Incubate 2015: "We willen geen Bono zijn"

CLF-dj Yannick Verhoeven over zijn vluchtelingenproject

Clemens Lambermont ,

Probeer het maar eens: een nieuwssite openen (wat je nu doet ipv van een krant open slaan) of langs het nieuws zappen zonder een item te zien over de vluchtelingencrisis. Al maanden domineert dit onderwerp het nieuws en de publieke opinie, maar muzikanten hoor je er niet of nauwelijks over. Dit was Cairo Liberation Front dj Yannick Verhoeven ook opgevallen, dus zette hij met zijn vriendin maar een eigen project in elkaar.

"Vorige week sprak ik met wat organisatoren van Incubate dat zo weinig artiesten zich uitlaten over de vluchtelingen. We vonden dat best wel vreemd, het is zo'n relevant topic en toch praat niemand erover", vertelt Yannick op het terras van de Cul de Sac, een dag na zijn optreden met Cairo Liberation Front. "De vraag is ook, moeten artiesten zich hier wel aan wijden? Ik ben zelf ook niet per se voor of tegen, maar ik vind het wel interessant wat ze ervan vinden. De vraag is ook of een artiest meer moet dan dan en bakker of een stratenmaker." 

Om erachter te komen wat artiesten er nou van vinden is hij daarom een project gestart waarbij hij samen met zijn vriendin artiesten interviewt met het simpele doel om erachter te komen hoe ze denken over de huidige vluchtelingencrisis. Op het moment van spreken heeft hij ongeveer twintig artiesten gehad, uiteindelijk hoopt hij rond de dertig artiesten te spreken tegen het einde van het festival. "We hebben bijna alleen maar positieve antwoorden gehad. We vragen ook op de man af of ze mee willen werken. Bijvoorbeeld tijdens de soundcheck of na de show. We filmen alles met een iPhone en doen niet moeilijk alles regelen via het management, dus heel persoonlijk en direct. Gewoon net als een goed gesprek in de kroeg, niet met een vingertje gaan wijzen. Anders word je een soort Bono."

"Er lopen heel veel artiesten rond, ook een hoop niet-Westerse mensen en dat is heel interessant. Bijvoorbeeld de zangeres van Dengue Fever; die heeft veertien jaar in een Cambodjaans vluchtelingenkamp gezeten. Dat zijn opeens verhalen die je dan hoort. Maar ook de drummer van Merzbow, naast toeren helpt hij alleen maar vluchtelingen. Hij rijdt rond in Oost-Europa en pikt vluchtelingen op. Dat was best wel een heftig gesprek." 

Hoewel de meeste artiesten enthousiast zijn krijgt hij af en toe ook 'nee' te horen. "Sommige artiesten zeggen ook, ik maak muziek en vind het heel erg en ik vind ook wel dat er wat aan gedaan moet worden maar weet niet of dat mijn taak is. Fair enough, maar het is wel belangrijk dat er over nagedacht wordt. Het kost wel heel veel tijd, er gaat wel veel moeite in zitten, ik heb alle acts al gemist deze week, maar fuck it, het is goed dat we dit doen. Bands kijken en dronken worden worden met je vrienden is heel tof, maar Incubate is ook een plek waar wel wat discussie mag ontstaan."

Hier heeft Narges, de vriendin van Yannick wel wat aan toe te voegen. "We willen ook geen waardeoordeel uitspraken. We vragen ons gewoon af waarom artiesten zich niet uitspreken. Soms vragen mensen ook aan mij waarom ik juist hen benader, maar 'neutrale' mensen zijn interessant om te horen." Het doel van dit alles? Vooral een platform bieden als het aan de twee ligt. "Het gaat niet om de kwaliteit, maar meer om de kwantiteit. We zijn er heel impulsief aan begonnen en dat is ook prima. Anders hadden we dit al helemaal een half jaar van te voren moeten uitdenken. Dan zou het heel moeilijk en beladen worden. Nu praten we gewoon twee minuten over deze issue met een iPhone en dan zetten we het online."