12 Tracks of Xmas (3/3): Noveltyhits

Tussen kerst en kitsch…

Pierre Oitmann, ,

In het derde deel en laatste van 12 Tracks of Xmas maakt 3VOOR12/Limburg een lijstje van leuke ‘noveltyhits’. Er is eigenlijk geen goede Nederlandse vertaling voor, maar als we zeggen ‘Schnappi’ of ‘Het Busje Komt Zo’, dan weet iedereen wel wat we bedoelen. Kerst is de tijd bij uitstek voor ‘noveltyhits’, want écht serieus kun je de meeste artiesten die kerstliedjes zingen niet nemen. Hier twaalf lollige kerstliedjes, van Bing Crosby tot Run-D.M.C. en van The Chipmunks tot Eric Cartman.

Tussen kerst en kitsch…

Ieder jaar hoor je wel weer de geijkte kerstliedjes op de radio: 'Do They Know It's Christmas', 'Last Christmas', 'All I Want For Christmas Is You', 'Driving Home For Christmas', 'Merry Xmas Everybody' en 'Lonely This Christmas'. Om nog maar te zwijgen over evergreens als 'White Christmas', 'The Christmas Song' en 'Santa Claus Is Coming To Town'. 3VOOR12/Limburg ging opzoek naar leuke liedjes waarmee je de kerst kunt opluisteren en waar ook je (schoon)ouders zich geen bult aan kunnen vallen. In deel drie van dit drieluik: De noveltyhits.

01. THE DARKNESS ft. THE HABERDASHERS' ASKE'S HATCHAM COLLEGE CHOIR - 'Christmas Time (Don't Let The Bells End)' (2003)
Kort na de superieure doorbraaksingle 'I Believe In A Thing Called Love', verscheen dit lollige kerstliedje met dito videoclip. Het is grotendeels gebaseerd op 'I Wish It Could Be Christmas Everyday' van Wizzard en op het onvermijdelijke 'Merry Xmas Everybody' van Slade, maar dan volledig over de top. Hier kunnen Gerard, René en Gordon nog een puntje aanzuigen.

02. ERIC CARTMAN - 'O Holy Night' (1998/1999)
Briljante uitvoering van dit van oorsprong Franse lied, geschreven door Adolphe Adam en Cappeau de Roquemaure. De beroemde operazanger Enrico Caruso nam het in 1916 voor het eerst op, onder de titel 'O Holy Night' (Engelse tekst van J.S. Dwight). Onder die titel is het al negentig jaar bekend en duizenden keren opgenomen. Leukste versie is die van die vervelende Eric Cartman uit de tekenfilmserie 'South Park'. Het is te vinden op de cd 'Mr. Hankey's Christmas Classics' uit 1999, maar een veel grappigere versie staat op de single 'Chocolate Salty Balls (P.S. I Love You)' van Chef (Isaac Hayes) uit 1998. Hierin wordt Cartman op zijn nummer gezet door zijn leraar Mr. Garrison en zijn klasgenoot Kyle. In deze versie wordt ook de oorspronkelijke Franse tekst aangehaald, tot groot ongenoegen van Cartman!

03. BRYAN ADAMS - 'Reggae Christmas' (1984)
In 1978 geschreven door Jim Vallance (in de jaren '80 de vaste coauteur van Bryan Adams) na zijn ontmoeting met Ringo Starr en Harry Nilson. Vallance is een groot fan van The Beatles en schreef het in één avond, maar Ringo vond het nummer niet goed genoeg om te gebruiken. Tijdens de opnamesessies van het Bryan Adams-album 'Reckless', in 1984, besloot Adams het op te nemen als cadeausingle voor leden van zijn fanclub. Adams schreef een nieuwe bridgesectie met Vallance over de telefoon: Adams zat in de Powerhouse Studios in New York en Vallance thuis in Vancouver. De b-kant, 'Plum Pudding' (ongein en kerstgroeten met 'Deck The Halls' en 'Jingle Bells' als begeleiding), is een knipoog naar de fanclubkerstsingles van The Beatles. Eind 1985 werd 'Reggae Christmas' als b-kant op de single 'Christmas Time' gezet. In de jaren '90 bouwde Adams overigens een mobiele studio in zijn huis in Jamaica.

04. THE WOMBLES - 'Wombling Merry Christmas' (1974)
The Wombles zijn wollige figuurtjes uit de kinderboeken van Elisabeth Beresford. In de jaren '70 maakte de BBC er een televisieserie van, waardoor er een ware rage ontstond. Die rage werd versterkt doordat er ook hitsingles verschenen van The Wombles. Allen werden geschreven en ingezongen door Mike Batt. Hij is vooral bekend van zijn hit 'Lady Of The Dawn' en ook schreef hij wereldhits als 'Bright Eyes' (Art Garfunkel) en 'A Winter's Tale' (David Essex). Tegenwoordig is Batt nog steeds actief als producer en songschrijver, maar dan voor de lieftalige Katie Melua. The Wombles hadden hun laatste hit in de Britse Top 40 met kerst 2000. Dat was met een bewerking op de kersthit van Wizzard, waarop ook diens zanger Roy Wood te horen is: 'I Wish It Could Be A Wombling Merry Christmas Everyday'.

05. BING CROSBY with THE ANDREW SISTERS and THE VIC SCHOEN ORCHESTRA - 'Mele Kalikimaka (Merry Christmas)' (1950)
Mr. Christmas wordt hij ook wel genoemd, Bing Crosby. Dit vanwege het feit dat hij veel beroemde versies van kerstliederen op plaat zette. In sommige gevallen zelfs als eerste, zoals het legendarische 'White Christmas' uit 1942 (in 1947 opnieuw opgenomen, omdat de masteropname van het origineel beschadigd was!). In 1954 verscheen de film 'White Christmas', dat een remake was van 'Holiday Inn' uit 1942. Bing speelde in beide films de hoofdrol. 'Mele Kalikimaka (Merry Christmas)' is een kerstliedje geschreven door de Hawaïaanse componist Robert Alexander Anderson. Het is, samen met 'White Christmas', te vinden op het bestverkochte kerstalbum ooit: 'Merry Christmas' (ook uitgegeven als 'White Christmas' in de jaren '90). De donkere eikenhouten stem van Crosby werkte goed in dit luchtige kerstliedje en de achtergrondzang van The Andrew Sisters is van ongekende schoonheid. Bing nam trouwens ook kerstliedjes op van Ierse oorsprong (zoals 'Christmas In Killarney').

06. LOS DEL RIO - 'Macarena Christmas' (Joy Mix Club Version) (1996)
Wie in december 1996 dacht dat de 'Macarena'-rage over was, had het goed mis. De single was de Top 40 nog niet uit of de kerstversie lag al in de winkels. Het origineel van 'Macarena' werd al in 1993 uitgebracht door Los Del Rio. In 1995 verscheen in Spanje een remix, dat de basis vormde voor de 'Bayside Boys Remix'. Deze versie verkocht in 1996 wereldwijd miljoenen exemplaren. De kerstversie was een soort medley en bevat de volgende kerstklassiekers: 'Joy To The World', 'Jingle Bells', 'Silent Night', 'Adeste Fideles', 'Rudolph, The Red-Nosed Reindeer', 'White Christmas' en 'Auld Lange Syne'. Ook deze kerstversie van de 'Macarena' werd gecoverd, namelijk door Los Novedinos.

07. KURTIS BLOW - 'Christmas Rappin'' (1979)
De eerste kerstrap ooit, afkomstig van het naamloze debuutalbum van Kurtis Blow. Hierop staat ook de rapklassieker 'The Breaks'. Blow heet eigenlijk Curtis Walker, maar Russell Simmons (Rev Run van Run-D.M.C. en indertijd manager van Blow) adviseerde hem de artiestennaam Kurtis Blow. Een kleine twintig jaar na dato werd 'Christmas Rappin'' gesampled in de hit 'Too Close' van de Amerikaanse r&b-groep Next. Het nummer heeft overigens geen verwantschap met 'Christmas Wrapping' van het Britse The Waitresses, behalve dat het met kerst te maken heeft.

08. SOUTH PARK - 'Dreidel, Dreidel, Dreidel' (1999)
Een dreidel is een vierkantige tol, dat gebruikt wordt voor Hebreeuwse kinderspelletjes. Het gebruik hiervan valt veelal samen met Chanoeka, het Joodse kerstfeest. Net als bij Kerstmis horen daarbij liedjes. Één daarvan is 'Dreidel, Dreidel, Dreidel'. In een kerstaflevering van de tekenfilmserie 'South Park' werd het gezongen door het Joodse jongetje Kyle en zijn ouders (zijn pa zingt over actrice Courtney Cox). Ook Stan, de beste vriend van Kyle, en Eric Cartman zijn hier te horen. Cartman, bekend om zijn antisemitische leuzen, kan het niet laten om het spelletje te ridiculiseren: "Dreidel, dreidel, dreidel/They made it out of clay/But I'm not gonna play with it/Cos dreidel's fucking gay". Het staat op de cd 'Mr. Hankey's Christmas Classics', tezamen met onder andere 'O Tannenbaum' door Adolf Hitler, 'Christmas Time In Hell' door Satan en het ietwat fascistische 'Merry Fucking Christmas' door Mr. Garrison.

09. DURWOOD DOUCHE - 'THE CHRISTMAS GIFT' (1999)
Ookwel 'Just A Little Christmas Blowjob'. Wie bij de jaren '40 denkt aan brave kerstliedjes van Bing Crosby en Frank Sinatra, heeft waarschijnlijk nog nooit van Durwood Douche gehoord. In 1999 verscheen het album 'Big, Banned & Blue'. Vieze liedjes in stijl de eerder genoemde crooners. Met als afsluiter het hilarische 'The Christmas Gift'.

10. THE KINKS - 'Father Christmas' (1977)
Een kerstliedje van één van de grootste Britse rockbands ooit. Het verhaalt over een stel kinderen die de kerstman aftroggelen. Zij willen geen speelgoed, maar geld. De naam 'Father Christmas' wordt tegenwoordig vaak gebruikt als naam voor de Kerstman, maar is feitelijk onjuist. De Kerstman, ontstaan in het Victoriaanse tijdperk, is namelijk een veramerikaniseerde versie van Sinterklaas en deels gebaseerd op de Geest van het Heden uit het boek 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Een andere geest uit dat boek is gebaseerd op Kris Kringle ('kerstkind'), een andere vaak gebruikte naam voor de Kerstman. Father Christmas daarentegen is een folkloristische kabouterachtige grijsaard die als een soort winterkoning werd gezien. In het begin van de twintigste eeuw smolten beide bebaarde fantasiefiguren samen, vooral dankzij de schilderingen van reclametekenaar Haddon Sundblom voor Coca Cola in de jaren '30.

11. RUN-DMC - 'Christmas In Hollis' (1987)
Kerst in de getto van Queens. Al bijna twintig jaar geleden verscheen deze kerstrap, te vinden op het eerste deel van 'A Very Special Christmas'. Een paar jaar later maakte Run-DMC voor deze serie nog een nummer; het al even leuke 'Christmas Is'. Inmiddels zitten zowel Run als DMC er warmpjes bij, zoals we op MTV hebben kunnen zien. Jam Master Jay zit er niet meer zo warmpjes bij, die hebben ze een paar jaar geleden namelijk koud gemaakt. En dan te bedenken dat ze ooit zo vernieuwend waren voor de hiphop...

12. THE CHIPMUNKS - 'Chipmunk Song' (1958)

De moeder der novelty-kersthits. Het nummer werd geschreven door Ross Bagdasarian (beter bekend als David Seville), de bedenker van The Chipmunks. Hij staat ook te boek als de schrijver van het liedje 'The Witch Doctor', alhoewel dat grotendeels ontleend is aan een traditional. Op dit nummer maakte Seville als één van de eerste gebruik van een 'pitchtechniek', door een opname op een hogere snelheid af te spelen dan dat het was opgenomen (Nat King Cole deed dat ook al op zijn opname van 'Frosty The Snowman', een paar jaar eerder). Dit veroorzaakte de hoge stemmetjes in dat nummer. Diezelfde stemmetjes vormden de basis voor het idee van The Chipmunks. De eerste single, 'Chipmunk Song' (ook bekend als 'Christmas Don't Be Late'), werd een nummer 1-hit in de VS. Er volgde nog een heel legio singles in de jaren '60 en opnieuw in de periode 1980 tot 2003. Behalve kerstliedjes maakten The Chipmunks ook opmerkelijke covers: 'All My Loving' (The Beatles), 'Beat It' (Michael Jackson), 'Macarena' (Los Del Rio) en zelfs 'Sunday Bloody Sunday' (U2)!!!