Paradigm Festival 2013: verbondenheid, yoga en gratis meubels

Meer elektronische stromingen vertegenwoordigd deze editie

Tekst: Michel van Dijk en Sjoerd Huismans Foto's: Bob de Vries ,

Paradigm organiseert zaterdag 10 augustus weer het Paradigm Festival. De organisatie wil het dit jaar wat breder trekken: niet alleen pure techno, maar ook andere elektronische genres als drum ’n bass en zelfs Goa en psytrance komen aan bod. Ondanks dit gevarieerde muzikale palet is saamhorigheid het doel van Paradigm: thema dit jaar is dan ook Attach! Organisator Piter Terpstra legt het thema uit: “Met elkaar verbonden zijn, contact maken. En een beetje nadenken over waar we mee bezig zijn in deze maatschappij.”

In 2011 voor het eerst begonnen onder de naam Technootjes Festival, vond het festival vorig jaar voor het eerst plaats onder de naam Paradigm Festival. Sinds die editie van vorig jaar heeft Paradigm voet aan de dance-gronden gekregen. Zo werd het Paradigm Festival afgelopen keer door zo'n 3500 bezoekers bezocht en wist het zich in korte tijd in binnen- en buitenland flink te profileren. De desolate, industriële architectuur van het festival verraadt een schatplichtigheid aan Berlijnse technoclubs als Berghain en Tresor. Deze clubs hebben de sfeer bewaard van die eerste dagen na de val van de Berlijnse muur, toen de kelders van oude DDR-gebouwen werden omgebouwd tot een soort guerrilla technoclubs.

Op de twee hoofdpodia blijft de hoofdmoot ook dit jaar wel techno. Met niet de minste namen: onder meer Timo Maas, Matador, Aril Brikha en Oscar Mulero zullen er draaien. Terpstra kan niet zeggen op welke boeking hij het meest trots is. “Als ik nu Timo Maas zou noemen, zou ik Matador te kort doen en andersom. Brikha is ook een purist. Het gaat om het totaal, een mix van deephouse, techhouse en echt harde techno als Matador. Op onze eigen jongens van de labels Klopfgeist en Moral Fiber ben ik ook trots.”

Breder publiek, zelfde denkbeelden
Daarnaast is er drum 'n bass in de Glazen Loods, en dit jaar voor het eerst ook Goa en psytrance op de nieuwe Entity Stage. De Groningse organisator Break-Fast verzorgt de DnB, en ook het nieuwe podium wordt gehost door Groningers, namelijk Up-Projects. Zij hebben onder meer de Engelse psytrance producer EVP en de Franse live-act Atyss uitgenodigd.

Paradigm mikt op een breder publiek, zegt Terpstra. “Maar het gaat ook goed samen. Het zijn toch doelgroepen met dezelfde denkbeelden, dezelfde ideologie.” Op de website spreekt Paradigm zelfs van een 'collectief van andersdenkenden'. Terpstra: “Wij doen alles op onze manier. Dat spreekt bezoekers aan, het geeft een gevoel van vrijheid.” Vandaar ook het thema Attach! Terpstra: “Met elkaar verbonden zijn, contact maken. En een beetje nadenken over waar we mee bezig zijn in deze maatschappij.”
 
Attach. Het festival moet mensen samenbrengen, vriendschappen smeden en hen zowel spirituele- als muzikale harmonie laten ervaren. De hindoe god Ganesha, de god van kennis en wijsheid, wordt sinds tijden door reizigers aangeroepen ter bescherming en voor wijsheid. Het festival ziet zichzelf als een reiziger, ze is altijd in beweging en zoekt de artistieke ontwikkeling. Attach schraagt het idee van een tribe vormen, waarbij het 'ik' en het 'ons' een centrale plaats inneemt tegen de massaliteit en anonimiteit die overal om zich heen grijpt. Dit laatste is geheel in de geest van de eerste rave-generatie die zo'n twintig jaar geleden op kwam.
Meubels of yoga
Een duurzamer festival is dan ook het doel van Paradigm, maar wel op de middellange termijn. Terpstra: “Het is moeilijk om grote stappen te zetten, maar we doen ons best om groener te worden. Bijvoorbeeld door het hergebruik van meubels.” Veel dancefestivals zijn flashy aangekleed, maar Paradigm wil juist een dystopische sfeer oproepen, maar dan met een huiselijk tintje. Dat tintje moet komen van meubels van kringloopwinkel Goud Goed aan het Damsterdiep die ze niet kan slijten, en ze zonder hulp van het festival zou moeten laten vernietigen. De overgebleven meubels worden gebruikt om het terrein in te richten, om “even te zitten, chillen of wat te eten,” zegt Terpstra. Zien bezoekers een mooie stoel of kamerlamp, dan mogen ze die gratis meenemen. Ze hoeven alleen even een label met hun naam erop te plakken.
 
Om de eensgezindheid tussen bezoekers nog extra te versterken kunnen ze ook yogalessen volgen van Arjen Kuipers, terwijl ze ondertussen naar minimal techno luisteren. Terpstra: “Niet direct tracks om op te dansen, maar om stil te staan bij de dingen en tot rust te komen. Bij een personeelsbijeenkomst hebben we al eens yogalessen van Kuipers gehad. Het mooie is dat iedereen wel meedoet, mensen willen echt wel iets nieuws proberen.”
 
Bezoekers en artiesten van buiten Groningen
De vorige editie was volgens Terpstra een succes. “We hebben van niemand gehoord dat hij het niet tof vond.” Dit jaar gaat de kaartverkoop tot nu toe uitstekend. “Het zou best eens uitverkocht kunnen worden, die kant gaat het wel op.” Terpstra ziet een trend dat dit jaar veel meer bezoekers van buiten Groningen komen. “Heel prettig, toch een soort erkenning. Paradigm heeft al een sterke naam in Nederland, maar ook internationaal. Ida Engberg draaide bij ons op een clubavond en zei dat ze het de vetste clubavond in tijden vond.”
 
Weliswaar komen er dus meer bezoekers van buiten Groningen, maar wat opvalt is dat ook de dj’s voor het overgrote deel geïmporteerd worden. Weliswaar zullen artiesten als K.Cee en Ven optreden op Paradigm Festival, maar die stonden er vorig jaar ook al. Een gebrek aan originele producers is nog altijd een probleem van Groningen. Terpstra: “Gelukkig is er een ommekeer gaande. Steeds meer jonge jongens raken enthousiast en duiken de studio in. Ik denk dat we met de komst van Paradigm daar ook een positieve bijdrage aan leveren.”
 
Liefhebbers
Ook na het festival zit Paradigm niet stil. De volgende clubavond staat al weer in de planning: Amateur Invites Border Community. Terpstra: “Amateur is een label uit Den Haag, echte liefhebbers die jongens. Zij hebben vorig jaar samen met het grote Border Community op het festival een podium gehost.” Voor dit feest werken ze weer samen. Onder meer Luke Abott en Margot zullen draaien. Terpstra: “Margot sloot vorig jaar nog het podium af. Supervette experimentele techno.”
 
Wat moet je gaan zien op Paradigm Festival 2013? Een greep uit het programma:
 

Mainstage x Paradigm

Op deze stage zie je internationale artiesten als Matador, Livio & Roby en Aril Brikha. Zij draaien voornamelijk techno, tech house, elektro en house. De lokale producers Malbetrieb en Neo Young draaien o.a. deep house en minimal techno. Deze heren zijn tevens de oprichters van Paradigm en hebben al diverse tracks op hun naam staan.

Livio & Roby is een dj/producer duo uit Roemenië, dat als een van de eersten in de regio minimal techno en deep house omarmde. Ze werkten samen met Loco Dice en zijn actief op diens label Desolat, waar ze de track Mistique uitbrachten. Ze produceren muziek die qua groove teruggrijpt op de (acid) housemuziek van begin jaren '90, en voegen daarbij een oosterse sound toe die de luisteraar in trance brengt. 

Aril Brikha is een naar Zweden geëmigreerde Iraniër die op jonge leeftijd elektronische muziek ging maken. Zijn grote voorbeelden waren Jean Michel Jarre, Depeche Mode en Front 242. Brikha twijfelde of zijn muziek het publiek en de labels aan zou spreken, maar toen zijn track Groove La Chord op een avond gedraaid werd door Derreck May, was dit een bevestiging van zijn kwaliteiten als producer. Zijn muziek smelt deep house, techno en house samen tot een sound die teruggrijpt op het beste van deze stijlen.

Shift x Pole Group

Een aantal opzienbarende artiesten op deze stage zijn Oscar Mulero, Developer, K.Cee. Mulero had als medeoprichter van de beroemde The Omen Club in Madrid een prominente rol bij de ontwikkeling van de techno scene in Spanje. Hij draait en produceert voornamelijk techno en drum 'n bass.

Developer is een Amerikaanse techno-pionier, hij draait voornamelijk techno. In de vroege jaren negentig was hij actief in Los Angels om de technomuziek, die ontstaan was in Detroit en Frankfurt, een boost te geven.

K. Cee werd in 2000 door ID&T benaderd om op hun dance party Shockers van hetzelfde jaar te draaien. Daarnaast heeft hij een flinke stapel compilaties op zijn naam staan en produceerde hij een groot aantal dance tracks.

Paradigm Club x Moral Fiber

Roger Gerressen draait techno in al zijn vormen. Als mede-oprichter van ESHU Records heeft hij zijn sporen in de elektronische dansmuziek verdiend. Gerressen heeft al menige dance track het licht doen zien. Deze klinken industrieel en zijn goed voor een chill out. Hij is muzikaal beïnvloed door Q-Tip, Jeff Mills en Jackie Mitto.

Op deze stage vinden we ook de Londense dj/producer Archie Hamilton. Hij is vaste gast bij Rhythmatic, een belangrijk evenement in deze stad, waarbij hij samen met andere internationale top dj's acte de presence geeft. Zijn intelligente en hypnotiserende sets zijn een trip door de house en techno, en maken direct duidelijk waarom hij met de top mee draait.

Dan Farserelli is een prominent figuur in de underground scene van London. Zijn sets zijn doorgaans lang, intens en minimalistisch, waarbij hij techno en house door elkaar heen laat vloeien. In 2013 is zijn platenlabel Othertones van start gegaan.

Glazen Loods x Break Fast

Op deze stage kan de bezoeker zich te goed doen aan drum 'n bass. Zo vinden we daar Mefjus, een producer uit Oostenrijk die uit principe drum 'n bass infecteert met tech. Zijn tracks zijn te vinden in de setlist van menig bekend drum 'n bass dj, zoals Andy C, Friction, Phace en Rockwell. Daarnaast staat het Belgische duo MTWN op dit podium. Nationaal en internationaal timmeren ze flink aan de weg. In hun producties smelten techno, electro, drum 'n bass en post rock samen. Zij zoeken telkens de balans tussen duisternis, dynamiek en hun muzikale stemmingswisselingen.

Een oude bekende is DJ Silvahfonk, hij is een bekende naam in de Nederlandse drum 'n bass scene. In 2005 won hij de Nederlandse Drum ’N Bass Awards voor de Beste Nieuwkomer en een voor de Beste DJ. Zijn stijl houdt het midden tussen jungle en drum 'n bass.

Dan is er nog Mr. Multiplex. Deze MC heeft door de jaren heen samen gewerkt met verschillende producers en DJ's. Zijn stijl is beïnvloed door MC's uit de jungle music. Hij dropt zijn teksten moeiteloos over de verschillende muzikale stijlen, zoals dubstep, hiphop, hardcore en uk bass. Hij begon in een punkband, maar stapte in de wereld van de jungle toen hij deze muziek op een illegaal feest hoorde. Momenteel is hij de vaste MC bij Black Sun Empire op de befaamde Black Out Nights.

ENTITY STAGE x UP-Projects

Op deze stage draaien dj's die goed thuis zijn in de psytrance. ATYSS is zo'n artiest, hij is een psychedelische trance DJ die al ruim 20 jaar draait in het club circuit van de Franse hoofdstad. In zijn loopbaan als DJ heeft hij al veel landen in de wereld bezocht, zoals Zuid Korea, Marocco, Mexico en Thailand. Sinds 1999 produceert hij zelf tracks in zijn studio in Parijs. In 2005 begon hij het label Sonic Motion Records, sindsdien heeft hij op diverse internationale labels zijn eigen tracks uitgebracht.

Een andere opvallende artiest is DJ Yurika. Ze begon haar carrière in Parijs, waar zij haar muzikale training (klassieke piano) en DJ-achtergrond samenbracht tot een boeiend geheel. In haar psytrance is ze duidelijk geïnspireerd door de psychedelische rockmuziek uit de jaren '70.

De Chileense DJ Ainur draait psytrace en progressieve trance, hij draait nu zo'n 15 jaar en is een grote naam in de dance scene van Chili. Deze DJ heeft al diverse optredens in Latijns-Amerika verzorgd.

Het festival besteedt naast muziek ook aandacht aan verschillende culturele uitingen, zoals videokunst van de Schwun Visuell crew, capoeira door Ginga Da Alma en er is een drijvende disco. Verder zal er voldoende gevarieerd en verantwoord eten en drinken te verkrijgen zijn.