Een rondje door de Botanische Tuinen tijdens deBeschaving

Bezoekers die offline bleven geven iets hoger rapportcijfer

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Sanne Lagerberg, Bram Oosterhuis, Jerry van Vliet ,

Op deBeschaving beleeft de bezoeker een ontdekkingsreis. Het is een festival voor nieuwsgierige aagjes. Organisator Bow Evers vertelde ons vorig jaar dat hij deBeschaving ziet als één groot experiment. “In elk hoekje van de Botanische Tuinen gebeurt wel iets.” Wij namen een kijkje in al deze hoekjes en dit is wat we vonden.

Sla je bij de ingang linksaf dan komt de geur van koffie je al tegemoet. The Village heeft dit jaar zijn eigen podium in een oude Bedford truck. Op het met bloemetjesbehang aangeklede podium speelt onder andere de Utrechtse band Alexi Lalas. Wie het pad verder afloopt, knalt bijna tegen een groep kantoormannen aan. Zeven acteurs van Multiples met redelijke geloofwaardige oude-mannenmaskers lopen met koffer, krant en stropdas over het festivalterrein. De kantoormannen hebben blijkbaar lunchpauze. Ze gaan zitten op een bankje en slaan tegelijkertijd hun krant open of knopen hun stropdas opnieuw. Dit alles onder groot plezier van de toeschouwers.

Om het hoekje is dan de grote Cirque de la Science tent al te zien. Omringd door kraampjes waar verschillende onderzoeken worden uitgevoerd, brengt Katinka Polderman in de tent een ironische ode aan Nick en Simon. De muziek van het duo helpt Katinka bij haar constipatieproblemen: “Ik leg zo drie kilogram / door dat stel uit Volendam”. Wie een stuk door de modder durft af te leggen, komt aan bij de rollerskatedisco in de Bumperstage, waar de één de sterren van de hemel rolschaatst en de ander half vallend over de baan stuntelt.

Nog een stukje verder kom je in De Speeltuin. Hier kan je luisteren naar de jonge singer-songwriters van Giels talentenjacht. Wie niet houdt van de ingetogen muziek kan terecht bij de Safari Karavaan die met speakers en dj’s op fietsen over het festivalterrein toert en waar een tropische geluidsgolf achteraan hangt. We lopen er in polonaise achteraan naar de Offline area.

Ze waren weg, verdwenen, onzichtbaar. De telefoons die op menig festival de muziektenten verlichten, waren afgelopen zaterdag nergens te bekennen. Festival deBeschaving hield een offline experiment. Bezoekers konden hun telefoon laten afplakken om zo mee te werken aan een onderzoek naar smartphoneverslaving. De eerste uren van het festival doet bijna iedereen die binnenkomt mee aan het experiment, bij de offlinekraam op het festival loopt het storm. “Mensen zien zichzelf ook als verslaafd, ze zien het als een uitdaging om een dag zonder smartphone door te brengen”, vertelt Suzan Doornwaard, één van de onderzoekers. Om 14 uur was de eerste afvaller al bekend: “Het was een mevrouw met een klein kindje thuis die voor het eerst bij de oppas was, dus dat is te begrijpen. Ze heeft het een half uur volgehouden”, aldus Doornwaard.

Voor bezoekers met een afgeplakte telefoon is de Offline area beschikbaar. Om jezelf en elkaar beter te leren kennen, is er een vriendschapsceremonie. Twee vrienden vullen individueel een vragenlijst in en aan de hand daarvan wordt een speech voor de twee gemaakt. “Het is een plek om tot rust te komen zonder al het gedoe van social media. Hier kom je weer even tot jezelf. Je leert jezelf en anderen beter kennen”, vertelt vrijwilliger Sabine van Mastrigt, terwijl ze druk aan het knutselen is. Ze zit aan tafel waarboven een bordje hangt ‘Deel je compliment, inspiratie of motto met een broeder of zuster’. Ook de vrijwilligers zijn offline. “Ik weet niet eens hoe laat het is, is het al etenstijd?”

En wat doet dat met de sfeer? Veel, zo blijkt. Er wordt meer op elkaar gelet. In de Offline area maken mensen armbandjes voor elkaar en geven elkaar spontaan complimentjes. Verder zijn er bij concerten geen vervelende schermen meer die het uitzicht op het podium blokkeren. In plaats van dingen vastleggen voor later, wordt er meer in het moment geleefd. Uit het onderzoek blijkt dat de offlinebezoekers meer plezier hebben beleefd aan het festival. De ‘offliners’ geven het festival een 8,3 als rapportcijfer, de ‘onliners’ een 8.

Gezien: Festival deBeschaving, zaterdag 2 juli 2016 @ Botanische Tuinen Utrecht