nummer drie, Howl, blijft voor mij het hoogtepunt. Vooralsnog heeft Baby 81 daar niks aan kunnen veranderen. Maar wat niet is kan nog komen. En teleurgesteld ben ik zeker niet.

Blonde Redhead - 23 (cd, 4AD/V2)

Worden nog steeds met de plaat beter en spannender. En ook mysterieuzer. Die Italiaanse tweeling met die japanse dame. Vreemd. Maar wel goed. En 23?

Wilco - Sky Blue Sky (cd, Nonesuch/Warner)

Ouwe lullen muziek? Ach, dat moet dan maar.


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

Björk – Earth Intruders (single, Polydor/Universal)
Iedere ochtend marcheer ik richting station op de maat van Earth Intruders, een ronduit spetterende knokpartij tussen de beats van Timbaland en Björks stem. De zangeres had na het sobere, experimentele werk van Medulla weer zin in heftige beats en speelse songs en dit is het eerste overdonderende resultaat. Een godsgruwelijk prachtige inleiding tot de nieuwe plaat Volta, die volgende week uitkomt.

The Hot Stewards – Cover Up (cd, Sally Forth Records)
Toen ik een jaar of negen was, begon ik de Top 40 op te nemen op cassettebandjes. Op mijn eerste, net cadeau gekregen cassetterecorder. Enkele tapejes met Taylor Dayne (Tell It To My Heart!), Paula Abdul (Straight Up!) en Rick Astley (Never Gonna Give You Up!). Oh, jeugdige nostalgie! Enter de mannen in te strakke broekjes van The Hot Stewards, die deze eighties hits bewerken tot ranzige gay punkrocknummers. Kortom: Het ultieme feestplaatje voor mijn verjaardagspartijtje van dit weekend. Leuk, heel leuk. Meer moet het soms niet zijn!

Great Lake Swimmers – Ongiara (cd, Nettwerk)

En dan is de nieuwe van Great Lake Swimmers perfect voor de ochtend na het feestje. Een soort akoestische, ingetogen My Morning Jacket zonder het gehuil. Ofwel: tranentrekkend mooie, verstilde alt. country tegen de kater en ander leed. Ouwe lullen muziek? Ach, dat moet dan maar.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:


Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (cd, Drop The Gun/Island/Universal)
Het debuut van BRMC was ooit een frisse retrodouche. Zware ouwerwetse rock, dat wel maar dan met een tijdloos frisse swing. Een paar jaar later kunnen ze het nog steeds in een nieuwe ‘light’ uitvoering.

Scram C Baby in de Nieuwe Anita, Amsterdam (cd-presentatie, 20-4-2007)
Wat is die Anita toch een briljante zaal. De ultieme jongenskamer! Goede muziek, veel drank en heel veel leuke mensen over de vloer.

Von Südenfed – Fledermaus Can’t Get Enough (single, Domino)
Mark E. Smith voelt zich kiplekker bij de twee Duitsers van Mouse On Mars. Kijk maar naar die clip. Tjonge, het lijkt wel een trio kamphoeren. Fledermaus heeft een goeie electroswing en is lekker opwindend op de koop toe. Maar wat wil je: Duitsers en Mark E. Smith zijn natuurlijk altijd al master als je ze een megafoon geeft.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:


Gevangen door een cd zoals ik hooguit twee keer per jaar ben, draai ik alleen maar Arctic Monkeys. Van begin tot eind. Met een paar willekeurige hoogtepunten.

Arctic Monkeys - Do Me A Favour (cd Favourite Worst Nightmare, Domino)
Mijn favoriete nummer. En alle pogingen om uit te leggen waarom, stranden keer op keer. Het is het ritme, de gitaren, de tekst (do me a favour and break my nose), de opbouw, alles. Het is een band in topvorm.

Arctic Monkeys - Fluorescent Adolescent (cd Favourite Worst Nightmare, Domino)

Lily Allen eat your heart out! Vrolijk zomers met een twist. Er circuleert ook een hele goeie live versie van dit nummer op internet. Voorafgegaan door een onderonsje met het publiek waarvan Alex Turner even dacht dat ze dreigden te stikken: Are you allright for oxygen?

Arctic Monkeys - 505 (cd Favourite Worst Nightmare, Domino)
Het verlangen is voelbaar. In my imagination you're waiting lying on your side with your hands between your thighs. Zo mooi.


SILVY BROEREN DRAAIT:


Phonique - Good Idea (cd, Dessous)
Eye, is dit Erlend Øye? Producer Michael Vater a.k.a. Phonique heeft samen met Alex Kruger dit album volgestopt met ‘featuring-vocalen’ waardoor het een mishmash aan stijlen bevat. Of het nu disco, pop, hiphop of breakbeat is, dit album heeft een lome kadans die perfect bij deze warme lentevrijdag past. Goed idee!

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (cd, Drop The Gun/Island/Universal)
Andere kadans, dezelfde vibe. Stuwende noiserock met achteruitleunende ‘howling’ zanglijnen, ik vind dat al 4 albums lang fijn.

The Hot Stewards - Cover Up (cd, Sally Forth Records)

Samantha Fox, Paula Abdul, WHAM!, Rick Ashley! Weg met de lome lente vibe, haal die ouwe Alle 13 Goed-platen en die ouwe jaren 80 danspasjes uit je kast en huppetee! De Stewardjes helpen je alvast een handje om in the mood te komen.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Feist – The Reminder (cd, Universal/Polydor)

Ik hoop dat de Canadese Leslie Feist nog lang in haar eentje projecten blijft doen, want deze plaat is prachtig. De liedjes zitten stuk voor stuk knap in elkaar, Feist's stem is indringend, de teksten zijn mooi en op geen enkel moment wordt de sound klef Norah Jones-achtig. Ideaal voor op zwoele zomeravonden.

The Hot Stewards - Cover Up (cd, SallyForthRecords)
Mijn muziekliefde begon rond mijn zesde jaar met een (zelf in de winkel gekocht!) cassettebandje vol eighties-iconen als WHAM!, Rick Astley, Jason Donovan, Kim Wilde en Taylor Dayne. Het luisteren naar Cover Up van The Hot Stewards - waarop nummers van al deze artiesten op hilarische wijze gecoverd zijn - voelt daarom als een bizar soort thuiskomen. Een gegarandeerd succes op feesten en partijen.

Phonique – Good Idea (cd, Dessous/NEWS)
Frisse, Junior-Boys-achtige liedjes. Dikke vette aanrader.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Afro Cuban All-Stars - A Toda Cuba Le Gusta (cd, Nonesuch Records)
Als je nu staat waar ik sta, dan snap je precies waarom dit de tune is voor dit moment. Nog een Beach Bum, of heb je liever een Wodka Lime?

The Melvins, live op Roadburn, 013, Tilburg
Big Business werd de multinational van de freakherrie toen Buzz Osborne en Dale Crover aanschoven. Anderhalf uur lang zonder tussenstop, alles net even sneller en harder.

Red Sparowes, live op Roadburn, 013, Tilburg
Neurosis was iets later veel harder en liet geen ruimte voor eigen gedachten. Red Sparowes wel: dromerig hard, als er zoiets bestaat.


THIJS JANSSEN DRAAIT:


Bill Callahan – Woke On A Whaleheart (cd, Drag City)
Het tarten van de goede smaak, drakerig zijn, en er toch mee wegkomen; het zelfs een charme geven. Callahan kan het. Zijn hoekige country is eigentijds, en eveneens aloud. Daarom wringt het, heeft het zo’n allure.

Sixteen Horsepower – Sinnerman (cd, Jetset)
Naast Nina Simone weet ook Sixteen Horsepower de traditional Sinnerman opperbest te vertolken. De instrumenten zijn warm en rijk. Zelfs het aanslaan, het glijden met de vingers over de snaren, is scherp te horen.

Dan Le Sac vs. Scroobius Pip - Thou Shalt Always Kill (mp3, Lex Records/via iTunes)
Goede clip, goed klimtoestel, goede baard, goede beat, goede tekst. Goede das, ook. Nog eens kijken op YouTube.


MENNO VISSER DRAAIT:

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (cd, Drop The Gun/Island/Universal)
Als ik een rijbewijs had gehad, zou ik dit heel hard aanzetten in de auto en dan gaan scheuren. Maar ik heb alleen een fiets.

The Field - From Here We Go Sublime (cd, Kompakt/NEWS)
Denk aan Seefeel en Orbital. Zalig zomerse elektronica met een milde beat

Charles Frail, www.myspace.com/charlesfrail
De Amsterdamse Antony zonder de Johnsons is opgestaan. Live: 16 mei, in de halve finale van Mooie Noten in Paradiso, Amsterdam.


MIRKA DUIJN DRAAIT
:

De Jeugd van Tegenwoordig - Shenkie (video, TopNotch)
Neem een mollig, dansend jongetje van een jaar of tien, een prehistorische Hi8 camera, een doorzonwoning, discolampen, vuurwerk en een rookkanon. Oh ja, en een shot van de jongen in vette auto en voilà: je hebt de beste videoclip van het jaar. Echt!

Feist - 1,2,3,4 (video, Polydor/Universal)
Wauw, Wat word ik hier vrolijk van! In de grauwe loods waar deze Feist video is opgenomen schijnt de zon. Het begint met Leslie Feist in blauw glitterpak waarna een bonte selectie dansers de meest geniale choreografie opvoeren. Een kunstwerkje in groen, geel, rood en blauw.

Björk - Earth Intruders (video, Polydor/Universal)
Björk heeft een nieuwe video gemaakt? Simpel; dan moet het wel goed zijn. Er zijn weinig slechte Björk video's gemaakt, deze dame heeft een neus voor goede videoclipmakers. Dit keer was de eer aan de Franse regisseur Michel Ocelot die experimenteerde met vloeistofdia's en Afrikaanse dansers. Zeker de meest psychadelische video die ooit voor Björk is gemaakt.