We want more!: een bloemlezing uit tien jaar Poparchief Groningen

Het boek van Peter van der Heide en Gert Plas smaakt naar meer

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Jan Westerhof ,

25 november aanstaande vindt er een feestje plaats in de Groninger Archieven. Het Groninger Poparchief bestaat namelijk tien jaar! Die mijlpaal moet natuurlijk gevierd worden en daarom is er een fotoboek over de Groningse popgeschiedenis samengesteld. 3voor12groningen zocht auteur Peter van der Heide en coördinator Gert Plas op om het te hebben over We Want More!, een bloemlezing uit een decennium popmuziek.

Sinds 2006 is er op poparchiefgroningen.nl een immer groeiende voorraad archiefmateriaal van de popscene van stad en ommeland te bekijken. Inmiddels telt de site zo’n twintigduizend items en afbeeldingen, in het archief zelf liggen er nog duizenden meer. We mogen dus stellen dat het initiatief van het Gronings Audiovisueel Archief (GAVA) en RHC Groninger Archieven tot nog toe een succes is gebleken.

Het boek in kwestie staat vol met allerlei objecten die het Groninger Poparchief in de afgelopen tien jaar heeft weten te bemachtigen. Diverse concertaffiches, foto’s van bekende (en minder bekende) concerten en poppodia... Zelfs de financiële administratie van sixties-band the Humps is erin meegenomen.

Groninger popwereld van verschillende kanten

We want more! is de titel van het eindproduct dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Kleine Uil. Peter en Gert zijn tevreden met het resultaat: “We wilden de Groninger popwereld van verschillende kanten bekijken en daarbij het liefst originele dingen laten zien. Je kunt dan wel weer aankomen met dat U2 ooit in de Vera heeft gestaan, maar dat is niks nieuws. Leuker vonden we het om dingen te zoeken waarvan je zegt: hé leuk, dat wist ik nog niet. Een voorbeeldje daarvan is de concertposter voor Nirvana in Vera. Toen we de concertposter opzochten bleek dat daar niet Kurt Cobain maar Tad Doyle, de zanger van de andere band van die avond op stond. Een leuk detail, als je nu terugkijkt hoe groot Nirvana is geworden."

Eén van de meest bijzondere bijdragen in We want more! was een toevalstreffer. “Een tijdje geleden, toen we al met het boek bezig waren, kwam er iemand naar me toe die zei dat hij nog wel een tip voor me had. Hij vertelde dat Michael Jackson in de jaren zeventig in Groningen was geweest voor een tv-optreden in het programma Zevensprong. Henk Blouw, een fotograaf voor de gemeente, zou dat hebben vastgelegd.” Een beetje speurwerk leverde al snel een unieke fotoreportage op van de Jackson Five in Groningen.

Herinneringen vastleggen

Peter en Gert zouden graag zien dat zoiets vaker gebeurt, maar zo heel veel archieven voor popgerelateerde items zijn er niet. “En dat terwijl de popwereld wel iets is wat veel mensen bezighoudt en waar ze vaak prachtige herinneringen bij hebben. Het ligt er hier vol mee, maar herinneringen vervagen en spullen raken kwijt. Als je het niet vastlegt ben je het op den duur kwijt en heb je geen beeld meer van waar je vandaan komt”, aldus Peter. “Als mensen iets leuks hebben zijn ze ook van harte uitgenodigd om het naar het archief te brengen. We kunnen het opslaan, maar ook digitaliseren en dan weer teruggeven.” “Al ligt er zo ook al wel genoeg werk!” voegt Gert er nog lachend aan toe.

Op de vraag of de heren nog eens zo’n boek zouden willen maken wordt ook lachend gereageerd. “Nou, qua deadline mag het dan wel iets ruimer. We kregen in mei te horen dat het boek in augustus klaar moest zijn.” Dat betekent overigens niet dat het een haastklusje is geweest, verzekert Peter: “We hebben er met veel plezier aan gewerkt.”

In 128 pagina’s geeft We Want More! een gevarieerd beeld van de popscene in Groningen, maar in het archief ligt natuurlijk nog een veelvoud van het materiaal. “We hebben hier nog duizenden foto’s, affiches en opnames liggen waar allemaal toffe verhalen achter zitten. Er is zeker nog meer dan genoeg te vertellen om nog een paar boeken mee te vullen.” We Want More! is dan ook verre van een volledig overzicht van de Groningse popgeschiedenis, maar dat was ook niet de insteek. “We werken er hard aan om alles wat we hebben te digitaliseren. Het boek is bedoeld als instap. Wanneer de interesse is gewekt, zijn lezers van harte welkom om al het mooie materiaal op de site te bekijken.”

Speciale popgeschiedenis van Stad

Waarom heeft deze stad zo’n speciale popgeschiedenis? “Dat zal te maken hebben met het Groningse beleid van de jaren zeventig en tachtig, waardoor kroegen langer open mochten blijven als er live-muziek te horen was. Dat was natuurlijk een stimulans en zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in het feit dat hier overal muziek te zien was.” Peter gaat verder: “Laat duidelijk zijn dat genoeg andere steden ook een prachtige popscene hebben, maar wat we hier zien is dat verschillende aspecten van de popwereld elkaar goed aanvullen."

Dat zie je terug in de visuele kant van de Groningse popscene, die in We Want More! ook veel aandacht krijgt. Vanuit de kunstacademie komen mensen die prachtige affiches maken en de popgeschiedenis aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan het project van Willem Kolvoort, illustrator van Vera-posters, waarbij hij verschillende artiesten gevraagd heeft nummers te schrijven aan de hand van zijn posters. Where the Candy Beetle Dwells is een van die voorbeelden waar verschillende kunstvormen echt samenkomen. “In het boek laten we een breder beeld van de Groninger popscene zien dan alleen de bands die hier vandaan komen of gespeeld hebben. Het gaat om wat er hier allemaal gebeurd is!"

Popevolutie gaat door!

De heren willen overigens niet alleen van de verleden tijd spreken. “Pop is een immer doorgroeiend fenomeen. We willen laten zien dat het archief ook over het nu gaat. De evolutie van pop zie je bijvoorbeeld ook terug in de opkomst van de dance, waar Groningen met Paradigm echt aan bijdraagt.”Met dit boek hopen Peter en Gert dat de mensen hun weg naar de archieven weten te vinden. Om te leren, maar ook om de popevolutie vast te leggen voor later. “Oftewel dat mensen na het lezen denken: We want more!"