Deventer Songwriters Gilde biedt platform voor lokaal talent

Lancering community voor uitwisseling van ideeën en inspiratie

Tekst: Susan Stiletti & Daan van Dussen Foto's: Susan Stiletti & Lise Low ,

Deventer is een initiatief rijker. Afgelopen week is het Deventer Songwriters Gilde officieel in het leven geroepen, met als hoofddoel: een platform bieden voor singer-songwriters in Deventer.

De eerste week van oktober staat in Deventer in het teken van de lancering van het Deventer Songwriters Gilde. Afgelopen winter kwamen Maarten van Veen en Lise Low met het idee dit Gilde op te richten. Zij zijn zelf performers en vonden het hoog tijd voor een community waar singer-songwriters ideeën met elkaar uit kunnen wisselen, en elkaar kunnen inspireren. Ook wil het Gilde meer podiumplekken creëren in Deventer voor singer-songwriters.

De drempel is laag. Iedereen die wil mag mee doen. Het Gilde is niet alleen bedoeld voor ervaren singer-songwriters maar ook voor de talenten die zich nu nog op zolderkamertjes in Deventer verschuilen. Juist die talenten krijgen maandelijks de kans om zich te laten zien. Iedere eerste vrijdag van de maand wordt er in het Burgerweeshuiscafé een luistersessie georganiseerd voor singer-songwriters uit Deventer en omstreken. Iedereen die zich aangesproken voelt kan zich hiervoor aanmelden, zelfs op de avond zelf. Naast deze sessies wil het Gilde ook andere evenementen opzetten, denk aan een festival en optredens op bijzondere plekken.

De lancering van het Gilde gaat gepaard met veel optredens door heel Deventer. Zo was er vrijdagmiddag een sessie bij Praamstra Live, en ‘s avonds was de eerste luistersessie in het Burgerweeshuis.

Zondagmiddag vier uur wordt de lanceringsweek afgesloten tijdens de Hip Huiskamersessies.

Praamstra Live
Op vrijdagmiddag hebben drie artiesten hun talenten tentoongesteld tijdens Praamsta Live. Maarten van Veen (artiestennaam De Reisgenoot) opende met een toepasselijk lied voor de tijd van het jaar, over de herfst. Zijn tweede nummer was een opgewekt liedje over zijn manier van communiceren met een meisje dat hij leuk vindt. De titel (hoe kan het ook anders): Leuker Dan. Met teksten zoals: “Ik vind je leuker dan in de sneeuw een engel maken.”

De tweede die optrad was de 20-jarige studente Lisa Marijn. Hoewel haar presentatie wat onwennig overkwam (wat ook logisch is aangezien ze net begonnen is), is haar zangkwaliteit heel aardig. Ze heeft een warme, toegankelijke klank. Begeleid door een meisje dat tweede stem zong, gaf Marijn een performance van een paar van haar zelf geschreven nummers, Strawberries en Vanish, beide liefdesliedjes met oprechte, hoopvolle teksten.

De laatste van de drie songwriters was ‘veteraan’ Martin van de Vrugt. Sinds de jaren ’80 zingt en schrijft hij zijn eigen liedjes, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar en harmonica. Hij heeft een aantal LP’s gemaakt, waaronder Fall from Grace die afgelopen mei uitkwam. Daarvan heeft hij twee nummers gespeeld. Uitschieter daarbij was Ragged Mountain, over "het een plek geven van de wanorde in mijn hoofd".

Luistersessie Burgerweeshuis
’s Avonds was de eerste aflevering van de maandelijks terugkerende luistersessie in het Burgerweeshuiscafé. Het was een afwisselende avond vol talent, bij de een nog in ontwikkeling, bij de ander al tot volle wasdom gekomen. Er werden mooie liedjes met zware teksten gebracht maar ook vrolijke en opgetogen folkliedjes. Er was voor iedereen wel wat te zien of te horen.

De avond werd afgetrapt door één van initiatiefnemers: Lise Low. Het café was gezellig vol en luisterde muisstil. Naarmate de avond vorderde werd het drukker in het café en wat rumoeriger. Maar Martin van de Vrugt wist met zijn spel het publiek weer te richten tot de muziek. Daarin viel ook Daan Bolwerk op. Toen hij begon met spelen werd het muisstil en hing het hele café aan zijn lippen.

Er was bijzonder veel talent aanwezig. Wie er bij was zou zo maar over een tijdje kunnen zeggen: “Die bekende singer-songwriter heb ik nog zien spelen in het Burgerweeshuis”. Het publiek was na afloop dan ook erg enthousiast. Een bezoeker over één van de artiesten: “Ik wist dat hij kon spelen maar ik had hem nog nooit zien optreden. Het was erg leuk om hem op het podium te zien en hij speelde verrassend goed”.

Het concept lijkt goed te werken; we zijn dan ook benieuwd hoe het Songwriters Gilde zich verder ontwikkelt. Eén ding is zeker: wie gisteren aanwezig was in het Burgerweeshuiscafé is bij de geboorte geweest van iets moois. Een broedplaats voor singer-songwriter talent uit Deventer.