Nu of Nooit 2016 voorronde 1

Moeders Mooiste, Cal & The Leavin' Train, Milk Machine, LoMalo, Oliver

Tekst en foto's: Marcel Degens, foto's: Patrick Degens ,

Het is weer tijd voor Nu of Nooit, al jaren dé showcase voor Limburgse popmuzikanten. De door Stichting Popmuziek Limburg (SPL) georganiseerde wedstrijd, waarin bepaald wordt wie Pinkpop 2017 mag openen, trapt af met de eerste voorronde.

Ook dit jaar zal het niet gemakkelijk worden voor de jury om een winnaar aan te wijzen, want er zit heel veel talent in Limburg. Zoals we dat gewend zijn van Nu of Nooit wordt er geen winnaar gekozen tijdens de 5 voorrondes, maar worden de zes finalisten van Nu of Nooit na afloop van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt. Na afloop van iedere voorronde wordt wel een 'muzikant van de avond' en 'song van de avond' uitgeroepen.

Nu of Nooit wordt gehouden op diverse bekende poppodiums in Limburg. Vanavond is de grote zaal van Poppodium de Nieuwe Nor aan de beurt en staat er een gevarieerd muzikaal programma op ons te wachten. Iedere band heeft 5 nummers om de jury te overtuigen dat zij de band is die in de finale thuishoort.

Zoals we dat gewend zijn, wordt de volgorde van de bands op de avond zelf bepaald. Het is Moeders Mooiste die mag beginnen. Moeders Mooiste is een Nederlandstalige funkrockband. Ze brengt onder andere funk, hiphop, rock, reggae, ska en balkan met elkaar samen. De Nederlandstalige liedjes gecombineerd met stevige gitaarrifs komen goed aan bij het publiek en het is dan ook niet verbazend dat deze band de prijs voor de song van de avond wint.

Dan is het tijd voor Cal & The Leavin' Train. Deze band speelt een mix van rock, pop & americana. Cal zet samen met haar band pittige eigen geschreven nummers neer. De band is goed op weg met binnenkort de release van hun EP. Verder hebben ze dit jaar als winnaar van bandwedstrijd We Aar Bek Parkcity Live mogen openen. Pure muziek, recht uit de ziel, voor iedereen.

Het gaat snel en de volgende band staat alweer klaar, de Nieuwe Nor is inmiddels goed gevuld en onze presentator King Mobe doet z'n best om iedereen zo dicht mogelijk bij het podium te krijgen. Het is tijd voor Milk Machine. Milk Machine is een driekoppige band die alternatieve rock speelt met duidelijk invloeden van Nirvana. De stevige gitaar en zang komt goed aan er is zelfs een fan die het podium op klimt om helemaal los te gaan. Aan het eind van het optreden slaat de leadzinger Jim Lafleur zijn gitaar stuk op een versterker. Helemaal in de stijl van Nirvana dus. Zelf zeggen ze ervan: 'our music sounds very "alternative", especially when stuff gets destroyed :-)'

Dan is het tijd voor heel wat anders, het is tijd voor LoMalo. LoMalo bestaat uit de twee jonge Limburgse jazz-muzikanten Niek Braun en Rob Reyners, die op zoek zijn gegaan naar een eigen sound. De basis is voornamelijk afkomstig uit elektronische muziek (zoals deep house en acid jazz), terwijl de inhoud bestaat uit bewerkingen van de alom bekende jazz-platen. Het is een verrassende combinatie die goed klinkt en goed aankomt bij het publiek. Ook de gastoptredens van Christian Martens op saxofoon en gastzangeres Gody Snyers zijn een uitstekende keuze en passen goed bij de muziek, van mij had de zangeres meer songs mogen begeleiden.

Dan is het alweer tijd voor de laatste band van de avond: Oliver. Wat gaat zo'n avond toch snel voorbij. Oliver is een alternative pop/rock-band uit Heerlen en speelt popsongs met invloeden uit de Engelse pop/rock-scene. De band klinkt geweldig en het samenspel is super. Vooral de jonge drummer Melvin Hardin is goed op dreef vandaag en wint dan ook de prijs voor muzikant van de avond. 

En nu is het voor de bands afwachten wie er door mogen naar de finale. Het zal in ieder geval niet gemakkelijk worden voor de jury, want dit was pas de eerste voorronde en er was al zoveel talent te zien! Dat belooft wat. Op naar de volgende voorronde die plaats gaat vinden in OJC Niks, te Horst. Ook hier staat weer een gevarieerd programma te wachten.