Stukafest 2017 staat voor de deur en dit moet je weten

Een alternatieve route, een cultheld en een goede daad

Manoek Lambregts ,

Het jaarlijkse Stukafest is in zicht. Verschillende studentenhuizen openen 9 februari de deuren om cultuurliefhebbers een avond met muziek, theater en literatuur te bezorgen. Iedereen kan de knusheid van de woonruimtes van volwassenen in spé (her)beleven en ook dit jaar zijn er vernieuwende aspecten aan het festival toegevoegd. Wij spreken met organisatoren Sebastiaan Cornelissen en Elise Verbeek.

Wat zijn de grootste aanwinsten van deze editie?
Sebastiaan: “Harry Merry. Ik vind hem cool. Ik ken hem al een tijdje en elke keer als ik hem had gezien dan dacht ik ‘wow, vet man’. Het is een echte cultheld en zeker een goede act voor op Stukafest. De meeste muziek gaat het ene oor in en het andere meteen weer uit, maar Harry brengt je in de war. In eerste instantie denk je: ‘wat een idioot’, maar wat hij doet is toch heel leuk. Muziek hoeft niet per se mooi te zijn, van lelijke muziek kun je ook genieten. Daarnaast is het theaterstuk van Marijn Claes ook de moeite. Hij gaat een dragqueenact doen.”

Elise: “Timecop 1983 moet je ook zien. Dat is een youtuber met echt al miljoenen views. In Nederland is hij nog niet zo bekend, maar hij wordt zeker groot. De plek waar hij optreedt is ook heel gaaf. Hij treedt op in een boot aan de Havendijk. Dat maakt het extra speciaal, natuurlijk.”

Over speciale plekjes gesproken. Waar moet je heen als je een toffe studentenkamer wil zien?
Sebastiaan: “Naar de Primus van Gilsstraat. Dat is echt een typisch studentenhuis dat vol zit met muzikanten. Als je benieuwd bent naar het studentenleven, moet je daar zijn.”

Elise: “Het is daarbinnen waarschijnlijk één grote teringzooi, maar de kamers zijn wel groot.”

Wat is er nieuw aan deze editie?
Sebastiaan: “We hebben een programma-optie toegevoegd. Internationale studenten kunnen nu een speciale Engelstalige route volgen, waarin de optredens dus in het Engels zijn. Zowel muziek als stand-up komt in die route voorbij.”

Elise: “Bezoekers hoeven ook minder ver te fietsen dit jaar, want alle studentenkamers liggen nu in het centrum. Ook zijn er minder locaties, maar dat is zodat we voor een dikkere line-up konden zorgen.”

Sebastiaan: “Daarnaast geven we kaarten weg aan mensen die het minder breed hebben via de voedselbank. Zo raakt Tilburg nog meer betrokken bij hun stad.”

Elise: “O, ja: we hebben ook een festivalapp gemaakt. Dat is handig voor je route en zo.”

Sebastiaan: “Heb jij hem al gedownload, Elise?”

Elise: “Uhm. Nee…”