Nachtcollege Festival

3voor12 in gesprek met organisatoren Jorn en Chris

Marlies Rothoff en David Keus ,

Na drie uitverkochte indoorfeesten in de oude Waalhalla heeft Nachtcollege besloten een stapje groter te gaan. Ooit begonnen met kleinere indoorfeesten in ‘De Barcode’ in Amsterdam om daarna uit te bereiden naar Utrecht, Groningen en Nijmegen; Nachtcollege bleek een succesconcept. Op 19 september houdt Nachtcollege in Nijmegen haar eerste compleet eigen festival. 3voor12 ging in gesprek met organisatoren Jorn Lucaszczyk en Chris van de Graaf: “Het is redelijk ons kent ons en dat proberen we ondanks dat we een stuk gegroeid zijn vast te houden.”

De primeur van het festival Nachtcollege is in Nijmegen in plaats van thuisbasis Amsterdam. Vanwaar deze beslissing? Chris: “In Nijmegen hebben we in de afgelopen maanden drie edities kort achter elkaar gehouden, bijna maandelijks. De laatste van de drie verkocht binnen twee minuten uit en gaf daarmee duidelijk aan dat het publiek in Nijmegen klaar is voor meer.” De afgelopen jaren heeft Nachtcollege vanuit Amsterdam de verre uithoeken van het land weten te bereiken. De abrupte populariteit van de eerste editie in Waalhalla kan dan ook toegewezen worden aan een trouwe achterban die dankbaar reageerde op de besparing van een retourtje Randstad. Toch is de keuze voor een festival enigszins risicovol gezien het brede aanbod van dancefeesten in de relatief kleine Waalstad. Wij richten ons denk ik toch op een redelijk specifieke doelgroep: studenten die wat nieuwer zijn in de scene. Naast de vaste bezoekers bieden we voor nieuwkomers een toegankelijke kennismaking met wat algemeen bekendere artiesten. Nijmegen heeft al een toffe scene maar puur voor de groep die wij aanspreken is er klaarblijkelijk nog ruimte voor een concept als dat van ons. Ik denk wel dat wat wij doen toch een stukje commerciëler is dan wat bijvoorbeeld Drift doet. Feestgangers die een aantal jaar meedraaien, zie je terug op bijvoorbeeld Dekmantel of kleinere concepten met minder bekende dj’s waar de muziek en het publiek wat minder toegankelijk zijn. Hier ben je met gelijkgestemden, dat vergroot het saamhorigheidsgevoel en maakt het veilig.” De vraag of tickets niet enigszins duur zijn voor de doelgroep wordt met gemak weggewimpeld: ”Nee, voor deze line-up en alles wat we daarbij aanbieden is dat echt niet veel geld. Daarnaast kunnen mensen zich niet voorstellen hoeveel werk hier in gaat zitten en vooral niet hoeveel geld.

Enigszins verrassend is de keuze voor de relatief onbekende Kube als locatie met een binnen- en buiten-area. “De Waalhalla beviel ons en onze bezoekers erg goed. De industriële feeling samen met het uitzicht op de Waal maakt het een erg bijzondere locatie. We hoeven amper te compenseren met industriële aankleding, we zijn er meteen. De Kube ligt letterlijk naast de Waalhalla en heeft dezelfde feeling. Dit, in combinatie met het feit dat de Kube voor ogen heeft een serieuze evenementenlocatie te worden, maakte het een goede combinatie. Je moet je voorstellen: de Waalhalla was voor onze doelgroep grotendeels nieuw. De bezoekers vonden de sfeer daar geweldig en dat willen we een beetje vasthouden, dat ontdekken. Binnen houden we het echt op die rauwe techno loods; duister, techno, veel LED, veel geluid. Voor buiten hebben we speciaal een stage laten ontwerpen. We willen enerzijds mensen het festivalgevoel geven, anderzijds willen we de omgeving benadrukken en gebruiken.”

De area’s zijn verdeeld in techno binnen en house buiten. “Eigenlijk is het voor het eerst dat we een volledige techno zaal hebben. Qua house hebben we bijvoorbeeld Amine Edge & DANCE uit Frankrijk; zij zijn ontploft met hun eigen label en staan daardoor bijna niet meer in Nederland.Ze willen bij ons komen staan, omdat we ze kennen van eerdere edities, dus dat is wel tof. Ze voelen ons ook, ze voelen ons als concept en horen bij Nachtcollege.” Toch klinkt ook enige kritiek. Techno critici vallen over de line-up, waarvan veel van de artiesten (denk aan De Sluwe Vos) al op verschillende locaties in Nijmegen hebben gestaan de afgelopen tijd. Jorn: “Dat is een discussie waar ik een beetje moe van word. Het is niet dat wij pretenderen een super muzikaal nieuw concept te zijn. Dat zijn we niet. Alles wordt wat populairder, maar dan dat gezeur om commercieel. Dat is logisch, bands doen dat ook. Er is een plek voor mensen die al langer thuis zijn in de scene en een plek voor mensen die ermee kennis willen maken en een danssmaak willen ontwikkelen. Het is toch een soort verkenningstocht van: ‘hé, waar ga ik heen en wat vind ik leuk?’ Dat is ook precies de fase waarin onze doelgroep zich bevind. Je kunt zeggen dat de artiesten vaker hier en daar hebben gestaan, dat klopt en dat is dus ook precies wat onze bezoekers willen horen.”
Wat de doorgewinterde techno luisteraars er ook van mogen vinden, de cijfers liegen niet en als we de Facebook pagina mogen geloven, lijkt Nachtcollege festival haar kleine broertjes in de Waalhalla achterna te gaan richting een uitverkochte zaal. Ze hebben gelijk, het animo is er. Nachtcollege brengt hun feestje dichter bij huis en trekt als relatieve nieuwkomer in Nijmegen de zalen vol. Hiermee sluiten ze naadloos aan bij de wensen van de nieuwe generatie studenten. Nijmegen kan er niet omheen, Nachtcollege is aanwezig.