Op ontdekkingstocht langs de Gelderse inbreng in het programma

Geslaagd Mañana Mañana 2015

Egbert Middelink ,

Landgoed Enghuizen in Hummelo zorgde opnieuw voor een perfect landschap waarop een nieuwe editie van Mañana Mañana plaatsvond. De zomerzon keerde nog eenmaal terug om alle bezoekers een ultiem festivalgevoel te geven en een volle maan gaf sfeerlicht aan het avondprogramma. Deze derde editie van Mañana Mañana kenmerkte zich door meer podia waarop 120 acts met diverse vormen van muziek, kleinkunst, cultuur en kennisoverdracht voor jong en oud te zien waren. 3voor12Gelderland ging op ontdekkingstocht over het landgoed op zoek naar de Gelderse inbreng in het programma.

Mañana Mañana Festival
28 t/m 30 augustus 2015, Hummelo

Herken je dat gevoel van opeenvolgende afspraken, deadlines, terugbelverzoekjes, een volle mailbox en dergelijke? Vanaf het moment dat je onder de welkomsboog doorloopt waar op een groot spandoek Mañana Mañana staat, valt alles van je af en laat je de grote, drukke buitenwereld achter je. Tranquilos amigos y amigas, mañana mañana: wat vandaag niet komt, komt morgen wel. Het terrein ligt aan een oud karrenspoor dat vanaf het koetshuis de bossen inloopt. Rechts van het weggetje ligt een groot gedeelte met daarop diverse foodtrucks, waar in alle rust op authentieke wijze voedsel en drinken wordt bereid, van koffie (eerst zelf de bonen malen en dan opgieten) tot verse pasta en pizza.

Links van het weggetje een grote ruimte met daarop het muziek paviljoen De Koepel en ruimte om aan de waterkant van de vijver te verblijven, te eten en te drinken. Maar bovenal te genieten in alle rust van alles en bij te kletsen met vrienden en bekenden. Dat terwijl de kleine kinderen naar lieve lust spelen op de weide, vissen, in de bomen klimmen, een pijl en boog maken, zelf popcorn poffen en heerlijk ook met de blote voeten door de modder lopen. Want de zomerzon keert dan wel terug, dat houdt niet in dat het terrein droog is na de langdurige regenval van de afgelopen periode. De overeenkomst met vorig jaar: de modder blijft.
 

Achterdochtig

Op vrijdag, terwijl Navarone in De Koepel een akoestische sessie geeft, speelt Achterdochtig uit Arnhem  in De Rimboe. Bram Derksen speelt zonder aanvullende band, alleen en vooral geen bestaand werk. Gewoon omdat Bram geen zin had om bestaand werk in te studeren, heeft hij zich twee weken opgesloten om nieuwe liedjes te schrijven. Liedjes met gitaar en zang onder begeleiding van een spooky sound op een cassettebandje. Hierbij uit hij vooral ook zijn eigen emotie in overtuigend vocaal geweld.

Niet iedereen kan het waarderen helaas, sommigen vertrekken vroegtijdig. De boodschap die Bram wil overbrengen is ook niet altijd even vrolijk. Zo geeft hij aan dat recentelijke ‘ongezelligheid’ weer een reden is voor een nieuw liedje. Zijn boodschap is wel duidelijk: maak een keus uit een setje eenvoudige regels; welke doet het minste pijn? Wees aardig! Een typische Achterdochtig optreden, meer terug naar de basis van Achterdochtig volgens kenners.

Koschka en Heimprofi

De Tipi is een ruime tent die aan de voorkant open is met veel zitzakken om languit op te liggen. Een twintigtal mensen heeft de moeite genomen over het modderpaadje langs de vijver om naar De Tipi te komen voor de performance art van Koschka en Heimprofi. Het Arnhemse duo laat zich niet van de wijs brengen. Koschka zingt, maakt achter de keyboard de muziek en Heimprofi brengt met projectoren en camera’s live video op het scherm.

De muziek wordt met een pedalloop opgebouwd in laagjes met stemgeluidjes of anderszins geluiden. De beelden zijn figuurtjes die voor een lamp worden gehouden waarbij Heimprofi de schaduwfiguren met de hand laat bewegen. Visual art. Het samenspel intrigeert en houdt de aandacht van de bezoeker vast, waarbij je even wenst of Navarone – op volle versterking op De Veranda aan de overkant van het water - niet even zachter kan. De vraag die blijft hangen na afloop van deze performance is of nu de muziek of het uitgebeelde verhaal leidend is.

Hippy Tree Friends Collective

Op zaterdag is het festival halverwege de middag uitverkocht en is er opnieuw in De Tipi een Gelders optreden, dit keer van de Hippy Tree Friends Collective. Een Arnhems viermanschap die met venijnige gitaren en rock ’n roll pure energie overbrengt. “Leuk dat jullie er zijn,“ roept zanger Erik Giesen, tegen het publiek dat tot ver buiten de tent staat. Erik zijn gezichtsexpressie en het ruige snelle gitaarwerk laten zien dat de band alles geeft. Af en toe een tekort aan lucht, zo lijkt het wel.

‘The Great Flood Pt2’ is iets rustiger en wordt opgedragen aan Dennis P van Hӧmpfdingӓ die later op de avond speelt in De Rimboe. Ook Bram Derksen van Achterdochtig laat in een gastoptreden van zich horen. Bij het laatste nummer ‘Little Pocket Maria’ komt het publiek, dat zich tot dan zittend laat overrompelen door de band, naar voren en gaat staan. Hierbij wordt zelfs crowdsurfen niet geschuwd om aan te geven hoe het optreden wordt gewaardeerd. Een enthousiast applaus van het publiek!

Als afsluiter op de zaterdag in “De Rimboe” is Hӧmpfdingӓ gepland. Een duo dat, hoewel de naam Scandinavisch doet vermoeden, gewoon uit Arnhem komt. Gewapend met laptop en mengpaneel wordt Electronic Dance Music gemaakt, waarbij de vette bas het ritme bepaalt. Fraaie visuals worden daarbij op een scherm achter het duo weergegeven en geven het optreden een psychedelisch kantje. Een dansende meute mensen, onder toeziend oog van Tante Rikie, maakt het tot in de late uurtjes gezellig.

De Bospiano

Via een aantal opgeblazen ponton bruggetjes kom je aan de andere kant van de vijver waar midden in het bos De Veranda staat en verderop het terrein richting de camping het paviljoen Tuinhuis. Er tussenin en verscholen tussen de struiken staat De Bospiano. Daar spelen op gezette tijden muzikanten op een piano waaronder Matthijs Stronks van de Nijmeegse band Donnerwetter. Veel mensen nemen even plaats om te luisteren, terwijl de kinderen zicht in de nabijheid vermaken met popcorn poffen of het maken van een pijl en boog.

UniversiTipi

Naast al dat muzikaal geweld ook een randprogramma dat interessant is. Naast de leerzame speelmogelijkheden voor de kinderen in de natuur is er een heus academisch programma opgesteld. In de UniversiTipi geven iedere dag een aantal profesoren van de Universiteit Twente korte hoorcolleges over diverse onderzoeksonderwerpen die in de nabije toekomst de mens kunnen dienen.

Guus Rijnders, oorspronkelijk uit Lichtenvoorde, vertelt over onderzoek naar piëzo- elementen en de toepassing ervan in de huidige maatschappij. Een toepassing kan zijn het opwekken van energie tijdens het wandelen en waarmee je je mobiele telefoon kunt opladen. Handig voor de toekomstige festivalbezoeker!

The Machete Nightclub

De Tipi geeft op zondag ruimte voor The Machete Nightclub uit Den Haag met ook roots in Ede. De band start laat en loopt ook vreselijk uit, waarbij de organisatie bijna ingrijpt. Het eerste optreden van deze band was afgelopen januari in het nieuwe Doornroosje in Nijmegen. Het jaren zeventig progrock geluid van de band heeft na een half jaar toevoeging gekregen van een percussie-set. Het extra ‘hout’ is nu definitief onderdeel van het bandgeluid geworden: het geeft een Caribische sound en Afrikaanse ritmes. Het stemgeluid met de galm is gebleven en geeft nu een meer Voodoo-achtige sfeer aan de muziek. De band moet moeite doen om het aanwezige publiek op de benen te krijgen, maar uiteindelijk lukt het.

Al het geschuif in het programma van de Tipi raakt de afsluiter van het festival op dit podium: het Nijmeegse De Tropen DJ Collective. Bijna een uur te laat mogen ze starten. En ondanks de warme tropische elektronische sound die roept om te dansen, kiezen veel festivalbezoekers ervoor om het terrein te verlaten. Terug naar de grote, drukke buitenwereld.