Dj nu écht echt artiest

VJ kan wellicht ook aanspraak maken op artiestenregeling

Er moest een dikke maand voor gevochten worden, maar nu is het dan toch zover: elke dj mag zich sinds 27 november artiest noemen als hij als zodanig geboekt is. Een laatste cadeautje van vertrekkend Sinterklaas Zalm, die daarmee een einde maakt aan verwarring rondom de status van de dj.

VJ kan wellicht ook aanspraak maken op artiestenregeling

Een dj is artiest. Of hij nu tussen de nummers door nog een leuk babbeltje houdt, of zonder een woord te zeggen drie uur lang de ene plaat aan de andere plakt. Als hij geboekt is als artiest, is hij er een. Dat bevestigt Minister Zalm van Financiën in de schriftelijk antwoorden op vragen van D66 en de SP.

Daarmee gaat de minister alsnog overstag. Een maand geleden lieten SP en D66 zich nog met een kluitje in riet sturen toen zij een motie over het onderwerp wilden indienen. Zalm leek toen op voorhand een toezegging te doen, waarop de motie zonder stemming voorbij ging. Maar Zalm verwees feitelijk slechts naar bestaande jurisprudentie. Het Ministerie van Financiën bevestigde dat niet veel later: een dj was alleen artiest als hij zelf iets toevoegde, al was het maar een slechte mop, of “de groetjes aan ome Gerrie” tussen twee platen. Deed hij dat niet, dan was de dj volgens het Ministerie een plaatjesdraaier en kon hij geen gebruik maken van de speciale belastingregeling voor artiesten.

Die tijden zijn nu voorbij. Alle dj’s op Innercity en alle nog komende feesten en festivals, ze kunnen zichzelf nu ook tegenover de belastingdienst voorstellen als artiest en gebruik maken van een aantal speciale regelingen. De toezegging van Zalm geldt in principe vanaf het moment dat hij is gedaan en dat was afgelopen maandag, 27 november. “Dat is heel goed nieuws,” zegt Niels de Geus van De Belangenvereniging Dance (BVD). “We zijn heel blij dat de dj eindelijk gelijk wordt getrokken met alle andere artiesten.”

Volgende stap is volgens Bas Stork, financieel adviseur van de BVD, het verkrijgen van duidelijkheid over de gevolgen voor het btw-tarief dat organisatoren doorberekenen: “Nu iedere dj als artiest wordt gezien, zullen organisatoren moeten voldoen aan meer eisen. Toch zijn we blij met de uitspraak, omdat het nu tenminste helder is. Maar het is wel belangrijk dat de lijn nu ook doorgetrokken wordt. Want diezelfde organisatoren moeten voor hun eigen boekhouding nu nog extra bewijs leveren voor de status van een dj. Alleen als hij kan aantonen dat dj’s eigen werk maken dat in vakbladen wordt besproken, mag een organisator ze als artiest opvoeren en het lagere btw-tarief tellen.”

Met de antwoorden lijkt Zalm meteen ook de deur te openen voor de VJ. “Het gaat erom of de dj voor publiek een artistieke prestatie levert. Deze voorwaarde geldt niet alleen voor dj’s, maar voor iedereen die als artiest in de loonheffingen wordt betrokken.” Toch is Pieter Moelker van belastingadvieskantoor All Arts nog niet gerust op dat laatste. “Het lijkt er op, maar wij moeten zoiets wel zwart op wit hebben. Anders krijgen we de hele boel gewoon weer terug.” Zijn bureau durft nu VJ’s nog niet als artiest aan te melden bij het invullen van belastingaangiftes.

Arda Gerkens van de SP, vindt de vragen logisch en wil ze ook zeker nog gaan stellen: “We gaan nog vervolgvragen stellen over de status van de VJ en ook over de gevolgen voor de btw bij organisatoren. We hopen het samen met D66 en CDA te doen.” Verder wil Gerkens voorkomen dat organisatoren die dj’s al als artiest behandelden alsnog naheffingen krijgen. De Belastingdienst kan dat in principe nog tot vijf jaar terug doen. Maar niet als het aan Gerkens ligt: “Het is duidelijk vanaf nu. We hebben het rechtgetrokken. Laten we er dan ook een streep onder zetten en de sector echt duidelijkheid en zekerheid geven.”