"Amerika zegt dat Nederland harder moet optreden tegen drugs, anders..."

Docent criminologie Tim Boekhout van Solinge over verscherping handhaving drugsbeleid op dancefeesten

Na de grootschalige politiecontrole op drugs tijdens Awakenings in Amsterdam begin oktober, is het gebruik van drugs op dancefeesten onderwerp van discussie op internetfora en in kranten en tijdschriften. Ook de politiek mengt zich in die discussie. Het waarom van de verscherping van de handhaving is onduidelijk. 3VOOR12 belt met docent criminologie Tim Boekhout van Solinge: "Nederland wordt gedemoniseerd door Amerika."

Docent criminologie Tim Boekhout van Solinge over verscherping handhaving drugsbeleid op dancefeesten

Na het grootschalige optreden van de politie tijdens de tweedaagse editie van Awakenings, begin oktober in Amsterdam is het gebruik van drugs op dancefeesten onderwerp van discussie op internetfora en in kranten en tijdschriften. Zowel GroenLinks als de PvdA zette het onderwerp op de politieke agenda. Maar op de vraag waarom kwam nog geen eenduidig antwoord. 3VOOR12 belt met docent criminologie aan het Willem Pompe Instituut in Utrecht, Tim Boekhout van Solinge.

“De verscherping van de regels die je in Nederland ziet, zie je niet in andere Europese landen,” zegt Tim Boekhout van Solinge. “En die verscherping is al twee jaar aan de gang. Tegenwoordig worden gebruikers lastiggevallen en niet alleen de dealers. Ze zeggen dit te doen om de kinderen te beschermen, maar op dansfeesten gaat het om volwassenen.”

Judith Sargentini van GroenLinks stelde naar aanleiding van Awakenings vragen in de raadsvergadering in Amsterdam. Burgemeester Cohen antwoordde niet meer dan dat het bezit van pillen niet is toegestaan. “Dat klopt niet,” zegt Boekhout van Solinge, “en het wordt tegenwoordig als een nieuw argument gebruikt.” Want hoewel in de opiumwet staat dat het bezit van pillen strafbaar is, wordt er gehandhaafd volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. En daarin staat dat de gebruiker met rust wordt gelaten. “En die richtlijnen hebben de status van een wet,” zegt Boekhout van Solinge.

Daarnaast ziet de docent criminologie dat het Nederlandse gedoogbeleid op de tocht staat: “We hebben de meest repressieve regering in twintig jaar. Na de rampen in Enschede en Volendam en de problemen rond woonwagenkamp De Vinkenslag wil de regering een eind aan de gedoogcultuur maken. Maar dat had allemaal niets met gedogen te maken. Gedogen betekend gereguleerd door de vingers zien. Dit waren voorbeelden van slecht bestuur.”

Boekhout van Solinge komt geregeld op de ministeries en hoort nog eens wat: “Ik noem geen bronnen, maar ik hoor van meerdere kanten dat de ambassadeur van de VS aandringt bij het Ministerie van Justitie op hardere maatregelen.” Overigens niets nieuws zegt Boekhout van Solinge: “In de tijd van Clinton en Kok gebeurde hetzelfde, toen met het XTC-team. Als Nederland niet zou meewerken, zou het op een lijst met drugsproducerende landen komen.” Het gaat zelfs zover dat er een verband is met de oorlog in Afghanistan. “Toen Nederland zich eenmaal achter de oorlog daar schaarde, werd die druk vanuit Amerika iets minder. Op dit moment is er weer meer druk vanuit het DEA, de dienst die zich richt op de opsporing van drugs. Op de website van DEA wordt Nederland ronduit gedemoniseerd. Amerika zegt dat Nederland harder moet optreden tegen drugs,”

Boekhout van Solinge ziet de verscherping van het beleid met lede ogen aan: “Onder Balkenende is de pillentest op dansfeesten al afgeschaft. En nu krijg ik al signalen van de GG&GD dat er meer alcoholgerelateerde incidenten zijn en dat mensen hun drugs ‘droppen’ in de rij voor de ingang.”

Politie Amsterdam-Amstelland en de Gemeente Amsterdam waren niet bereikbaar voor commentaar