Het is feest bij de Herman Brood Academie. Op het schoolplein aan de Bontekoelaan, worden broodjes en drankjes verkocht, terwijl een aantal hiphoppers van de HBA voor de muzikale omlijsting zorgt. Het is de dag van Homebase: de uitzwaaiborrel voor de eindexamenkandidaten van de school. Samen met de eindexamenoptredens, die dit jaar in De Helling werden gehouden, vormt Homebase de afsluiting van het schooljaar. Melvin 'Moss' Lieveld, frontman van de mathcoreband Mary Fields, staat op het plein gezellig te borrelen met een aantal docenten. De avond daarvoor stond de band in het kader van het eindexamenfestival nog in De Helling. Nu krijgt Moss nog steeds te horen hoe goed het was. Zelf is hij ook erg tevreden: "Het ging lekker: stagedivende mensen, een pit, goede reacties."

Was Moss zelf twee jaar geleden nog degene die afstudeerde met een optreden van zijn band, dit jaar was het de beurt aan toetsenist Chris. "Hij heeft het gehaald", zegt Moss. "Met een 8. Wel een goede Mary Fields traditie, want onze gitarist Bram en ik zijn ook afgestudeerd met een 8." Wat hij nog het mooist vindt aan de reacties, is dat er ook mensen zijn die niet per se iets hebben met de muziek van Mary Fields, maar wel onder de indruk zijn van de performance. Moss: "Momenteel is dat eigenlijk gewoon het beste wat we eruit kunnen halen. Mary Fields is meer dan alleen maar georganiseerde herrie, we proberen er ook een mooie live show van te maken. Dat beginnen steeds meer mensen te zien. Daar zijn we zelf erg tevreden mee."

Mary Fields is momenteel druk bezig met het schrijven van een full length album. "We hopen daar aan het einde van de zomer mee klaar te zijn, zodat we 'm begin volgend jaar kunnen uitbrengen." Intussen staan er de komende maanden nog wat festivals op het programma, zoals Geinbeat, Willems Wondere Weiland en een aantal optreden waar Moss 'nog niet zoveel over mag vertellen'. "En de Popronde komt er weer aan."

Jazz-elementen
Is er sinds twee jaar muzikaal gezien veel veranderd bij Mary Fields? Moss: "We zijn bezig geweest om een stuk strakker te worden. Ik ben weer bezig met het volgen van zanglessen en ben meer trompet aan het spelen. Ik ben hard aan het oefenen, zodat we er meer van in onze muziek kunnen verwerken. Ik kan in ieder geval Vader Jacob en ook al twee, drie stukken van onze nieuwe nummers spelen, maar ik wil het nog strakker krijgen. Ik wil ook kunnen blijven spelen als ik afgepeigerd ben. Lipspanning behouden terwijl je al bezweet bent, is echt een opgave."

Door het toevoegen van instrumenten als trompet en saxofoon, hoopt Mary Fields de jazz-elementen weer een beetje terug te brengen in de muziek. Moss: "In veel van de nieuwe nummers zit nu wat minder jazz, maar we willen die elementen weer een beetje terughalen. We zijn ook meer oude jazz platen gaan luisteren. Er is tegenwoordig al zoveel wat al gedaan is, waarom zou je dan niet teruggrijpen naar iets dat zo oud is dat mensen het misschien niet meer herkennen?"


Weg uit het metalhokje
Sowieso is de band wars van het hokjesdenken. "We willen eigenlijk niet alleen maar optreden met metal- en hardcorebands, maar af en toe ook met een lekker oldschool skate- of poppunkbandje, of bandjes als Project Bongo. We willen het breder trekken", zegt Moss. Het is één van de redenen dat de jongens van Mary Fields verliefd zijn geworden op de UK. "Het hele sfeertje in de muziekscene daar spreekt me aan", vertelt Moss. "Het is een mengelmoes van scenes. Er zijn daar mensen die in pak naar een show komen, omdat ze uit hun werk komen, of omdat ze het leuk vinden, geen idee. Maar je ziet ook types waarvan je denkt: dat is eigenlijk gewoon een sjonnie, die je eerder zou verwachten bij een concert van de Engelse André Hazes. Die mensen komen ook gewoon naar een metalshow. Het is een scene die niet lijkt te discrimineren."

In Nederland trekt Mary Fields nu wel voornamelijk 'metalheads en hardcorekids'. "Al beginnen we ook hier een breder publiek te krijgen. We hebben ook al wat oudere fans, van tussen de 25 en de 40 jaar, die het hele hokjesdenken duidelijk ontgroeit zijn. Nette mensen met een koophuis die wel naar een showtje van Mary Fields gaan, of met z’n allen naar Groezrock. Op maandag begint dan het echte leven weer."

De bandleden van Mary Fields doen er inmiddels allemaal iets anders naast. "Chris begint met de opleiding Muziek Management aan de HKU, Bram doet Bestuurskunde, iets totaal anders. Tim doet Interieurdesign en Beau werkt in een koffietentje op de Mariastraat. Daar heeft hij eigenlijk bewust voor gekozen, zodat hij ook tijd overhoudt voor de muziek. Dat proberen wij met z’n allen ook zeker te blijven doen, al is dat met touren soms best lastig."

De toekomst van Mary Fields
Twee jaar geleden had Moss plannen om door te studeren aan het conservatorium. "Ik heb twee keer auditie gedaan, maar ben niet aangenomen", zegt Moss. "Toen dacht ik: weet je? Een muzikantenleven staat ook niet per se garant voor een vast inkomen. Ik had meerdere keuzes: of logopedie – in mijn geval muzieklogopedie - of leraar. Wat kan ik mensen leren?" Uiteindelijk heeft Moss gekozen voor een opleiding tot docent Engels. "Momenteel ben ik bezig met mijn stage, hier aan de Herman Brood Academie en hierboven bij de Event Academie. Ik vind het tof, maar ik denk wel dat ik komend jaar voor een middelbare school ga. Dat is toch weer een andere doelgroep. Ik wil meer leren."

Heeft Moss veel meegenomen van wat hij als student heeft geleerd aan de Herman Brood Academie? "Jazeker. Ik was altijd wel bezig met ademhaling, maar daar ben ik me wederom weer veel op aan het focussen, vandaar dus de zanglessen. Ik wil een betere zanger worden. Je staat soms verbaasd van jezelf. Ik was laatst bezig aan de zangpartijen van een nieuw nummer en toen dacht ik opeens: dit is eigenlijk best wel Disney; heel poppy, heel erg mooi. Het was iets dat ik nog nooit uit mijn eigen stembanden had horen komen, dus dat was even apart." Inmiddels heeft ook de rest van de band eraan moeten geloven. Moss: "We hebben ook al zanglessen gevolgd van docenten hier, met de complete band, omdat ik wilde dat hun vocalen er ook op vooruit zouden gaan. Dan kunnen we bijvoorbeeld ook werken aan koortjes."

"Verder blijven we doorgaan met waar we voor staan", vertelt Moss. "Dat is voornamelijk lol hebben en nieuwe mensen leren kennen." Hij is verder erg tevreden over het feit dat Mary Fields inmiddels vaak een van de laatst optredende bands is op festivals. "In het begin stonden we vaak nog geprogrammeerd als een van de eerste acts. Nu merk je langzamerhand dat we soms ook als headliner gevraagd worden. Dat is tof."

Te zien: Mary Fields tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 25 juni 2015 @ dB’s, Utrecht. De entree is gratis.