I Am Oak winnaar van Utrechtse song van het jaar

'On Trees and Birds and Fire' op 1 in de Top 030

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto: Anna van Kooij (I Am Oak op Crossing Border) ,

De lijsten zijn verwerkt en de punten zijn verdeeld. De Top 030 met de beste Utrechtse liedjes van 2010 is bekend. De afgelopen weken konden de jaar-top-5-jes ingezonden worden, en dat is dan ook massaal gedaan. De meeste stemmen zijn gegaan naar de single van een van de populairste bands van dit moment: I Am Oak.

'On Trees and Birds and Fire' op 1 in de Top 030
'On Trees and Birds and Fire' van I Am Oak, de band rond singer-songwriter Thijs Kuijken, is verkozen tot de Utrechtse song van het jaar; het nummer staat op 1 in de Top 030 van 2010. In de dagen voor de deadline maakte Tududuh een eindsprint en belandde op nummer 2 met Yeah Yeah Yeah. De nummer 3 van Diesel Disko is opvallend, want het is geen nummer van henzelf, maar een cover van The Eurythmics.

2010 was het jaar waarin I Am Oak zich landelijk in de kijker gespeeld heeft: album On Claws bemachtigde een plekje op de Luisterpaal van 3voor12 en de band mocht optreden in De Wereld Draait Door. De reacties waren veelal positief; zelfs DWDD-huisdichter Nico Dijkshoorn liep weg met de muziek van Thijs Kuijken en zijn band. I Am Oak kwam dan ook het vaakst voorbij in de Top 5-lijstjes, veelal in combinatie met 'On Trees and Birds and Fire'. Cedric Muyres van Snowstar Records laat alvast weten trots te zijn. "Nadat eerder 'Youth' van Kensington gewonnen heeft, is dit dus de tweede Snowstar Records release die song van het jaar wordt." De band zelf is op dit moment niet bereikbaar voor commentaar: I Am Oak legt op dit moment in Finland de hand aan een nieuw album.

'Yeah Yeah Yeah' van Tududuh nam vooral een enorme eindsprint: een paar dagen voor de deadline werd er ineens massaal gestemd op de single. Ronald Straetemans, die Tududuh begon als eenmansproject en tegenwoordig met band op het podium staat, is verbaasd. "Het is wel een verrassing, deze tweede plaats. Maar wel leuk, natuurlijk." Hij denkt dat mensen het nummer vooral kunnen waarderen omdat het een snel, opzwepend liedje is waar je vrolijk van wordt. "Aan het eind van het jaar heb ik onze fans wel even gemeld dat ze konden stemmen op 'Yeah Yeah Yeah' voor de Song van het Jaar. Blijkbaar is dat dus veel gedaan." Hij denkt ook dat het iets te maken kan hebben met het optreden van Tududuh op het Grasnapolsky-festival en het gebruik van de single in het bijbehorende 3VOOR12/Utrecht filmpje. "Daar kregen we positieve reacties op", aldus Straetemans.

Vooral in de eerste weken streden Kensington, Grizzly Adams en Diesel Disko om een plaatsje in de top drie. Uiteindelijk behaalde die laatste band de derde plaats met 'Sweet Dreams'. Inderdaad: dat is een cover van The Eurythmics. Zanger en gitarist Martijn Doolaard is wel verbaasd dat hun versie van 'Sweet Dreams' zo hoog gekomen is, want eigenlijk was het gewoon een leuk tussendoortje voor de fans. "We coverden het nummer live al, en daar kregen we positieve reacties op. Uiteindelijk hebben we besloten om het liedje ook maar gewoon op te nemen. We hadden op dat moment ook niets nieuws uit te brengen. 'Sweet Dreams' ligt ons wel, want wij zitten zelf ook een beetje in de hoek van de jaren tachtig disco." Overigens is Diesel Disko op dit moment druk bezig met de opnamen van de videoclip die hoort bij hun nieuwe single. Die komt waarschijnlijk in februari uit.

Rest ons nog de lijst zelf. De Top 030 van 2010 ziet er als volgt uit:

01. I Am Oak - Trees And Birds And Fire
02. Tududuh - Yeah Yeah Yeah
03. Diesel Disko - Sweet Dreams
04. Kensington - Franklin Exits
05. Palloc – Forest
06. Woost - Hard To Live With
07. I Am Oak - Don't I Know Enough
08. Grizzly Adams - Hello Dan! 
09. Knobsticker - Dirty Things
10. The Gasoline Brothers - In Our Town
11. Joast - Now You See
12. Woost - Six Minutes South
13. The Dance - Break The Silence
14. Action Park - Count Me Out
15. Metro Mortale - Fool Me
16. Kapabel ft. Broeky D. – Zomaar
17. Kensington - When It All Falls Down
18. Blaudzun - Midnight Room
19. Bart B More – Brap
20. Black Gold 360 - So Sorry Whitey
21. Yen Harley - Call It Love
22. Felicity Vex – Crawling
23. Eefje de Visser - Hartslag
24. Boemklatsch – Noisy
25. Nobody Beats The Drum - Grindin'
26. Lilian Hak - Never Speak To Strangers
27. Forsophie – The Meeting
28. Moi, le Voison – Raincoat (2010 versie)
29. Bart van der Lee – Runaway
30. C-Mon & Kypski – More Is Less