De Helling officieel geopend

En 3VOOR12 was ook uitgenodigd

Redactie 3VOOR12 VPRO, ,

“De Helling is eigenlijk het brutale broertje van Tivoli” vat interim-directeur Margriet van Kraats van Tivoli de identiteit van de nieuwe zaal samen. Ze spreekt de genodigden toe bij de officiële opening van de nieuwe popzaal, die op de locatie is gevestigd waar eerst De Vloer zat. In haar openingstoespraak gaat Van Kraats in vogelvlucht door de historie van De Helling. “In december 2002 hebben we een bedrijfsplan ingediend, in februari/maart heeft de adviescommissie zich voor ons uitgesproken en in april werd het besluit genomen dat Tivoli met De Helling aan de slag kon. Begin mei hadden we de sleutel al.”

Ook al gaat De Helling officieel op 22 oktober open, er werden al enkele concerten gegeven. De zaal (met een capaciteit van 400 bezoekers) is zelfs al vijf keer uitverkocht geweest. Voor de zomer heeft Michael Franti & Spearhead de zaal ingezegend. Het optreden dat 45 minuten zou moeten duren, was pas na 3 uur afgelopen.

Bij de opening van De Helling is niet alleen de Utrechtse muziekscène aanwezig, maar ook een groot aantal prominente politici, waaronder wethouder van cultuur Toon Gispen. De man is de afgelopen tijd onlosmakelijk verbonden met de commotie rond de Utrechtse zaal EKKO. Voor zijn toespraak blijkt hij nog niet van zijn standpunt afgeweken te zijn: “EKKO heeft een sterke programmering, maar er wordt slecht beleid gevoerd. Ik ben er van overtuigd dat ze het financieel niet gaan redden.” Op de vraag of hij niet moe wordt van de hele discussie rond de Utrechtse popscene antwoordt Gispen “Het waait vanzelf wel weer over.” Het Volkskrant-artikel uit de Utrecht-bijlage waarin EKKO wordt geprezen noemt hij een ‘vertekend beeld’.

Maar vandaag gaat het over De Helling en daar heeft Gispen alle vertrouwen in: “Ik heb altijd al gezegd dat ik drie programmeringen in Utrecht wil. Het boeit me niet of daar nou één of honderd organisaties achter zitten. Ik ben zelf erg trots op De Helling. Het is een feestelijke dag.” In zijn toespraak noemt Gispen de dag van de opening van De Helling historisch. “Met De Helling hebben we er een goede middenzaal bij. Een sterke aanvulling op het muziekaanbod in Utrecht.” Zo enthousiast Gispen is over De Helling, zo sceptisch was hij over de voorganger De Vloer. Volgens Gispen was het een kwestie van tijd dat deze zaal ten onder zou gaan met als oorzaak het slechte beleid.

Tivoli-programmeur Johan Gijsen maakt ook duidelijk dat De Helling een heel andere zaal wordt: “De Vloer was vooral een dansclub. De Helling komt met een brede programmering van bands en artiesten.” Iedereen is er van overtuigd dat De Helling een succes gaat worden. De kans bestaat echter ook dat De Helling een concurrent wordt van andere Utrechtse popzalen in tijden dat het programma aanbod niet zo groot is.

De komst van de nieuwe popzaal kan volgens Vredenburg-directeur Mathieu Heinrichs echter ook een positieve werking hebben voor de gehele Utrechtse muziekscène. “Als je drie schoenenzaken naast elkaar zet, verkopen ze vaak beter dan dat je ze verspreidt over de hele stad. Utrecht wordt met de komst van De Helling nóg sterker als muziekstad. Je weet zeker dat er elke avond iets te doen is op muziekgebied.”

Na toespraken van Van Kraats en Gispen is het tijd voor muziek, en wel de draaikunsten van C-mon & Kypski. Een energieke set voor het publiek dat de ‘nieuwe’ zaal nog maar eens goed bekijkt. In de ruimte waar de optredens plaatsvinden, zijn de hoge muren (nog?) wit maar in de foyer hebben de muren een warme lichtbruine kleur gekregen. Boven de ingang naar de concertzaal worden de bands die in De Helling hebben opgetreden op de muur gezet. En in het openingsweekend worden er al flink wat toegevoegd. Van Kraats: “Tot op heden hebben we al 9000 bezoekers gehad. Vanaf nu gaan we bewijzen dat we kunnen waarmaken wat we met De Helling van plan zijn.”

De dag voor het feestelijke evenement is in ieder geval erg goed gekozen, aangezien De Helling meteen een sterk weekend tegemoet gaat op concertgebied. Donderdag 23 oktober speelt het Duitse Tranzwut (Rammstein meets Levellers), vrijdag biedt De Helling vuile electro van T-Raumschmire, zaterdag raakt Viva La Fête waarschijnlijk uitverkocht en het weekend wordt afgesloten met een nu al uitverkocht concert van singer/songwriter Damien Rice. “Met dit programma drukken we meteen een stempel op de Utrechtse muziekscène” vertelt programmeur Johan Gijsen. “De bezoekersaantallen zijn nu al goed. We zijn al ver op weg met De Helling.”