Loop alvast mee door het nieuwe Doornroosje

Een rondleiding vlak voor de opening

Aukje Verstegen ,

Op 1 oktober opent Doornroosje haar nieuwe deuren aan het Stationsplein. Het bouwproces heeft dan bijna drie jaar geduurd. Om nog maar niet te spreken over het proces voorafgaand aan de bouw. Op 19 september vond de eerste testcase plaats en de laatste puntjes worden nu op de i gezet. Het nieuwe complex kan 1500 mensen ontvangen. De capaciteit is verdubbeld ten opzichte van het oude pand en Doornroosje is hiermee gepromoveerd tot het grootste poppodium van Oost-Nederland. Het nieuwe gebouw huisvest tevens 350 studentenwoningen en flinke fietsenstalling. 3voor12 gelderland kreeg een rondleiding van Ed Spaangaarden, gebouwbeheerder bij Doornroosje.

Ed neemt ons mee door het hele gebouw. We zien het café en de twee zalen. De foyer en de recentelijk opgeleverde kleedkamers die door vijf kunstenaars zijn ontworpen. De kantoorruimtes, waar iedere afdeling nu een eigen kamer heeft. De kantine met, merkwaardig genoeg, een rookruimte voor personeel. De loading dock en de fietsenstalling. Al met al is het nog een doolhof tijdens dit eerste bezoekje. 

Al snel wordt duidelijk dat het nieuwe pand in de verste verte niet te vergelijken is met het oude. Het is van alle gemakken en ingenieuze snufjes voorzien. “Al onze wensen zijn uitgekomen”, aldus een triomfantelijke Ed. "Er waren vier ontwerpen nodig, omdat we niet uit kwamen met het parkeerprobleem van de nightliners.” In het bevoorradingshof (zoals de Limburgse architect het loading dock noemt) is ruimte om nightliners te stallen en artiesten kunnen er overnachten mits ze de slow whoop in de bus plaatsen. Hoewel de ruime opstelling anders doet vermoeden, is er wel degelijk nagedacht over ruimtebesparing. Zo kan een vrachtwagen via de lift een cirkel van 180 graden draaien om er in en uit te rijden. Dit is uniek voor een poppodium.

Doornroosje kan totaal 1.500 man herbergen en beschikt over twee zalen. In de rode zaal kunnen 1.100 mensen en in de paarse zaal 400. Concerten kunnen gelijktijdig plaatsvinden. Er wordt momenteel nog berekend hoeveel er aan overcapaciteit is wanneer het café erbij wordt betrokken, bijvoorbeeld tijdens festivals. De grote zaal heeft een balkon waarbij rekening is gehouden met zichtlijnen. Beide zalen beschikken over een podiumlift om het laden en lossen te vergemakkelijken. Op allebei de verdiepingen staat een bar waarbij de dranktoevoer via leidingen onder de grond loopt. Op deze manier maken de koelmotoren geen herrie, omdat deze zich niet in de bar bevinden. Inmiddels hebben er vier testcases plaatsgevonden. Daar is alles vlot verlopen. Er ging wel een brandmelder af maar dat schijnt gebruikelijk te zijn bij openingen.  

In de foyer scheidt een schuifwand de kleine van de grote zaal. Vanuit diezelfde foyer kan je naar het café waar een vide is gebouwd zodat er bandjes kunnen spelen. Hoewel het café vanuit stationszijde voor passanten uitnodigend is, is het alleen toegankelijk als je een ticket hebt.

Het hele pand is voorzien van een BaOpt systeem. Dit heeft als resultaat dat het nergens meer tocht. Ook zijn het CO2-niveau, de temperatuur en het vochtgehalte altijd optimaal én er wordt fors bespaard op energieverbruik.

Grappig is dat je vanuit diverse ruimtes recht op het perron kijkt. Bij de opslagzaal komt er nog een plastic laagje op de ruiten. Het is namelijk niet wenselijk dat mensen van buitenaf zien wat er binnen aan apparatuur staat.

Op de tweede verdieping bevinden zich de kantoorruimtes. Waar voorheen de stafafdeling met dertien personen in één hok zat, is er nu voor iedere afdeling een kamer ingericht. Er zijn ook flexplekkamers en vergaderruimtes. 

Op de eerste verdieping bevinden zich vijf kleedkamers in verschillende groottes. Deze zijn ontworpen door kunstenaars. Een aantal hebben uitzicht op het perron van waaruit je fijn reizigers kan bekijken in de hectiek van de spitsuurtjes. Er is zelfs gedacht aan een gehandicaptentoilet, artiesten kunnen immers ook invalide zijn.


Op 1 oktober viert Doornroosje haar opening groots. Onder meer The Pax zal optreden. Deze band gaf tien jaar geleden met een door 3voor12 gelderland georganiseerde guerrilla-gig het startsein voor het nieuwe Doornroosje. Lees hier wat je zoal bij de opening kan verwachten.