Melancholie, dood en nostalgie

De ene metal is de andere niet

Wil Delissen ,

Hoe een laatkomer toch nog wordt getrakteerd op een energieke avond met Limburgse thrash metal, theatrale black metal en heidense folk metal.

De ene metal is de andere niet

De Fenix is al goed volgelopen als onze verslaggever arriveert. Sterker nog, de organisatie blijkt dit keer de gepubliceerde aanvangstijd te hebben gerespecteerd want de setlist van eerste band Chain of Dogs loopt al tegen het einde. De sfeer zit er goed in bij zowel de band als de bezoekers. Dit is mede te danken aan de aanstekelijke folk-muziek die als basis wordt gebruikt door de zuid Limburgse vier mans formatie. Het is moeilijk stil te blijven staan, zeker als de tracks worden opgediend op een thrash-metal serveerblad.
Nummers als ‘ ’t Zjwatte Loak’ en de zwarte schmink vegen op armen en gezicht verklappen, dat nog niet volledig is gebroken met het helse kolenmijn verleden. Van hun repertoire zijn op dit moment slechts drie nummers vastgelegd op de demo 'Bridgeburners'. Het wordt langzaam tijd dat er een opvolger komt, zodat het beluisteren van de opzwepende muziek niet meer beperkt blijft tot uitsluitend live optredens.

Vervolgens betreedt Carach Angren het podium. De angstaanjagende zwart-wit geschminkte gezichten van de vier heren spreken boekdelen. Deze black metal band is een meester in het maken van symfonische composities, die gepaard gaan met theatrale verhaallijnen. Wat te denk van ‘Death Came Through A Phantom Ship’ als titel van hun in dit nog jonge jaar verschenen album. Het lijkt erop dat de band het veroveren van Europa als goed voornemen heeft gesteld. In de maanden maart en april staan maar liefs 39 optredens gepland op de meest uiteenlopende Europese bestemmingen. Carach Angren staat garant voor een krachtig optreden, dat wordt ondersteund met veel uiterlijk vertoon.

Afsluiter van de avond is de uit Arnhem afkomstige band Heidevolk. Zelf stoppen ze hun muzieksoort in het niet alledaagse hokje ‘Heidense Folk Metal’. Hun Gelderse wortels vormen de belangrijkste inspiratiebron voor hun muziek. Met zwaarden, schilden, koehoornen en karakteristieke kledij straalt de middeleeuwse sfeer van het podium. Alle nummers worden in de Nederlandse taal gezongen door twee vocalisten. De overtuiging en het enthousiasme waarmee de band hun nummers ten gehore brengt is duidelijk voelbaar. De tijd zal leren of ook het grote publiek te vangen is voor dit concept.