Metro Kollektief: het beginstation voor ondergronds talent!

“Alleen maak je geen feestje, dat doe je met elkaar”

Eva Naus ,

De ontmoeting met dit dynamische duo ging gepaard met donder en bliksem, letterlijk, gezien het weer, maar ook figuurlijk. Waar Luc en Paul Dirks komen, komen ze met een wervelwind aan ideeën, starten ze nieuwe initiatieven en durven ze anders te doen. De heren zijn op heel veel verschillende vlakken met techno en house bezig. Eén van hun initiatieven is Metro Kollektief, hetgeen plaatsvindt om de maand op donderdagavond in Merleyn in Nijmegen. Minder gevestigde dj’s krijgen de mogelijkheid om te laten horen wat ze waard zijn. En dat voor een volle zaal. 3voor12 Gelderland vroeg zich af wat deze mannen drijft.

Wat is Metro Kollektief?

Luc: “Ik en Paul samen zijn Metro Kollektief, we doen dit in principe met zijn tweeën, maar betrekken ook al onze connecties.”
Paul: “Metro Kollektief is een podium waar we lokaal talent een kans willen geven; er wordt snel gekozen voor de wat grotere artiesten”
Luc vult hierop aan: “Wij zijn op zoek naar de zolderkamerartiesten die we aan de liefhebbers, in ons geval vaak studenten, kunnen laten horen.”

Waar kom jullie naam vandaan?

Luc: “Techno, duister, donker.. dan kom je bij metro. Ook wel de ondergrondse. Wij zoeken de ondergrondse talenten! En het kollektief: we organiseren het met zijn tweeën; dat kunnen we niet alleen. Alleen maak je geen feestje, dat doe je met elkaar.”

Voor wie is Metro Kollektief?

Paul: “In principe zijn we er voor iedereen. We hebben tot nu toe alle keren een heel divers publiek gehad. We kiezen voor donderdagavond, omdat er niet zo heel veel te doen is in Nijmegen. Behalve kroegen. Een donderdagavond waar je voor house of voor techno komt, dat is er eigenlijk niet. En er zijn vast wel mensen die een keer niet zo’n zin hebben in de Fuik. Die kunnen dan dus naar Merleyn toe! Omdat we voor de donderdag kiezen, trek je vanzelf veel studenten.”
Luc: “We zijn er naast de studenten dus ook gewoon voor anderen, maar op donderdag is dat wat moeilijker. Maar wie weet? Misschien wordt het in de toekomst breder opgepakt!”
Paul: “Het is juist ook leuk om studenten die niet zo met house en techno in aanraking zijn gekomen, te laten denken: ‘Hee, dat is eigenlijk best wel leuk!’ En ze, naast de standaard top 40, andere muziek te laten ontdekken.

Jullie hebben besloten entree te vragen. Waarom?

Luc: “We deden dat om twee redenen. Aan de ene kant wilden we de artiesten meer waardering geven dan alleen de aandacht via onze Facebook. Het voorbereiden van zo’n set kost ook veel tijd. Daarnaast zijn ze altijd bezig met muziek maken en dat kost ook veel geld. We hebben de mogelijkheid gegrepen om vanaf 0.00 uur entree te vragen. Mensen komen hierdoor eerder, dus de hele tent staat om 23.30 uur al vol! Dan heeft de eerste dj ook een goed publiek. Het is natuurlijk niet tof om voor jan doedel te draaien”
Paul: “Het is leuk om de trend te doorbreken dat je per se pas om 01.00 uur naar de stad hoeft te gaan. Billabong, Doornroosje, Merleyn al dat soort tenten lopen pas om half twee, twee uur vol. Ik deed van de week het geluid van een hardstyle feestje, dat begon om 22.00 uur en om 22.30 uur stond er een rij! Dat is super tof!”

Wat maakt Metro Kollektief anders?

Paul: “De focus ligt op het talent. We zijn daarnaast echt gericht op het decor. We hebben namelijk ook iedere avond een talentvolle vj erbij en ik vind een vj eigenlijk net zo belangrijk als een dj op een avond. Net als het licht. Het is allemaal onderdeel van wat je neerzet en we zetten iedere keer iets anders neer. Er zijn alleen niet zo veel vj’s dus het is altijd even zoeken. Soms lukt dat niet, maar Luc heeft het bijvoorbeeld ook een keer gedaan”
Luc: “Maar, we zoeken nog vj’s, onder andere voor de zomerfeesten! Ons e-mailadres is info@metro-events.nl”

Schaamteloos! Waarom zijn jullie eigenlijk met Metro Kollektief gestart?

Luc: “Overal zijn festivals en komen dit soort avonden uit de grond ‘geplopt’. Wij willen het écht bij de talenten houden en vooral niet te groot maken. Maar soms wel wat uitstapjes doen.”
Paul: “Metro blijft gewoon een avondje stappen in de stad. We hoeven dus niet heel groot te worden; we blijven er vooral voor ondergronds talent.”

Wat zijn jullie dromen voor Metro Kollektief?

Luc: “We breiden door Metro Kollektief onze connecties ontzettend uit. Daardoor hopen we ook grotere dingen te kunnen doen. En dat we daar nieuwe talenten én meer gevestigde namen kunnen boeken. We zetten al stapjes buiten Nijmegen. Bijvoorbeeld in Roermond, daar hebben we de technostage van ‘Op Dreef’ festival twee jaar op rij geprogrammeerd. Vorige keer samen met YumYum, dit jaar hebben we dat alleen gedaan. In samenwerking met Op Dreef stonden we in de ECI cultuurfabriek in Roermond. Daarnaast gaan we binnenkort naar Doornroosje. Oh ja, we mogen bijvoorbeeld naar Paradiso.”

Wow. Paradiso! Vertel.

Paul: “We staan binnenkort in Paradiso een avond met Metro Kollektief. Ik geloof 28 augustus tijdens de introweek in Amsterdam. Dan hosten we de kelder van de Paradiso met een Nijmeegs en een Amsterdams talent. En ik zal er zelf draaien.”

En verder de aankomende tijd?

Paul: “Tijdens de intro hebben we dus drie feesten. Eentje in Paradiso, een op donderdag 20 augustus in Merleyn en de zondag 23 augustus Psyched in Doornroosje. Met die introfeesten spreken we natuurlijk wel meer de studenten aan, hoewel deze feesten ook voor iedereen toegankelijk zijn. En verder doen we tijdens de zomerfeesten drie avonden: twee van die avonden zijn in de Merleyn en de ander is  samenwerking met Ti-Ta Techno. Hebben we potverdikkie zin in!”